Denizli’de ilk defa ameliyatsız mitral kapak yetmezliği tamiri yapıldı

Denizli’de ilk defa ameliyatsız mitral kapak yetmezliği tamiri yapıldı

Denizli’de ilk defa ameliyatsız mitral kapak yetmezliği tamiri yapıldı

 (İHA) – Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Denizli’de ilk defa yapılan mitraklip işlemini başarıyla gerçekleştirdi.

Ameliyatsız mitral kapak yetmezliği tamiri (Mitraklip) işlemi, Denizli’de ilk defa Pamukkale Üniversitesi Hastanesinde Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Doğu Kılıç, Doç. Dr. İpek Büber ve Dr. Öğretim Üyesi Işık Tekin tarafından yapıldı.

Mitraklip hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Doğu Kılıç, “Mitraklip özellikle kalp yetmezliği hastalarında mitral kapağın kaçağı durumunda uygulanan minimal girişimsel bir tedavi metodudur. Mitraklip metodu tümüyle anjiyo yöntemiyle uygulanmaktadır. Kalp kapak cerrahisi yapılamayacak hastalarda alternatif bir tedavi yöntemidir. Sıklıkla ileri düzeyde mitral yetersizlik olan kalp yetersizliği hastalarına uygulanmaktadır. Romatizmal kalp hastalığı nedeni ile mitral kapak yetmezliği olanlara uygulanmamaktadır. Mitraklip yöntemi, yaklaşık olarak 1 buçuk saat süren bir işlemdir. Bu girişimsel yöntem sonrasında hastalar, kısa sürede günlük aktivitelerine geri dönebilmektedir. Herkese mitraklip yapılması doğru bir yaklaşım değildir. Esas olarak ameliyatı kaldıramayacağı düşünülen, yüksek riskli hastalarda, ağır kalp yetersizliği olan, ileri yaşta olan, böbreklerinde ve diğer organlarında ciddi sorunları bulunan, büyük bir cerrahiyle iyileşme sürecini atlatamayacak düşkün hastalar mitraklip için ideal hastalardır” dedi.

Mitraklip sonrası hastanın hayatında yaşanacak olumlu gelişmelere de değinen Kılıç, “İşlem sonrasında hastanın öncelikle kalbe bağlı nefes alamama, nefes düzensizliği yakınmalarında azalma meydana gelir. Hastaların hareket kapasitelerinin artması beklenmektedir. İşlem, kalp çalışırken yapılır. Yani, hastanın kalp-akciğer pompasına bağlanmasına gerek yoktur. Bu nedenle, ameliyatsız bir yöntemdir. Her girişimsel işlemin olduğu gibi Mitraklip işleminin de riskleri vardır. En korkulan komplikasyonları felç, kalp krizi ve ölümdür ve her 100 kişiden 5’inde gelişir” şeklinde konuştu.