Denizli Vakası , İyice Anlatılıp, Aydınlatılmalıdır

Denizli Vakası , İyice Anlatılıp, Aydınlatılmalıdır

CSA Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Ali Abalıoğlu, Geçmişten Günümüze Denizli Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Gökmen ve editörü PAÜ Öğretim Üyesi Süleyman İnan, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde…

CSA Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Ali Abalıoğlu, Geçmişten Günümüze Denizli Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Gökmen ve editörü PAÜ Öğretim Üyesi Süleyman İnan, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde bir asırdır tabu olarak kalan konuyu gündeme getirdiler. 

Cafer Sadık Abalıoğlu (CSA) Eğitim ve Kültür Vakfı’nın yayın organı “Geçmişten Günümüze Denizli Dergisi” 100 yıl önce yaşanan “Denizli Vakası’nı gündeme taşıdı.

Geçmişten Günümüze Denizli Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Ömer Gökmen, “Denizlililerin Kuvayi Milliye’ye karşı çıktığı” şeklindeki iddiaların doğru olmadığını söyledi. Gökmen, 1920 yılında yaşanan olayları hakkında kendisinin yaptığı araştırmaları Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısında basınla paylaştı.

Geçmişten Günümüze Denizli Dergisi’nin 61’inci sayısında yer alan “Denizli Vakası’nı anlatıp, günümüzde bu konunun üzerine çalışmalar yapılması çağrısında bulundu. ,

İNAN, “DENİZLİ’NİN ARŞİVİ OLUŞTU”

Geçmişten Günümüze Denizli Dergisi’nin Editörü PAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman İnan, 2003’ten bu yana yayımlanan derginin Denizli’nin görsel arşivinin oluşmasına katkı sağladığını, kentin tarihi ve kültürel geçmişi açısından güzel şeyler yapıldığını belirtti.

GÖKMEN, “DENİZLİ’NİN TARİHİNDE ŞEREFSİZLİK YOKTUR”

Geçmişten Günümüze Denizli Dergisi Genel Yayın yönetmeni Ömer Gökmen ise, çocukluğunda göğsüne hançer gibi saplanan konuyu araştırdığını söyledi.

Gökmen, “Denizlililer Denizli’yi düşmana teslim etmeye kalkmışlar, Demirci Efe de gelip onları kesmiş” şeklinde bir söz duydum. Bu söz beynine kazındı. Üniversite yıllarında İzmir’de bir arkadaşım konuyu açıp ‘Senin Denizlililer de yamanmış ha! Demirci Efe gidip kesmese Denizli’yi Yunan’a teslim edeceklermiş’ sözünü söyledi. Konuyla ilgili yazılar, kitaplar yazanlar, Mustafa Kemal Atatürk’ün 48’inci meclis toplantısında kendisine aktarılanlara dayanarak ettiği sözden yola çıkmıştır.

Gazi Mustafa Kemal Paşa ‘Herhalde Denizli’de tedibi istilzam edecek bir hareket olmuştur. Fakat bu hareket-i tedibiye, sizin, bizim, hiç birimizin takdir ve tensip etmeyeceği bir surette cereyan etmiştir’ demiş. Yani Mustafa Kemal Paşa diyordu ki: ‘Herhalde Denizli’de, Denizlililerin cezalandırılarak terbiye edilmelerini gerektirecek bir hareket olmuştur, ama bu cezalandırma hiçbirimizin onaylamayacağı bir şekilde yapılmıştır.’

Bu, Denizlililerin 100 yıldır susmasına neden olmuştur. Ancak Atatürk’ün Büyük Nutuk kitabında, pek çok olaya, isyanlara değinilirken, Denizli’de isyan olduğundan söz edilmez. Denizli’nin D’si geçmez. Peki, hadise nedir? Demirci Mehmet efe 60 kişiyi kesmiştir. Hadise budur. ‘Gazi Mustafa Kemal Paşa böyle bir şey söylediyse doğrudur’ diyenler, Denizli’yi Kuvayi Milliye’ye karşı çıkmış gibi göstermiştir. İddialar gülünç. Denizli Kuvayi Milliye’ye isyan etmiş… Bunu söyleyenlere soruyorum: Ya utanmanız, vicdanınız yok mu? Allah’tan da mı korkmadınız? Ama Denizli’nin tarihinde böyle bir şerefsizlik yoktur.” diye konuştu