Çam Kese Tırtılı Kalıcı Deri Hastalıklarına Neden Olabilir

Çam Kese Tırtılı Kalıcı Deri Hastalıklarına Neden Olabilir

Özellikle bu aylarda, Nisan ve Mayıs aylarında çoğalan çam kese tırtılları alerjik bünyeler için ciddi tehlike barındırıyor.

Çamların bulunduğu ormanlık alanlarda yuvalanan çam kese tırtıllarının zehirli sıvıları insanlara ya da hayvanlara temas ettiği anda bazı deri hastalıklarına neden oluyor. Belirtileri ise ciltte kızarıklık, deri döküntüsü ve kabarıklık. Medline uzmanlarından Dr. Ferit Şeyhzade konuyla ilgili şunları söylüyor:

Çam kese tırtılı nedir? 

Çam kese tırtılı, zararlı bir böcek familyasından gelir. Çam ağaçlarına zarar vererek ağaçların büyümelerini yavaşlatırlar. Bir böcek türü olan çam kese tırtılları 25-40 gün arasında yumurtadan tırtıl halinde çıkarlar. Bu süreçte tırtıla benzedikleri için zararsız zannedilebilir ancak değildir. 

Çam kese tırtılına temas edildiğinde ne olur?

Çam kese tırtılı, özellikle alerjik yapıya sahip kişiler için tehlikeli olabilir. Vücuda değdiği yerlerde kızarıklığa, kabarıklığa, kırmızı döküntülere neden olur. Bu döküntülere kaşıntı eşlik eder. Ayrıca bazı kişilerde deri hastalıklarına da sebep olabilir. Bunlardan en önemlisi, atopik egzamaya bağlı deri hastalıklarıdır. Kişilerde temas edilen yerde şiddetli kaşıma isteği olacağından deride bakterili enfeksiyonlar da oluşabilir. Bu da bazı kalıcı deri hastalıklarına neden olabilir. 

Tedavisi nedir?

İlk belirtiler çıktığında yarayı mümkün olduğunca kaşımamak ve herhangi bir kremle müdahale etmemek gerekir. Ilık su ile duş alınabilir ancak şiddetli kaşıntı durumu devam ediyorsa ve artıyorsa, yaralar büyüyüp kabuklanmadan hemen bir dermotoloji uzmanına görünmek gerekir. Özellikle havaların ısınmasıyla açık havada ve yeşil alanlarda bu canlılara dikkat etmeli, asla temas edilmemelidir.