ÇALIŞANLARIN HAKLARINI KORUYORUZ

ÇALIŞANLARIN HAKLARINI KORUYORUZ

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, TBMM’de kabul edilen ve 18,5 milyon çalışanı yakından ilgilendiren düzenlemenin ayrıntılarını aktardı.

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, ücret ve maaşların asgari ücret tutarı kadarından gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildiğini duyurdu.

Milletvekili Şahin Tin, kabul edilen bu düzenleme ile asgari ücretin brüt tutarının yüzde 85'i gelir vergisinden istisna edildiği için gelir uygulama alanı kalmayan “Asgari Geçim İndirimi” düzenlemesinin de yürürlükten kaldırıldığını söyledi.

“TÜRKİYE ÇALIŞANLARIMIZIN OMUZLARINDA BÜYÜYOR”

Düzenlemenin ayrıntılarına ilişkin bilgiler paylaşan Milletvekili Şahin Tin, vergi istisnasında asgari ücretin brüt tutarının esas alınacağını belirtti. Asgari ücrete de rekor bir artış yapıldığını hatırlatan Milletvekili Şahin Tin; “Attığımız adımlarla çalışanımızın yükünü hafifletiyoruz. Ülkemiz büyüdükçe, geliştikçe, güçlendikçe imkânlar arttıkça hükümetimiz herkesin hak ettiği payı alabilmesi için tüm kanalları açıyoruz. Yıllardır konuşulan özlemleri sırasıyla hayata geçiriyoruz. Özellikle belirtmek gerekir ise yatırım ve üretim yapan, istihdam sağlayan işverenlerimiz gibi çalışanlarımız da Türkiye’nin büyümesine omuz veren en öncelikli baş aktörlerdendir. Çalışanlarımızı korumak haklarına ulaşmalarını sağlamak bizim en temel görevimiz. Bu düzenleme ile çalışanlarımızın tüm ücret ve maaşlarının asgari ücret tutarı kısmından gelir ve damga vergisi alınmamasına karar verildi. Ayrıca düzenleme kapsamında hizmet erbabına ödenen ücretlerin aylık brüt asgari ücrete isabet eden kısmı üzerinden de damga vergisi alınamaması sağlanacak. Birden fazla işverenden ücret alanlar için istisna tek ücrete uygulanabilecek” dedi.

“ÜRETİM GÜCÜMÜZÜ ZENGİNLEŞTİRİYORUZ”

Enerji sektörüne güç katacak adımları kararlılıkla attıklarını belirten Milletvekili Şahin Tin, özellikle yenilenebilir enerji üretimine teşvik konusunda önemli hamleler yaptıklarını söyledi. Şahin Tin, “Meclis’te kabul ettiğimiz kanun kapsamında yenilenebilir enerji üretimini teşvik ediyoruz. Bu bağlamda yenilenebilir enerji üretiminin teşvik edilmesi için muafiyet sınırı olarak öngörülen, meskenlerin çatı ve cephesine kurulan güneş enerjisi santrallerinin kurulu gücünün 10 kilovat olması şartını, 25 kilovata kadar çıkarıyoruz. Türkiye’de yapılan araştırmalar neticesinde görülen o ki, elektrik enerjisi talebimiz yılda ortalama yüzde 3,5 oranında artmaktadır. ‘Daha yerli, daha yenilenebilir enerji’ şiarıyla çalışmalar yapıyoruz. Hedefimiz ülkemizin enerji ihtiyacını yerli ve millî imkânlarla sürekli, kaliteli ve uygun fiyatlarla karşılamak. Bunu üretim gücümüzü zenginleştirerek hep birlikte başaracağımıza yürekten inanıyoruz” dedi.

“GAYEMİZ FİNANSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK”

Milletvekili Şahin Tin, düzenleme kapsamında savunma sanayi başkanlığının KDV istisnası kapsamına alındığını ve ayrıca BOTAŞ’ın nakit yönetiminin sağlıklı yürütülebilmesi için borçlarının hazineden görevlendirme bedeli alacaklarına karşılık mahsup edilerek terkin edilmesinin sağlanacağını söyledi.

Düzenleme ile Cumhurbaşkanına bütçeye ödenek ekleme yetkisinin verildiğini belirten Milletvekili Şahin Tin, Türkiye’de yerleşik sigorta şirketlerince düzenlenen kefalet senetlerinin güvenli elektronik imza ile düzenlenmesinin önünün açıldığını söyledi.

Milletvekili Şahin Tin, Büyükşehir belediyeleri ve belediyelerin, kendisinden izin veya ruhsat almak ya da hat kiralamak suretiyle çalışan ve toplu taşıma hizmeti yürüten gerçek ve tüzel kişilere, nüfus, hattın uzunluğu ve hattı kullanan sayısı kriterlerini esas alarak tespit edeceği hatlardaki toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli yararlananlara ilişkin gelir desteği ödemesi yapabileceğini söyledi.

Kamu üniversite hastanelerinin finansal sürdürülebilirliğinin desteklenmesi için de bir düzenleme yapıldığını belirten Milletvekili Şahin Tin, “Kamu üniversite sağlık hizmeti sunucularının, 2021’de verdikleri sağlık hizmet bedelinin, götürü bedel sözleşme tutarından düşük olması durumunda aradaki fark terkin edilebilecek. Terkin edilen bu tutar ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesine bu amaçla tahsis edilecek ödenekten karşılanabilecek” dedi.