ÇOCUĞUNUZ ODASINDA GÜVENDE Mİ?

ÇOCUĞUNUZ ODASINDA GÜVENDE Mİ?

Psikolog Ahmet KOÇ, telefon, bilgisayar ve televizyonun çocuk gelişimi üzerine olumsuz etkileri konusunda okullarda ebeveynleri uyarmaya devam ediyor.

Psikolog Ahmet KOÇ, telefon, bilgisayar ve televizyonun çocuk gelişimi üzerine olumsuz etkileri konusunda okullarda ebeveynleri uyarmaya devam ediyor. 

Doğan Demircioğlu Emsan İlkokulu velileri ile bir araya gelen psikolog Ahmet Koç, çocuklar ellerinde telefonla odalarına kapandıklarında bizler ebeveyn olarak onların kimlerle iletişim kurduğunu, ne tür videolar izlediğini, nasıl bir oyun oynadığının farkında mıyız?  Müstehcenlik, sanal dolandırıcılık, siber zorbalık, yabancılarla iletim, online taciz, kendini kaptırma (Gerçeklikten uzaklaşma, kendisine yada başkasına zarar verme) gibi bir çok risklerle çocuklar internette karşı karşıya kalmaktadır. Sosyal medya hesaplarından yada online oynanan oyunlar üzerinden sapkın, kötü niyetli insanların kendisini çocuk gibi gösterip çocukları kandırarak onları taciz edebilmektedir. 

ŞİDDET OLAYLARININ ARTMASINA NEDEN OLUYOR

 Telefon, bilgisayar ve televizyonda şiddet ve nefret içeren içeren görüntülere maruz kalan, şiddet içerikli oyunlar oynayan çocuklar belli bir süre sonra şiddeti normal görmeye başlar ve sorunları şiddetle çözüle bileceği inancına sahip olur. Günümüzdeki şiddet olaylarının artmasının altındaki sebepte budur.

ÇOCUKLARIN GELİŞİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Telefon, bilgisayar ve televizyonun çocukların fiziksel ve psikososyal gelişimi üzerine bir çok olumsuz etkisinin olduğunu belirten Koç, bu cihazlar bilinçli kullanılması durumunda çocukların zihinsel gelişimine katkı sağladığını görmekteyiz. Dikkat ve zeka geliştiren oyunlar zaman sınırlaması konularak oynana bilir. İnternet dünyanın en büyük kütüphanesidir. Fakat bazen yanlış bilgi de yüklenmiş olabilir. Bu bilgilerin doğruluğunu teyit etmek gerekir.  

SINIRLARI OLMAYANLARIN SORUNLARI OLUR

Psikodinamik Gelişim Akademisi uzmanlarına göre Çocuklara 0-2 yaşta bu cihazlar kesinlikle verilmemeli. 3-5yaş bir saat, 6-12 yaş iki saat, 12- 18 yaşta üç saatten fazla kullanılmamalı. Ekrana fazla maruz kalan çocuklarda dikkat eksikliği, davranış bozukluğu, Öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu vb gibi sorunlar görülmektedir.

AİLELERE ÖNERİLER

 1.Telefonun çocukları susturmak için kullanılmayın

2. Tv ve İnternetin zararları yaşına göre çocuğa anlatılmalı

3.İnternetinizde çocuk yada aile paketi kullanın. Olumsuz içeriklere ulaşması engellenmeli

4.Tv ve internet çocukların yemek yemelerini sağlayan, ağladığında onları susturan bir araç olarak kullanılmamalıdır.

5.Çocukların izlediği çizgi filimler gözden geçirilmeli uygun gördüğünüz çizgi filimler çocuğa izletilip sonra kapatılmalı

6.Çocuğa verilen sürelere riayet edilmesine ailecek(Anne,baba,dede,nine,bakıcı) dikkat edilmeli

7.Çocuk internete anne babanın olduğu ortam da girmeli. Böylece aile rahatlıkla çocuğunu kontrol edebilir.

8.Çocuklar ruhsal, zihinsel ve bedensel gelişimi için spora yönlendirilmelidir

9.Ebeveynler Tv  yada internette vakit geçirmek yerine çocukları ile kaliteli bir zaman geçirmeli.

10.İnternet bağımlılığı varsa yada çocuğunuza sınır koyamıyorsanız mutlaka bir pedagog yada psikologdan yardım almayı ihmal etmeyiniz

Sporun çocuk gelişimi üzerindeki olumlu etkilerine vurgu yapan psikolog Ahmet Koç çocuğunuzun bağımlı olmasını istemiyorsanız bu önerileri dikkate alıp uygulamaya başlayın dedi.