CHP Merkezefendi İlçe Başkanı Av. Müjdat İlhan, Yargıtay'ın AYM Üyeleri Hakkındaki Suç Duyurusuna Tepki Gösterdi

CHP Merkezefendi İlçe Başkanı Av. Müjdat İlhan, Yargıtay'ın AYM Üyeleri Hakkındaki Suç Duyurusuna Tepki Gösterdi

CHP Merkezefendi İlçe Başkanı Av. Müjdat İlhan, Yargıtay'ın AYM Üyeleri Hakkındaki Suç Duyurusuna Tepki Gösterdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkezefendi İlçe Başkanı Av. Müjdat İlhan, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında yaptığı suç duyurusuna tepki gösterdi. Yargıtay, tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın AYM'nin verdiği hak ihlali kararına uymamış ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

VAHİM BİR HUKUK SKANDALI

Başkan İlhan, yaşanan bu hukuki gelişmeye dair, "Ülkemizde dün vahim bir hukuk skandalı daha yaşandı. Yargıtay'ın AYM kararına uymaması hukuken izah edilemezken AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması, artık Türkiye’de hiçbir vatandaşın hukuk güvenliğinin kalmadığı anlamına gelir." dedi.

ADALET DUYGUSU İÇİN ENDİŞE VERİCİ

İlhan, "Hiç olmaması gereken bir durumu yaşıyoruz. Devleti oluşturan erkler, sorun çözümler. Asla sorun üretmez. Yüksek yargı mercileri arasındaki çatışma görüntüsü, hukuk devleti ve mülkün temelinde yer alan adalet duygusu için endişe vericidir. Yargıtay’ın AYM kararına uymaması, bulundukları suç duyurusu, Anayasa'nın tanınmadığı ve kanun devletinin de bittiği anlamını taşımaktadır. Türkiye'nin hukuk devleti niteliği yeniden ele alınıp, güvenilir hale getirilmelidir" diye konuştu.

ANAYASAL DÜZENE KALKIŞMADIR, DERHAL BASTIRILMALIDIR

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi’nin kararına uymayıp yüksek mahkemenin üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla ilgili “Bu bir darbe girişimidir” sözünü hatırlatan Başkan İlhan, "Bu, anayasayı ihlal suçunun ötesinde anayasal düzene karşı kalkışma girişimidir. Derhal bastırılmalıdır”  şeklinde ekledi.

BU KARARI VERENLER DERHAL GÖREVDEN EL ÇEKTİRİLMELİDİR

Başkan İlhan, “2010 yılında yapılan referandumda da HSK'nın yapısını değiştirmek istenmesine bu nedenlerle karşı çıkmıştık yargının siyasallaşmasının siyasi iradenin istediği şekilde dizayn edilmesinin maalesef bugün acı sonuçları ile karşı karşıyayız. Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararı Anayasa’yı yok sayarak Anayasa Mahkemesi’ni fiilen ortadan kaldırma çabasından ibarettir. Kararın hukuken değerlendirilebilecek hiçbir yanı bulunmamaktadır. Anayasayı yok sayan ilgili daire üyeleri bakımından ‘görevden el çektirmeye davet’ yaptırımının uygulanması için Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu’na derhal başvuru yapılması gerekmektedir. Bu karar demokrasiye ve hukuk devletine darbedir, asla kabul edilemez.” diye konuştu.