DENİZLİ İNSANI BORCUNA SADIK

DENİZLİ İNSANI BORCUNA SADIK

Denizli Sanayi Odası (DSO) Mayıs ayı olağan Meclis toplantısı gerçekleştirildi

Denizli Sanayi Odası (DSO) Mayıs ayı olağan Meclis toplantısı gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Mehmet Tosunoğlu’nun sunuş konuşmasıyla başlayan toplantıda, Türkiye ve Denizli’nin kredi takip oranları ve yeni pazar olarak görünen Sırbistan konuları ele alındı.

Tosunoğlu’nun ardından toplantıda Meclis üyelerine bir sunum yapan DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından açıklanan kredilere ilişkin son verilere göre Türkiye’de sektörel kredilerdeki takip oranı stabil seyrederken, Denizli’nin sektörel kredilerdeki takip oranı 2017 birinci çeyrekte düşüşe geçmiş durumda. Türkiye’de toplam kredilerdeki (bireysel + sektörel) takip oranı artış gösterirken, Denizli’nin toplam kredilerdeki takip oranının 2017 birinci çeyrekte düşüşe geçmiş olduğunu görüyoruz. Denizlililerin, iş adamlarımız da dahil olmak üzere borçlarına sadık oldukları rakamlarla da teyit ediliyor. Türkiye genelinde takibe düşen kredi tutarlarının stabil seyrettiği gözlenirken, Denizli’de Türkiye genelinin aksine bir düşüş olduğu görülüyor. Buradan da şunu anlayabiliriz: Denizli borcuna sadık.” diye konuştu.

Tekstilde Yeni Üretim Üssü Sırbistan mı?

Son birkaç yılda Türk firmalarının eski Yugoslavya’nın en büyük ülkesi Sırbistan’a yöneldiği, yaptıkları yatırımlarla binlerce Sırp’a iş imkanı yarattığı görülüyor diyen Keçeci, sözlerine şöyle devam etti: “Jeanci, Tibet Moda, Aster gibi sektörün öncü firmalarının olduğu Türk yatırımcılarının arasına Birleşik Tekstil firması da katılım sağlamış. TYH, Ormo ve Uğur Balkuv da yatırım için görüşmelerini sürdürüyormuş. Diğer taraftan LC Waikiki ile Tudors Sırbistan’da en fazla mağazası olan yabancı mağazalar olarak tescillenmiş. Hepsini topladığımızda şu ana kadar Türk tekstil firmalarının Sırbistan’a yapmış olduğu yatırımın 30 Milyon Euro’yu geçmiş olduğunu ve yarattıkları istihdamın da 2000 kişiye yaklaştığı görülüyor. Merak ettik ve neden emek yoğun bir sektör olan tekstil sektörünün bu bölgede yatırımlarını yoğunlaştırdığını araştırdık. Sırbistan’daki asgari ücretin 300 Euro’nun altında olması bence önemli bir faktör. Ayrıca 5 Milyon Euro’nun üzerinde yatırım yapan yatırımcıya yatırımının %30’u nakit olarak iade ediliyormuş. Doğal olarak asgari ücretin düşüklüğü ve nakit desteği yatırımcıyı cezbediyor.” şeklinde konuştu.