Çiftçiler için emeklilik hayal oldu

Çiftçiler için emeklilik hayal oldu

 Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan Osman Hatipoğlu yaptığı basın açıklamasında, tarım BAĞ-KUR primlerinin düşürülmesini istedi.

Çiftçilerin 2022 yılında 2 bin 158 lira 08 kuruş olan tarım BAĞ-KUR primlerinin 2023 yılında 3 bin 452 lira 76 kuruş olduğunu ifade ederek “Hazine teşvik indirimi ile 2 bin 952 lira 36 kuruş olan tutarı çiftçilerimizin ödeme olanağı bulunmuyor. Yüzde 60 oranında gerçekleşen prim artışı yarıya çekilmeli ve prim ödeme gün sayısı 15 güne indirilmelidir” dedi.

 Başkan Hatipoğlu açıklamasında, çiftçilerin üretim girdilerinin pahalılığı ve ürünlerini değerinde satamamaları nedeniyle zarar ettiğini, tefecilere ve bankalara borçlarının her geçen gün arttığını belirterek “kazanmaktan çok zarar eden çiftçi, artan primi ödeyemeyecektir. Bu da tarımda kayıt dışılığı arttıracak. Çiftçilerimiz sosyal güvenlik hakkından yoksun kalacak demektir. Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre; 2016 yılında 717 bin 876 kişi zorunlu tarım BAĞ-KUR’luydu. Son verilere göre, yüzde 23,79 düşüş ile tarım BAĞ-KUR’lu çiftçi sayısı 547 bin 75’e düşmüştür. Daha kötüsü son 2 yılda 172 bin 747 çiftçi tarım BAĞ-KUR primini ödeyemeyecek güçte olduğunu muafiyet belgesi ile ispatlayarak tarım BAĞ-KUR primi ödemekten vazgeçti. Yoksullaştığını tescillendirdi” değerlendirmesinde bulundu.

Başkan Hatipoğlu açıklamasında, çözüm önerisi olarak, tarım BAĞ-KUR sigortası prim gün sayısının, 2008 yılında olduğu gibi 15 güne indirilmesi gerektiğini vurgulayarak “Diğer önemli bir sorunsa, üretimin ana omurgasını oluşturan, tarımda çalışan kadınların yüzde 94,5’i Sosyal Güvenlik Sistemine kayıtlı değil. Kadın çiftçilerimizin sisteme katılımı desteklenmeli, kadın çiftçilerimizi tarımda tutmak için primleri devlet tarafından ödenmelidir. Kadınların sigortalı olmadan önce gerçekleşen doğumları nedeniyle, hizmet borçlanması yapabilmelerinin önü açılmalıdır” dedi.