Çal’da kantar tartı bedeli alınmayacak

Çal’da kantar tartı bedeli alınmayacak

Çal Belediyesi, geçen yıl açıklanan üzüm fiyatlarını düşük gördüğü için üreticilere destek amacıyla ilçe genelindeki 14 kantarından ürününü satan çiftçilerden kantar tartı bedeli alınmayacak.

Çal Belediyesi, geçen yıl açıklanan üzüm fiyatlarını düşük gördüğü için üreticilere destek amacıyla ilçe genelindeki 14 kantarından ürününü satan çiftçilerden kantar tartı bedeli alınmayacağını açıklamıştı. Ayrıca, TMO’nden alım yapan büyük ve küçükbaş hayvan besicilerinin arpaları belediye tarafından ücretsiz taşınarak nakliye desteği verilmişti. Belediye Başkanı Fethi Akcan,  Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) arpa ve buğday fiyatlarını açıklamasına rağmen, serbest piyasada fiyatların hem düşük hem de alım olmadığını söyledi, üzüm bağlarının da çeşitli hastalıklarla tehdit altında bulunduğunu belirterek, “Üreticilerimize destek amacıyla bu yılda kantarlarımızda tartı bedeli alınmayacak” dedi.

2022’DE MİLYONLARCA LİRA PARA ÜRETİCİNİN CEBİNDE KALDI

Çal’da  2023 yılı hasat sezonu bitinceye kadar hiçbir üreticiden 14 belediye kantarında tartı bedeli alınmayacak.   Tarım sektöründe ciddi sorunlar olduğunu, küçükte olsa üreticilere destek amacıyla bu kararı aldıklarını söyleyen Belediye Başkanı Fethi Akcan, “Bölgede seracılığı teşvik ettik.  Geçen yıl  Toprak Mahsülleri Ofisi’den arpa alan 1000’nin üzerindeki üreticinin arpalarını ücretsiz taşıyıp, nakliye hizmeti verdik, milyonlarca lira üreticinin cebinde kaldı. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kantar tartı ücreti almayacağız. Hububat hasadı başladı. Tartı bedeli almamaktaki amacımız üzüm, hububat gibi ürünleri üreten üreticilerimize destek olmak” diye konuştu.

ÜRETİCİ ZOR DURUMDA 

Başkan Akcan, hububat ve üzüm üreticilerinin zor durumda olduğunu söyledi. Akcan, akaryakıt, gübre, zirai ilaç giderlerine sürekli zam geldiğini sözlerine ekleyerek, “TMO, arpa ve buğdayda taban fiyatlarını açıkladı. Örneğin arpa 7 TL’den alınacak dendi, 5 TL’ye alan satan yok. Serbest piyasada alım yok. TMO’nden çiftçiler randevu alıyor, Ağustos ayına gün veriliyor. Bu konuda kolaylık sağlanmalıdır.  Ayrıca, bu yıl yağışların çok olması nedeniyle üzüm bağlarımızda çeşitli hastalıklar bulunuyor. Kısacası, üretici zor durumda” diye konuştu