ÇARDAK’TA TARIM VE HAYVANCILIK BİTTİ BİTİYOR
Gülizar Biçer Karaca: Büyükbaş hayvan sayısı yarı yarıya azalmış, besiciler kredi borçlarını ödeyemiyor, pancar ekim alanları yarı yarıya inmiş durumda
CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, ilçe ziyaretleri kapsamında Çardak’ta üreticilerle, esnafla, toplumun farklı kesimleriyle buluştu. Çardak İlçe Başkanı Cemil Kara ve ilçe örgütüyle pazaryeri ziyaretinin ardından Gemiş, Çaltı, Beylerli mahallelerinde sıkıntıları yerinde dinleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, tarım ve hayvancılıkta yaşanan sıkıntıların hat safhaya ulaştığını, iktidarın yanlış tarım ve hayvancılık politikaları nedeniyle üreticilerin borçla başbaşa kaldığını söyledi.
ZAM ZAM ZAM= RECEP TAYYİP ERDOĞAN
Çardak’taki 10 bin civarında büyükbaş hayvanın 5000’inin Gemiş’te bulunduğunu hatırlatan Gülizar Biçer Karaca, saha ziyaretlerinde besicilerin kendisine anlattığı haliyle bugün büyükbaş hayvan sayısının Gemiş’te 2000’lere düşmüş durumda olduğuna dikkat çekti. Gemiş köylülerinin hayvanlarını sattığı halde hala Ziraat Bankasına kredi borçlarını ödeyemediğinden yakındığı saha ziyaretinde üreticiler “Ocak ayında 4.70 TL’den sütümüzü verdik, o zaman yem 160 TL idi. Bir ay sonra paramızı alıncaya kadar ard arda gelen zamlar nedeniyle yemin çuvalı 250 TL’ye çıktı. Sütün parasını alamadan yeme gelen zamlar nedeniyle süte zam yapılsa da kayboluyor. Kredi borçları yığılıyor. İşletmeler kapanıyor.” dedi. “Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tarım Kredi Kooperatiflerindeki ürünlere indirim sözünün ardından; hayvanları almaya satmaya gelen olmadığını, zararda olduklarını anlatan besicilerin bankalara olan borçlar devasa boyutta, millet zarar içinde...” Tarım politikalarının detaylarını köylülere aktaran Gülizar Biçer Karaca, CHP iktidarında üreticilerin borçlarının faizlerini sileceklerini, ana parayı da faizsiz makul sürelerde taksitlendireceklerini anlattı.
ŞEKER FABRİKALARINI SATMAK VATANA İHANETTİR
Beylerli’yi de ziyaret eden Gülizar Biçer Karaca; “Beylerli’de 4000-4500 dönüm şeker pancarı ekim alanı vardı ancak şeker fabrikaları satılmasından sonra, şeker pancarı para etmemeye başlayınca, 4000 dekarlık şeker pancarı alanı 1500 dekarlara kadar düşmüş durumda. Millet diyor ki Şeker Fabrikalarını satmak, vatana ihanettir. Biz CHP olarak iktidarımızda çiftçilere ÖTV’siz kırmızı mazot vereceğiz, çiftçilerin girdi maliyetlerini düşüreceğiz. Genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun dün grup toplantımızda da ifade ettiği gibi kırsalda çalışan kadın ve gençlerimizin sosyal güvenlik primlerini de devlet yatıracak. Üretici, CHP iktidarında güçlenecek.
EMEKLİLER TORUNLARA HARÇLIK VEREMİYOR
Emeklilerin geçinemediğinden yakındığı saha ziyaretinde, 69 yaşındaki İsmail Soydan dertlerini şu sözlerle ifade etti: “1996’da emekli oldum. 30 küsur bin lira maaş alıyordum. Etimi, sütümü alıyordum. Sarrafa gidiyordum köyüme geliyordum. 3 ay da yetiyordu maaş. Şimdi alıyorum maaşı daha torunlarıma veremiyorum, eskiden hepsine dağıtıyordum şimdi veremiyorum. Bu kadar acı geliyor, cebimde 5 kuruş kalmıyor. Bu kahveye geliyoruz yok para yok. Bir de köyde yaşıyoruz. Emeklinin durumu bu. Bana para veriyor üstüne zam koyuyor, böyle olmaz ki. 1996’da emekli olduğumda tam yaşardım. Elin Almanyalısı gezip gidiyor biz Pamukkale’ye gidemiyoruz, Pamukkale’yi bilen yok burada. Eskiden az verdikleri halde köşeme bin lira atıyordum o da yetiyordu. Ertesi ay da çoluğuma çocuğuma lazım olursa veriyordum. Ama şimdi hiçbiri yetmiyor. Ne hallere düşürdüler bizi.”
0 Yorum