Denizli Milletvekili Ün, üzümcülerin sorunlarını sahada dinledi

Denizli Milletvekili Ün, üzümcülerin sorunlarını sahada dinledi

Milletvekili Ün, hem üzüm hasadı yaptı hem de sorunları yerinde inceledi

 Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, üzüm bağlarında üreticiyle buluştu


Denizli’nin Buldan ilçesinde çekirdeksiz üzüm hasadına katılan Gelecek Partisi Kurucusu ve Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, üreticilerle sahada buluşarak sorunları yerinde inceledi. Üretici, alıcı ve çalışanlarla üzümde bölgesine göre ortalama yüzde 40 düşüş yaşadıklarını ve maliyetleri karşılamada da sıkıntı yaşadıklarını ifade ettiler. 


Denizli’nin Buldan ilçesinde Yenicekent ve Doğanköy Mahallesinde üzüm üreticileri ve çalışanlar sezon boyunca sabahın erken saatlerinde hasat için yola çıkıyor. Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, sabahın erken saatlerinde bölgede çiftçilerle buluştu. Üzüm üreticileri, ekonomik ve mevsimsel sorunlardan dolayı üzüm hasadında çok fazla kayıp yaşadığını bildirdi.  Üzümde yaşanılan sorunları Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, önce hasada giden çalışan işçilerden ardından üretici ve alıcılardan dinledi. Üzüm bağlarını yerinde incelemek için bağlara giden Denizli Milletvekili Ün, “Sabah erkenden yola çıktık ve çiftçilerimizin yanına geldik. Bağlarda çalışanlarla görüştüğümüzde geçtiğimiz yıllara göre en az yüzde 30-40 rekoltenin düştüğü söylendi. Miktarda yaşanan bu düşüş hem üreticinin maliyetlerini karşılamamasına hem de bağlarda yevmiye ile geçimini sağlayanların 2 ay az çalışmasına neden olacağı için gelir kaybına yol açacak. Bağların arasında çalışanlarla birlikte sofralık üzümleri kestiğim sırada aşırı sıcağın neden olduğu kararmalar firenin ne kadar fazla olduğunu gördüm. Bu yıl zor bir yıl yaşandı üzüm üreticimizde. İlaçlama döneminde yaşanan aşırı yağışlar sebebiyle bağa girip ilaçlama yapamadılar ve mantar hastalığı bağları vurdu. Rekolte düşüşü zaten kuru üzümün en azından şehrimiz için çok fazla mümkün olmayacağını gösteriyor. Bunun hiçbir telafisi yok. Çiftçinin hem doğa şartları nedeniyle, hem de maliyet kalemlerinin yüksekliği nedeniyle içinde bulunduğu sorunu en iyi bağa üzüm toplamaya giden teyzemiz açıkladı. ‘Çiftçinin karnını yarmışlar 40 tane gelecek sene çıkmış’ dedi. Her yıl yaşanılan sorunlar umudu hep gelecek yıla öteliyor. Zarar da etse seneye belki düzelir umuduyla toprağına bağlı kalıyor.” dedi.  

 “Çiftçimize sahip çıkmazsak, gelecek yıllarda ürün yetiştiremez hale gelecek”

Doğanköy Mahallesinde bulunan başka bir bağda üretici, alıcı ve mahalle muhtarı Ahmet Boynikar ile görüşen Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, “Çiftçimizin zararı çok fazla, maliyet oranlarını incelediğimde durum üreticiyi de, bizleri de üzdü. Mevsimsel sorunların üzerine başta akaryakıt olmak üzere maliyet kalemlerine gelen zamlar, üreticiyi de alıcıyı da üzüyor. Bu yıl çiftçimiz için zor bir dönem oldu. Zor şartlar altında üretim gerçekleştirdiler. Mevsimsel hava olaylarından kaynaklı yağışlarının sürekli ve bol olması, mildiyö ve külleme hastalığı oluşarak ürün kaybı meydana geldi. Geçtiğimiz yıllara göre üzüm üreticimizin üretim kaybı yüzde 30 ile 40 civarında. Çiftçimize yeteri kadar sahip çıkmazsak, gelecek yıllarda ürün yetiştiremez hale gelecekler.” şeklinde konuştu.

“Tarım en stratejik üretim alanımız. Gerekli destekler verilmezse çiftçimiz toprağa küsebilir. 

Biz çiftçimizin toprakla barışık yaşaması için çalışacağız”

Üzüm bağlarında yaşanan zararları inceledikten sonra üreticilerle maliyet hesabına girişen Milletvekili Ün, “1 dekar alanda yapılan işlemlerde üreticinin giderinin 23 bin lira civarında olduğunu gördü. Toprak mahsülleri ofisi halen bir fiyat açıklamadığı için üretici ne yapacağını bilemiyor. TMO’dan beklenen en düşük fiyat 55-60 tl ancak bunun olması mümkün görünmüyor. Meyve suyu ve şurup için kullanılan üzümlerin fiyatlarının da farklı bir şekilde açıklanması piyasayı düşürüyor. Üzüm üreticilerimizin bir diğer sorunu ise ödeme almakta çok zorlanmaları. Bunun için de bankaların uyguladığı sisteme benzer şekilde alıcı firmanın üreticiye verdiği çekte bunun teminatının banka tarafından alınmasını istediklerini ifade ettiler. Çiftçilere verilen yakıt fiyatlarında özel bir düzenlenme yapılmazsa çiftçilik yapmak imkansız hale gelecek. Buldan ilçemizde üzümler için pekmez ve kurutma tesisi ihtiyacı da dile getirildi. Malum iklim değişikliklerinin neden olduğu hava şartlarından açık alanda kurutma yapmayı zorlaştırıyor. Çiftçimizin yaşadığı sıkıntıyı doğru şekilde anlamak için üreticinin, alıcının ve bağlarda çalışan işçinin yanında olmak gerek. Onların toprağa küsmesini engellemek için elimizden ne geliyorsa yapmak zorundayız. Çiftçimizi kaderine terk edemeyiz.” Diye konuştu.