Denizli Otizm Derneği 13. Uluslararası Otizm Kongresi’ne katıldı 

Denizli Otizm Derneği 13. Uluslararası Otizm Kongresi’ne katıldı 

Denizli Otizm Derneği( DOD), Avrupa’da otizm alanında düzenlenen en büyük kongre olan, 13. Uluslarası Otizm Kongresi’ne katıldı. Autism

DOD Yönetim Kurulu Başkanı Burcu Bilik, 2019 yılından bu yana üyesi oldukları Autism-Europe’un Krakow’da düzenlediği kongreye katılım amaçlarının, alanda çalışan uluslarası kuruluşlarla ilişkiler geliştirerek  savunuculuk becerilerini artırmak olduğunu ifade etti. ortak proje üretme fırsatları aramak olduğunu söyledi. Bilik, “Kongre boyunca çok güzel sunumlar ve sempozyumlar izledik. Sunulan posterleri inceledik. Bu sayede,  diğer ülkelerde otizm alanında yapılan çalışmalar ve üretilen projeler hakkında ilk ağızdan bilgi alma fırsatı bulduk. Temsilci ve konuşmacılarla tanışarak, olası işbirlikleri hakkında görüş alış verişinde bulunduk” diyen Bilik, kongredeki tanışıklıkların yeni proje fırsatları da yaratacağına inandıklarını belirtti. 

Autism Europe Başkanı Harald Neerland ve kongreye Polonya’da ev sahipliği yapan JİM Foundation Başkanı Tomasz Michalowich’in açılış konuşmalarıyla başlayan “Yaşam Boyu Mutluluk” temalı organizasyona, araştırmacılar, eğitimciler, otistikler ve onların aile üyeleri katıldı. 

Açılış konuşmaları kapsamında çevrimiçi kongreye bağlanan AB Eşitlikten Sorumlu Komisyon Üyesi Helena Dalli otistiklerin önyargılardan arınmış eşitlik ruhuna sahip kişilerle birlikte toplumda yaşamlarını sürdürmeleri gerektiğini vurguladı ve “Autism Europe'a işbirliğimiz için teşekkür ederim. Bir fark yaratmaya çalışarak otistik insanların haklarına saygı gösterilmesini sağlayan ve otizm dostu bir toplumu teşvik eden bir eşitlik birliği inşa etme kararlılığınızı takdir ediyorum” diye konuştu.

Kongre açılış konuşmaları, Ukraynalı genç otistik Ira Sergiyenko’nun, ülkesinin mültecilerine verdiği destek için JİM Foundation’a ve  Ukraynalı otistik topluluğun ihtiyaçlarını vurgulamak için sürdürülen destek için Autism Europe’a teşekkür etmesiyle son buldu.

Capetown Üniversitesi’nden Prof. Dr. Petrus de Vries, David Geffen Tıp Okulu’ndan Prof.Dr. Connie Kasari ve Prof. Dr. Catherine Lord, Polonya Spektrumdaki Kızlar Vakfı kurucu başkanı Ewa Furgal, Ardıç Bahçeleri Çocuk Projesi Direktörü Prof.Dr. Brian Boyd, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Emily Simonoff, Almanya Hbboldt Üniversitesi’nden Prof.Dr. Isabel Dziobek’in oturum başlangıçlarında açılış konuşması yaptığı kongre boyunca farklı atölye çalışmaları ve poster sunumları da yer aldı. 

Katılımcıların tüm oturumlarda, otistiklerin sese karşı duyarlılığı nedeniyle alkış yerine ellerini kaldırıp sallayarak beğenilerini göstermesi dikkat çekti. 14. Uluslararası Otizm Kongresi, AsIAm ev sahipliğinde İrlanda’nın Dublin kentinde yapılacak.