Çavuşoğlu, “Müteahhitlere değil, Hayvancılığa Sahip Çıkın”

Çavuşoğlu, “Müteahhitlere değil, Hayvancılığa Sahip Çıkın”

Cumhuriyet Halk Partisi Denizli İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk ve Denizli Veterinerler odası başkanı Türkay Berberoğlu ile birlikte süt üreticilerini…

Millet İttifakı ortağı İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk ve Denizli Veterinerler odası başkanı Türkay Berberoğlu ile birlikte süt üreticilerini ziyaret eden Bülent Nuri Çavuşoğlu Süt üreticilerinin ekonomik krizi en derinden hisseden grupların başında geldiğini belirten, bir an önce önlem alınarak üreticilere gereken desteğin verilmesi gerektiğini, aksi takdirde üreticinin inekleri kesime gönderse bile işin içinden çıkamaz duruma geleceğini söyledi.

Ülke olarak dışa bağımlılığın önüne geçebilmek için üreticilerin desteklenmesi gerektiğini ifade eden Bülent Nuri Çavuşoğlu, "2020 Nisan ayında süt üreticilerin ellerine litre başına 2.20 Lira geçerken, 2021'de yüzde 23 artışla 2,70 TL kazanıyorlar. Üstelik 2020 yılı Aralık ayı desteklemelerini hala alamadılar. Diğer yandan yem fiyatlarına baktığımızda geçtiğimiz yıl 50 kilogram yemi 78 Liraya alan üretici, 2021 Nisan ayında aynı yemi 135 Liraya alabiliyor. Yem fiyatlarındaki 1 yıllık artış yüzde 73. Maliyet altında ezilen üretici ineği kesime gönderse geçen yıl kilogramı 41 Liraya satacaktı, bu yıl ise kilogram fiyatı 38 Liraya düşmüş durumda. Yani üretici her şeyi bırakıp inekleri kesime gönderse, geçen yıla göre yüzde 3 zarar edecek" dedi.

İnsanlar için vazgeçilmez olan gıda arzının sürdürülebilirliğinin, toplumların sağlığı, geleceği ve bağımsızlığı açısından çok büyük öneme sahip olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Süt sektörü birçok alt sektörün ilk hammadde ihtiyacını karşılaması nedeniyle tarım ve hayvancılık sektörünün gelişimi ve sürdürülebilirliği ile aynı öneme sahiptir. Süt üretiminde girdilerin ucuz ve güvenilir olması sektörün sürdürülebilirliğini ve rekabet gücünü doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle süt ve süt ürünleri arz güvenliğinin teminatı tarımsal üretiminin sürdürülebilir şekilde yapılmasına bağlıdır” ifadelerini kullandı.

Üretim maliyetlerinin artmasıyla süt üreticilerinin zarar ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, en kısa sürede süt üreticilerinin sorunlarının çözülmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Son dönemlerde girdi maliyetlerinin artması üreticilerimizi zor duruma düşürmüştür. Bugün çiftçilerimiz artan maliyetlerden dolayı kredi ile ayakta kalmaya çalışmaktadır. Sektörde en önemli girdi maliyetleri olan yem ve enerji fiyatları ile diğer girdi maliyetleri artarken süt fiyatlarının artmaması üreticilerimizi zor duruma düşürmektedir. Bugün üretim maliyetleri satış fiyatını geçmiştir. Bu yaşanan süreçte tedbir alınmazsa birçok üreticimiz sektörden çekilmek zorunda kalacak ve vatandaşlarımız daha pahalı ürünlerle karşılaşmak durumunda kalacaktır. Süt üreticilerimizin ayakta kalması için Bakanlık sektöre yönelik sübvansiyonları artırmalıdır. Ulusal Süt Konseyi sektör paydaşlarımızla acilen toplanıp bu sorunu çözüme kavuşturmalıdır. Hükümeti en kısa zamanda süt üreticilerimizin sorunlarını çözmek için harekete geçmeye, rantçılara ve müteahhitlere değil hayvancılığa destek çıkmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.