Çal Karası Üzümü Tescillendi

Çal Karası Üzümü Tescillendi

Çal ilçesi ve çevre bölgenin aroması güzel ve yemekliğe yönelik en kaliteli üzümü olarak bilinen Çal Karası üzümü, Çal Ziraat Odasının girişimleri sonucunda “Coğrafi İşaret Tecil Belgisi” alarak,…

Denizli bölgesinin bağcılığı ile ünlü Çal ilçesi, yıllardır tüketicilerin aradıkları Çal Karası üzümünün tescilini alarak, bölgenin üzümü olduğunu tescilledi. Çal Ziraat Odası başkanlığı, tescillenen üzümleri Çal Karası için bundan sonra daha iyi çalışmalar yapılacağını belirtti.

Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil, tescillemenin kendilerini son derece sevindirdiğini belirterek, “İlçemiz bölgesinde son yıllarda bağcılık konusunda hayli ilerlemiş çalışmalarımız var. Çal Karası’nın Dünya üzerinde aranan bir üzüm olduğunu da biliyoruz. Bu açıdan yaptığımız çalışmalar ile üzümümüzü tescilledik. Çal bölgesinde Çal Karası üzümü 20 bin dekar alanda 20 bin ton olarak elde edilmektedir. Aroması çok güzel, tad oranı yüksek bir üzüm çeşididir. Şeker ve mineral değeri çok yüksek olmasından dolayı, diğer üzümlerin aksine Çal Karası üzümlerinde tadı aza indirmek için su katılmaktadır. Kuru maddesi yüksek olarak bilinmektedir.” Dedi.

Öte yandan, 1967 yılında Akkent Meyve Suları fabrikasını ziyarete gelen bir Japon heyeti, çevrede yaptıkları incelemeler sırasında Çal Karası üzümünü sormuşlardır. Fabrika yönetimine yaptıkları başvuruda, “Çal Karası üzümü konsetresi olduğunda yüksek miktarda alabileceklerini” belirtmişlerdir. Ancak o tarihlerde kısıtlı imkanlar yüzünden bu gerçekleştirilememiştir.