Denizli TES PAÜ Şubesi, “Maaşlar Enflasyonla eridi”

Denizli TES PAÜ Şubesi, “Maaşlar Enflasyonla eridi”

Türk Eğitim-Sen (TES) PAÜ Şubesi Başkanı Fehmi Söylev, enflasyon karşısında promosyon anlaşmasının revize edilerek, güncel  ekonomik gelişmelere paralel artırılmasını istedi.

Sendika üyeleriyle birlikte banka önünde basın açıklaması yapan Başkan Fehmi Söylev,  yüksek enflasyon karşısında banka ile yapılan promosyon anlaşmasının adeta ortadan kaybolduğuna dikkat çekerek, promosyon ücretlerinin enflasyon karşısında eridiğini söyledi.

“ENFLASYON KARŞISINDA ERİDİ”
TES 2 nolu Şube (PAÜ şubesi) Başkan Fehmi Söylev, promosyon sözleşmesinin revize edilmesinin şart olduğuna dikkat çektiği açıklamasında, “Bilindiği üzere üniversitemiz tarafından Halk Bankası ile 2019 yılında,  4 yıllık maaş promosyon anlaşması yapılmış ve bu kapsamda alınan promosyon ücreti 4050 TL olarak üniversite personelimize tek seferde ödenmiştir.  Ancak, ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon sorunu nedeniyle, 2022 yılı Temmuz ayı öncesinde promosyon sözleşmesi yapılan üniversite çalışanlarımızın ciddi bir ekonomik kayıp ile karşı karşıya kalması söz konusu olmuştur. Son bir yıllık sürede enflasyon oranında meydana gelen artışa binaen memur maaşlarında da artış gerçekleşmiş,  yüzde 80 civarında ciddi bir artış olmuştur.  Memur maaşlarına yapılan artışla birlikte bankalara gönderilen aylık nakit miktarı da aynı oranda artmıştır. Sözleşmeler eski maaşlara göre yapılmış olması çalışanlarımızın promosyon kaybına uğramasına yol açmıştır. Dolayısıyla,  2019 yılında yapılan promasyon sözleşmesi ile üniversite çalışanlarımızın eline geçen promosyon ödemeleri bu gün için çok komik rakamlar haline gelmiştir. Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi, banka promosyon anlaşmalarının güncellenmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’na ve YÖK'e yazı göndermiştir. Temmuz 2022 öncesinde ödemesi yapılan promosyon ücretlerinin enflasyon oranı ve memur maaş artışları karşısında değer kaybetmesi, bu anlaşmaların ise uzun yıllar uygulanmaya devam edecek olması nedeniyle promosyon ücretlerinin güncellenmesi gerekliliğine dikkat çekilerek, “üniversitelerimizin bankalarla yaptıkları promosyon anlaşmalarının revize edilmesi, güncel ekonomik gelişmeler ışığında promosyon ücretlerinin artırılmasına yönelik gerekli çalışmaları yapmaları yönünde uyarılması” talep edilmiştir” dedi.

“ANLAŞMA REVİZE EDİLMELİ”
Artan enflasyon karşısında komik rakamlar haline gelen promosyon ücretlerinin revize edilmesini isteyen Söylev, “Türk Eğitim Sen üniversite şubesi olarak, Üniversitemiz ile 26 Nisan 2022 tarihinde yapılan Kurum İdare Kurulu (KİK) de,  yapılan promosyon anlaşmasının kalan sürenin revize edilmesi için Üniversite Yönetimine talepte bulunulmuştur. Yapılan anlaşmanın 4 yıllık bir süreyi kapsadığı için enflasyon artışı, buna bağlı olarak maaş artışları ya da döviz kurundaki hareketlenmeler ile birlikte güncelliğini yitirdiği belirtilmiştir.  Bu bağlamda; mevcut bankayla olan sözleşmenin  kalan süresinde Türk Eğitim Sen üniversite olarak bir iyileştirmenin yapılması konusunda ısrarla defalarca girişimlerde bulunmamıza rağmen , olumlu bir sonuç elde edilememiştir. Bu görüşmelerimiz Sayın Rektörümüzün katılımlarıyla,  üniversitemiz  en üst yönetimi de dahil edilerek, ilgili bankanın genel merkez yöneticileriyle Rektörlük Makamında bir toplantı yapılmış ancak Bankadan yine de olumlu bir sonuç elde edilememiştir.Bankalarla yapılan promasyon sözleşmelerinin, 3 ya da 4 yıllık bir süreyi kapsadığı için enflasyon artışı, buna bağlı olarak maaş artışları ya da döviz kurundaki hareketlenmeler ile birlikte güncelliğini yitirdiği inkar edilemez bir gerçekken; Soruyoruz: Bankaların çekici promosyon vaatleri ile müşterilerinin artmasına ve bununla doğru orantılı olarak kar oranlarının yükselmesi ve üstelik bir çok kamu kurumunun promosyon sözleşmelerini güncellemelerine rağmen  üniversite çalışanlarının bundan faydalanamaması üstelik de hak  kaybı yaşaması ne kadar adildir? Bu bağlamda, üniversitemizin ilgili banka ile yaptığı  promosyon anlaşmasının revize edilerek, güncel ekonomik gelişmeler ışığında promosyon ücretlerinin artırılmasını istiyoruz. Unutulmamalıdır ki promosyon ücretlerinde; Emeğimiz vardır. Alın terimiz vardır. Hakkımız vardır. Bu hakkın gasp edilmesine göz yummayacağımız bilinmelidir. Ne eksik, ne fazla Tek beklentimiz, hakkımız olanı almak” diye konuştu.