Denizli İl Müftülüğü Engelli Vatandaşları Unutmadı
Denizli İl Müftülüğü “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” münasebetiyle engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine yönelik kahvaltı programı düzenledi.
Denizli İl Müftülüğü “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” münasebetiyle engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine yönelik kahvaltı programı düzenledi.
Denizli Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yaşam ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen kahvaltıya Denizli İl Müftüsü Mehmet Aşık ve eşi Hamiyet Aşık, İl Müftü Yardımcıları Hasan Hüseyin Ortanca, Hasan Hüseyin Palabıyık, Pamukkale İlçe Müftüsü Nihat Sevil, Merkezefendi İlçe Müftüsü Talat Özmet, İl Müftülüğü Engelli Koordinatörleri Mehmet İm, Hacer Yenidede, ilçe engelli koordinatörleri, ilimizde engellilere yönelik faaliyet gösteren sivil toplum kuruluş (STK) temsilcileri, engelliler ve aileleri katıldı.
İl Müftü Yardımcısı Hasan Hüseyin Ortanca’nın yaptığı dua ile başlayan program, Denizli Görme Engelliler Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Yalçın Yetişik’in okuduğu Kuran-ı Kerim ile devam etti.
“3 Aralık Dünya Engelliler Günü” münasebetiyle engellilerle bir araya gelmek istediklerini ifade eden İl Müftüsü Mehmet Aşık, “İlimizde yaşayan engelliler ve engellilere yönelik faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile bir araya gelmek için bu güzel organizasyonu tertipledik. Bugün burada yapılan hizmetlerin tanıtılması, engellilerin yaşadığı sıkıntıların çözümü, taleplerinin görüşülmesi ve benzeri konuları istişare edeceğiz. Bu vesileyle davetimize icabet eden tüm kardeşlerimize teşekkür ederim.” dedi.
Peygamber Efendimiz (sav)’in engelli sahabelerle olan ilişkilerinden örnek veren Müftü Aşık konuşmasını şöyle sürdürdü; “Peygamber Efendimiz'in (sav), âmâ olan İtban b. Malik’in (ra) davetine icabet ederek evine kadar gitmesi, gösterdiği yerde namaz kıldırması, kendisine ikram edilen yemeği yemesi, onun tevazuunu ve engellilere olan sıcak ilgisini göstermektedir. Allah Resulü'nün (sav) görme engelli olan ashabıyla ilişkileri ve onlara karşı ilgisi sadece bunlarla sınırlı değildi. Mekke fethedildiğinde Hz. Ebu Bekir (ra), yaşlı ve de âmâ olan babası Ebu Kuhafe'yi (ra), Hz. Peygamber'i (sav) ziyaret etmesi için yanına getirmişti. Bu durumdan rahatsız olan Peygamber Efendimiz (sav), ‘Bu ihtiyarı evde bıraksaydın da, ben onun yanına gitseydim ya!’ buyurarak, Ebu Kuhafe'ye (ra) olan saygısını ifade etmişti. Hz. Peygamber, insanların engellerini, onların bazı alanlarda güçleri nispetinde verebilecekleri hizmetlerin önünde bir engel olarak görmemiştir. Onlara çeşitli kademelerde görev ve sorumluluk veren Rahmet Elçisi (sav), bir ayağı aksayan genç dostu Muaz b. Cebel'i (ra) Yemen'e zekat memuru ve kadı sıfatıyla göndermiştir. Allah Resulü (sav) hayatı boyunca engellilere sahip çıkmış, onları asla hafife almamış, onları engelleri sebebiyle ayıplamamış ve onların hayatın içinde çeşitli kademelerde görev almalarını sağlamıştır.”
Müftü Aşık'ın konuşmasından sonra, engelli vatandaşların sorunları, beklentileri ve önerileri bölümüne geçildi. Bu bölümde söz alan Altı Nokta Körler Derneği Denizli Şube Başkanı Avukat Reşat Göcen, Diyanet İşleri Başkanlığının bastığı Braille alfabeli Kur'an-ı Kerim'den çok istifade ettiklerini, Kur’an-ı Kerim'in mealinin de Braille Alfabesi ile basılmasının görme engeliler için faydalı olacağını söyledi.
Beyazay Derneği adına söz alan Canan Kazak da Denizli İl Müftülüğü tarafından Hafif Zihinsel Engellilere yönelik Kur'an-ı Kerim ve dini bilgiler derslerinin yakın bir zamanda açılmasının büyük önem arz ettiğini kaydetti.
Ayrıca, işitme engelli vatandaşlar için hafta sonları Delikliçınar Yeni Camii’de devam eden İşaret Dili Kur’an-ı Kerim ve dini bilgiler derslerine taleplerin artması nedeniyle, sınıf ortamının daha iyi şartlara kavuşturulması ve genişletilmesi talep edildi.
Engelliler ve STK temsilcileri, Denizli İl Müftülüğünün gösterdiği misafirperverlikten ve ilgiden dolayı İl Müftüsü Mehmet Aşık’a teşekkür ettiler.Program hatıra fotoğrafı çekilmesi ile son buldu.
0 Yorum