Denizli’deki tek Çocuk Metabolizma Polikliniği hizmet vermeye başladı

Denizli’deki tek Çocuk Metabolizma Polikliniği hizmet vermeye başladı

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları alanında yürütülen hizmet kalitesi ve çeşitliliği artmaya devam ediyor

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları alanında yürütülen hizmet kalitesi ve çeşitliliği artmaya devam ediyor. Hastanede göreve başlayan Uz. Dr. Hamide Sevinç Genç ile birlikte kurulan Çocuk Metabolizma Hastalıkları Polikliniği, Denizli’deki tek Çocuk Metabolizma Polikliniği olarak hizmet vermeye başladı.


Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bünyesinde bulunan Çocuk Alerji, Çocuk Cerrahi, Çocuk Endokrinoloji, Çocuk Enfeksiyon, Çocuk Kalp - Damar Cerrahi, Çocuk Kardiyoloji, Çocuk Nöroloji, Çocuk Nefroloji, Çocuk Üroloji gibi yan dalların yanına son olarak Çocuk Metabolizma Hastalıkları da eklendi. 


Denizli Devlet Hastanesi’nde göreve başlayan Çocuk Metabolizma Hastalıkları Uz. Dr. Hamide Sevinç Genç de alanıyla ilgili bilgi verdi.  Metabolizmanın vücuda alının gıdaları enerjiye dönüştürmek veya kullanmak için vücutta meydana gelen kimyasal reaksiyonları ifade ettiğini belirterek; “Kalıtsal Metabolik Hastalıklar ise bu kimyasal reaksiyonların gerçekleşmesini sağlayan enzim ya da proteinlerin kalıtsal olarak yokluğunu ifade eder ve zehirli maddelerin birikebileceği ve/veya vücut için önemli bir ürünün üretilmeyeceği anlamına gelir. Bunun sonucunda büyüyememe ve kilo alamama, motor gelişimde gerilik, yaşına uygun becerilerin kazanılamaması, çabuk yorulma, güçsüzlük,  zekâ  geriliği, kazanılmış becerilerin gerilemesi, koma, tekrarlayan kusma atakları, tekrarlayan karın ağrıları, epileptik nöbetler, gözde katarakt, bazı besinlere özel yiyecek reddi ve iştahsızlık, anormal saç ve cilt bulguları, anormal idrar, nefes, ter veya tükürük kokusu, hareket bozuklukları, uyku bozuklukları, biyolojik ritim bozuklukları gibi çok çeşitli belirtilerle kendini gösterebilir” dedi.  

Metabolik rahatsızlıkların birçok durumda doğumdan sonraki birkaç hafta içinde ortaya çıkabileceğini ve ancak çoğunun çocukluk dönemi ile birlikte belirti verdiğini anlatan Uz. Dr. Hamide Sevinç Genç, kalıtsal metabolik bozukluklarının doğumda rutin taramalarla tespit edilebileceğini söyledi ve ailelere şu tavsiyelerde bulundu: “ Metabolik hastalıklar diğer sağlık sorunları ile karışabilir. Bu nedenle, çocuklarında büyüme ve gelişme gerilikleri, kazanılmış becerilerin kaybı, nörolojik kayıp ya da belirtiler, açıklanamayan nörolojik sorunlar, besin seçiciliği, besin reddi gözlemleyen aileler ile birlikte ailede akraba evliliği, kardeş ölüm öyküsü,  erken bebek ölümleri öyküsü olan ebeveynlerin, çocuk metabolizma polikliniğine randevu alarak uzman görüşü alması önemlidir. Erken teşhis, uygun tedavi ve yönetimle birlikte çocukların hayati önem taşıyabilecek sorunları tespit edilebilir, yaşam kalitesi artırabilir ve olası komplikasyonlar önlenebilir” dedi.