ÇİFTÇİLER DE TEKNOLOJİYE AYAK UYDURUYOR

ÇİFTÇİLER DE TEKNOLOJİYE AYAK UYDURUYOR

Sarayköy'ün Ahmetli Mahallesi'nde traktör için geliştirilen uydu baz istasyonun tanıtımı yapıldı. Çiftçilerin katıldığı tanıtım toplantısında yakıt tasarrufu da sağlayan sistem anlatıldı.

Çetinkaya Tarım tarafından geliştirilen ve yakıt tasarrufundan, sürüm tekniklerindeki hataların giderilmesine kadar pek çok konuda çiftçilere yardımcı olan ve hatta yönlendiren uydu bazlı sistem Sarayköy İlçesi Ahmetli Mahallesi'nde Mahalle Muhtarı Özkan Yalçın’ın ev sahipliğinde düzenlenen lansman ile tanıtıldı. Tanıtıma Ahmetli çiftçilerin yanında, çevre köylerin çiftçileri de katıldı.

Şirket yöneticisi Mehmet Çetinkaya, gelişen teknolojiyle birlikte, geliştirilen uydu baz istasyonu hakkın da çiftçileri traktör üzerindeki cihazları ile birlikte göstermelik tanıttı. Bilgiler verdi.  Konu hakkında açıklamalarda bulunan Mehmet Çetinkaya; “Ahmetli mahallesi bizim bir merkezimiz oldu.  Burada sitemimizin tanıtımını yapıyoruz. Getirdiğimiz yeni ürünleri Ahmetli’de faaliyete geçiriyoruz.  İlk etapta diskli makinalar, ekin makinaları ile ilgili güzel bir çalışmamız oldu. Burada teknolojiye ayak uyduruyoruz. İlk dümenleme sistemini traktörlere burada taktık, hem verimini artırıcı hem de tarla homojen olarak nasıl kullanılır bunu çiftçiye gösterdik ve ilk uydu baz istasyonu Ahmetli' de uyguladık.” Dedi.

Çetinkaya şöyle devam etti; “Bizim bu sistemimiz güneş enerjisi ile çalışıyor. Uyduyla bağlantı kuruyor ve tarlanın yüz ölçümünü direk hesap edip, kendisi ekim yapıyor. Yani uydu sisteminin en önemli katkısı, sıra arası ekimlerde bir sonraki yıla nadas bırakmasıdır. Bu durum hem verimi artırıyor, hem ekilmemiş yeri ekmiş oluyor. Bunu normal manuel sistemde kişinin kendi sürümü ile yapması imkansızdır. Ancak dümenleme sistemi yapılması gerekiyor” dedi.

ÇİFTÇİLER TEKNOLOJİYE AYAK UYDURUYOR

Tanıtım ile ilgili açıklamada bulunan Sarayköy İlçesi Ahmetli Mahallesi Muhtarı Özkan Yalçın ise; “Muhtarlık görevine geldiğimiz günden bu yana mahallemizin kalkınması için elimizden geleni yapmaktayız. Bugün mahallemizde gerçekleştirilen lansmanla birlikte, bizlerde mahallemizdeki çiftçilerimizle birlikte gelişen teknolojiye ayak uydurmaya başladık. Yaptığımız lansmanda tanıtılan ürün, çiftçilerimizin işini kolaylaştırarak verimli bir şekilde işlerini sürdürmelerini sağlamakta ve yaptıkları işi kolaylaştırmaktadır. Bizlerde çiftçilerimizi destekliyoruz. Bizim amacımız, köylümüzü nasıl kalkınabiliriz ve teknolojiyi nasıl yaşatabilirizdir. Bunları en başta Mehmet beyin sayesinde köyümüze girmiş olduk. İlerleyen süreçte daha iyilerini yapmak için çalışmalarımız devam ediyor. Bunun anlamı şudur; Çetinkaya Tarım olarak, bizim köyümüze geldikleri zaman biz gurur duyduk. Civar köylerde baz istasyonları varken, Ahmetli Mahallesi’nin seçilmesi ise ayrı bir güzelliktir. Buradaki sistem dümenleme sistemi olsun, teknoloji olsun bütün vatandaşlarımızla ele ele tutuşup, halkımızı nasıl kalkındırabiliriz, nasıl güçlendirebiliriz bunun çalışması içindeyiz” dedi.

YAKIT TASARRUFU SAĞLIYORUZ

Çetinkaya Tarım satış sorumlusu Ayşegül Değirmenci ise, Uydu sistemi hakkında bilgilendirme yaptı. Değirmenci, “ “Uydu sistemi, öncelikle müşterilerimize yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Bununla birlikte traktörlerini tarlada nasıl kullanacakları, en iyi şekilde nasıl kullanılabilir onu gösteriyoruz. Çiftçilerimiz, Yakıt tasarrufu dışında en büyük kazanımlarını ise traktörlerle birlikte ekinlerin arasındaki santimlerin kaçırılmadan sürülmesi gerekmektedir. Uydu sistemi geldiği zaman bu santimler hangi ekipman kullanırsa, kullanılsın; bu santimlerde kaçma yapmıyor. Hem zamandan kazanıyorlar, hem yakıttan kazanıyorlar. Böylece ekinlerin kaliteli ve düzgün bir şekilde yapılmış olması kaçınılmaz oluyor” dedi.