Denizli Milletvekili Ün, Denizli’nin tüm sorunlarını meclis kürsüsünde gündeme getirdi

Denizli Milletvekili Ün, Denizli’nin tüm sorunlarını meclis kürsüsünde gündeme getirdi

Denizli 20 yılda toplam ihracattaki payı yüzde 2.21’den yüzde 2.07’ye gerilemiş

Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Denizli’de yaşanan yol, ulaşım, hava yolu, tarım, turizm ve ihracatta ki sorunları mecliste gündeme getirdi. Denizli’ye raylı sistem hattının en kısa sürede yapılması ve havayolunu sorununu iktisat yasalarıyla anlatan Milletvekili Ün, “Doğru sanayi politikaları ile küçülen değil, büyüyen Denizli’yi hedeflerken, komşularının gerisinde kalmayacak bir Denizli’yi inşa etmek adına elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz” şeklinde ifade etti. 


Denizli’nin genel sorunlarını ve öncelikli problemlerini dile getiren Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, yol, ulaşım, hava yolu, tarım ve ihracatta yaşanan sıkıntıları meclis kürsüsünde gündeme getirdi. Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, “Denizli´miz bir milyonu aşkın nüfusuyla, nitelikli işgücüyle, ihtisaslaştığı alanlarda büyük üretim üsleriyle bir sanayi şehridir. Öte yandan yüzde 40’ı sulanabilir vasfına sahip 200 bin dekarı aşkın alanlarıyla bir tarım şehridir. Ayrıca çok sayıda tarihi esere, kaplıcaya, doğal güzelliklere sahip şehrimiz bir turizm şehridir.  Girişimciliğin, üretici olmanın ancak hayırseverlikle rekabet ettiği şehrimizde insanlarımızın kamudan bekledikleri sadece ve sadece güçlü bir yol arkadaşlığıdır. Üretim ve istihdama yönelik finansmanlara erişim başta olmak üzere şehrimize vizyon katacak pek çok alanda Ankara bürokrasisi şehrimizin gerisinde kalmaktadır. Bu konularda Denizli´miz, içinden çıkan tüm siyasi aktörleri ile parti farkı gözetmeksizin taş üstüne taş koymak düsturu ile hareket etmeye daha da güçlü bir biçimde devam etmelidir. Bugün şehrimizin meselelerinin ancak bir kaçından bahsetme imkanımız olabilecek” dedi. 

“Cankurtaran yolu buna ölüm yolu da diyebiliriz”

Şehir içi ve şehir dışı ulaşımda yaşanan sorunlara değinen Milletvekili Sema Silkin Ün, “Yol medeniyettir sözünün gereğinin karşılık bulmasını beklediğimiz şehrimizde. İzmir-Aydın illerini Antalya iline bağlayan güzergahtaki Cankurtaran yolu buna üst üste meydana gelen ölümlü kazalar nedeniyle ölüm yolu da diyebiliriz. Yıllardır bitmeyen ne zaman biteceği de bilinmeyen bir onarımdan geçiyor. Hacmi nedeniyle otoban düzeyinde olması gereken bu yol şerit yetersizliği nedeniyle maalesef yolcuların çilesi olmaktan kurtarılamıyor.  Çal- Çivril zıpır yokuşunda bitmek bilmeyen çalışmalar, uzun araç kuyruklarına sebep olmakta ve hemşerilerimiz için bölge ulaşımını aksatmaktadır. Bir önemli yol sorunumuz da Bekilli yoludur. Merkezden 90 km mesafedeki bu ilçemize giden yolun 45 km´si tek şeritli işlemektedir. Bu hattın ivedilikle çift şeritli yol projesi başlatılmalıdır.” diye konuştu. 

“Raylı sistem hattının en kısa sürede yapılması gerekmektedir”

Raylı sistem getirildiği takdirde vatandaşları çok daha fazla rahatlatacağını belirten Milletvekili Sema Silkin Ün, “Bir milyonu aşkın nüfusa sahip bir büyükşehirde iç hatlar hizmeti verecek bir raylı sistem olmayışının birçok açıdan bedeli olmaktadır. Günlük iş yolculuğu için geçilen bu yollar ağır yük kamyonları nedeniyle hem trafiği aksatmakta hem de kazalara sebebiyet vermektedir. Ayrıca, ilçelerinde iş imkanına sahip olmayan hemşehrilerimiz çalışmak için merkez ilçelere gelmektedir. Mesafeler uzun olduğu, yolda saatler kaybedildiği için ikametlerini de şehir merkezine taşıma mecburiyetinde kalmaları merkez ilçelerin üzerindeki nüfus baskısını artırmakta, diğer ilçelerimizin hızla kalkınma umutlarının yitirilmesine sebep olmaktadır. Bu durumun çözümü için Afyon-Dazkırı ilçesinden Aydın-Buharkent ilçesine kadar raylı sistem hattının en kısa sürede yapılması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Milletvekili Ün, havayolunu sorununu iktisat yasalarıyla anlattı 

Turizm açısından Denizli’ye büyük katkı sağlaması havalimanında uçuşların düzenlenmesi gerektiğini iktisat konularıyla anlatan Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, “Çardak havalimanımız, tek direk uçuşunu günde iki kez İstanbul´a yapan havalimanımız. Seferleri artırma gayretlerinin yeterli talep olmayabilir gerekçesi ile karşılık bulmadığı havalimanımız. İktisat derslerinde mahreçler kanunu olarak bildiğimiz ´her arz kendi talebini yaratır´ yasasının ´talep olmadan arz olmaz´ savunmalarından daha geçerli olduğunun örneği olabilecek ama bunu karar vericilere bir türlü anlatamadığımız havalimanımız. Pamukkale gibi uluslararası bir markaya, yüzlerce antik kente, kaplıca sularına sahip bir şehre gelecek olan turistleri seyahat acentaları on binlerce kilometre uzaklıktaki ülkelerden Türkiye´ye getirebiliyorlar da alternatifli seferler konulmadığı için İstanbul’dan Denizli’ye getiremiyorlar. Sefer sayıları artırılmadan, havalimanımız hareket kazanmadan şehrimiz hak ettiği turist sayısına ulaşamayacaktır. Komşu illerinin gerisinde kalmanın ayıbını yaşayacaktır.” dedi.

“Vahşi sulamanın sonlandırılması ertelenemez bir ihtiyaçtır”

Denizli’de tarımda yaşanan rekolte ve alım-satım fiyatlarında yaşanan sorunları dile getiren Milletvekili Ün, “Denizli bir tarım şehri. Akdeniz-Ege ve Karasal olmak üzere 3 iklimin yaşandığı, 128 çeşit ürünün ticaretinin yapıldığı, onlarca üründe ülkemizin ilk üçteki üretimine öncülük eden, bereketli toprakların şehri Denizli. Bütün yazımızı tütün, ayçiçeği, pamuk tarlalarında üzüm bağlarında çiftçilerimizle birlikte geçirdik. Özellikle aşırı yağışlar nedeniyle ciddi oranlarda rekolte kaybı yaşayan ve zararını tazmin edemeyen çiftçilerimizle açıklanan alım fiyatlarını konuşurken iktidar adına biz mahcup olduk, çiftçi toprağına küsmesin diye bedeli ağır olmasın diye seslerine ses olmaya çalıştık. Çiftçilerimizin sorunlarını konuşmak için ayrı bir oturum ihtiyacımız var. Onun için şehrimde çiftçilerimizi ilgilendiren önemli bir soruna dikkat çekmek istiyorum. Buldan ve Baklan ovalarımızda çiftçilerimizin yaşadığı su sorunu açık kanallarla su taşıma sisteminden kapalı basınç sulama sistemine geçilmesinin elzem olduğunu ortaya koyuyor. Kuraklık sebebiyle su tedarik kısıtlamasının önüne geçmek için üç katlık bir israfa yol açan vahşi sulamanın sonlandırılması ertelenemez bir ihtiyaçtır.” şeklinde belirtti.

“Denizli 20 yılda toplam ihracattaki payı yüzde 2.21’den yüzde 2.07’ye gerilemiş”

Denizli sanayi şehri konusunda ihracatta gerileme gösterdiğini verilerle açıklayan Milletvekili Ün, “Ancak başka şehirlerin on katlık artışlar kaydettiği bir denklemde yıllarca iktidara cömertçe destek vermiş şehrimizin ihracat artış hızında 20 yıl önceki yerini dahi koruyamamış olduğunu da ifade etmeden geçemeyeceğim. Doğru sanayi politikaları ile küçülen değil, büyüyen Denizli’yi hedefliyor, komşularının gerisinde kalmayacak bir Denizli’yi inşa etmek adına elimizden gelen tüm çabayı göstereceğimizi ifade ediyor. Bu yirmi yılda ihracat şehrimiz ne yapmış bir göz atalım. 2002-2022 yılları arasında başka şehirler on katlık artışları yaşarken Denizli ihracat artış hızında mevcut yerini dahi koruyamamış nadir şehirlerden biri olmuş maalesef. Konfeksiyon ve tekstil şehri olarak adlandırdığımız kaliteli kumaş ve ev tekstiliyle dünyaya nam salmış şehrimiz tekstil ve konfeksiyon ihracatında da son 20 yılda ne yazık ki gerilemiş durumdadır. Denizli’nin 2002-2022 döneminde toplam ihracattaki payı yüzde 2.21’den yüzde 2.07’ye gerilemiş. Denizli’nin 2002-2022 döneminde Tekstil – Konfeksiyon ihracatındaki payı ise yüzde 6.70’den yüzde 6.27’lere gerilemiştir. Göç veren değil göç alan bir sanayi, turizm ve tarım şehri olma hedefinde olan Denizli’miz, eğitimli ve nitelikli insanların göç edeceği, girişimci dostu yatırım ortamını sağlayan, yeni sektörlerde yatırım çekme potansiyeli olan şehir olma hedefinden, yanlış sanayi ve ihracat politikaları nedeniyle çok çok geride bırakılmıştır. Doğru sanayi politikaları ile küçülen değil, büyüyen Denizli’yi hedeflerken, komşularının gerisinde kalmayacak bir Denizli’yi inşa etmek adına elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz.” diye konuştu.