Denizli OSB’de “Enerji Verimliği ve Doğalgaz Tasarruf Sistemleri” konulu seminer gerçekleşti

Denizli OSB’de “Enerji Verimliği ve Doğalgaz Tasarruf Sistemleri” konulu seminer gerçekleşti

Denizli Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü ve Bosborus Enerji A.Ş. işbirliği ile düzenlenen "Enerji Verimliği ve Doğalgaz Tasarruf Sistemleri" konulu toplantı Bölge Müdürlüğü Salonu’nda yapıldı

Bosborus Enerji A.Ş. Enerji Yöneticisi Abdulkadir Özdabak’ın sunumuyla gerçekleşen toplantıda, enerji verimliği, yasal mevzuatlar, denetimler ve gaz ön zenginleştirme (doğalgaz, LPG, LNG) yakıt tasarruf sistemleri hakkında bilgiler verildi. Abdulkadir Özdabak, Bosborus Enerji AŞ'nin geliştirmiş olduğu doğalgaz ön zenginleştirme sistemi sayesinde yakıt kazanına giren doğalgazın önceden belirli bir derecede ısıtma ile zenginleştirerek gazın daha verimli yanmasının sağlandığını belirtti. Enerji Uzmanı Özdabak, bu sistem sayesinde gaz ve türev yakıtlarında %10 ve üzeri tasaruf sağlandığını belirtirken bu oranın iklim şartları ve tesis ortam sıcaklığına göre değişkenlik gösterdiğini ifade etti. 

Türkiye'nin çeşitli sanayi tesislerinde yapılan uygulamalardan örneklerin sunulduğu bu sistemin uluslararası tescil ve tüm izinlerinin alındığını ve ilgili kurumlar tarafından onaylı bir sistem olduğunu söyleyen Özdabak, sistemin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2021 yılı verimlilik proje yarışmasında dereceye girdiğini ifade etti.

Sistemi talep eden işletmelerde durum tespiti ve projeye uygunluk tespitinin ücretsiz yapıldığını belirten Ömer Meşe, işletmelerin ne kadar tasarruf sağlayacağının proje aşamasında belli olduğunu dile getirdi. Tasarruf sistemi, 3 ay ile 12 ay içerisinde kendisini amorti ediyor. 

Sistemin 2 yılı aşkındır uygulandığını dile getiren Adem Parlak, enerji tasarrufu sağlamaktan ve işletmelerin maliyet girdilerini azaltmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Bölge firmalarının yoğun ilgi gösterdiği toplantının sonunda, Bosborus Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Adem Parlak ile Yönetim Kurulu Üyesi, Genel Müdürü Ömer Meşe soruları cevapladılar.