Çiftçiye ‘Sumak’ önerisi

Çiftçiye ‘Sumak’ önerisi

Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan Hatipoğlu, alternatif tarım ürünü arayışında olan çiftçilere ‘Sumak’ üretimi yapın önerisinde bulundu.

Denizli’de tarım ürünlerinde yaşanan olumsuzluklardan sonra alternatif tarım ürünleri arayışına giren çiftçilere bir öneri de Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan Hatipoğlu’ndan geldi. Tarım dan para kazanmak isteyenlerin artık alternatif tarım ürünlerine yönelmesi gerektiğini bununla ilgili olarak Denizli’de enginardan, tatlı patatese, farklı buğday tohumlarından kiviye kadar birçok tarım ürününün üretildiğini hatırlatan  Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan Hatipoğlu, “Hava şartlarında yaşanan olumsuzluklar, don olayları, dolu yağışları, aşırı yağmur yağışları, aşırı sıcaklardan çiftçilerimiz her geçen yıl daha çok olumsuz etkilenmeye devam ediyor. Geçen yaz döneminde aşırı yağışlardan bağlarda mildio hastalığı çıktı üzüm üretimi istenilen seviyede olmadı. Aşırı yağmur yağışları nedeniyle buğdaylar hasat edilmeden yattı. Elma ağaçları kara leke hastalığına yakalandı. Bu olumsuzluklardan kurtulmak isteyen ürettiğinden para kazanmak isteyen çiftçilerimize ‘Sumak’ üretmelerini öneriyorum.   "Sumak’, Denizli gastronomi kültüründe yok. Fakat önemli bir baharat. Aynı zamanda sanayi de kullanım alanı var. Kekik, lavanta, adaçayı gibi aromatik bitkiler doyum noktasına geldi. Sumak üretimi bir çözüm olarak dikkate alınmalıdır" dedi.

Su istemiyor

Sumak üretiminin diğer tarım ürünlerine göre daha kolay yetiştirildiğini hatırlatan Başkan Hatipoğlu, ‘Sumak Denizli iklim koşullarına uygun. Çiftçilerimiz tıbbi aromatik bitki üretiminde deneyimli. Sumak bol güneş alan kıraç arazide kolay yetişiyor. Sumak çok az su istiyor. Gübre kullanımı isteğe bağlı, çok yıllık bitki olması nedeniyle sumak üretiminde girdi maliyetleri az. Yapılan yatırım ikinci yılında geri dönmeye başlıyor. Kekik, lavanta, adaçayı gibi aromatik bitkiler yerine sumak önemli bir alternatif tarım ürünü olabilir. Özellikle Çal, Bekilli gibi ilçelerde kıraç arazide ekimi yapılması, bağlık alanların verimli değerlendirmesinde önemli alternatif" dedi. Başkan Hatipoğlu, sumak üretimi ile ilgili bilgilendirmeyi yapmaya hazır olduklarını belirtti.