Büyük Menderes Nehri’ni savunmak milli görev

Büyük Menderes Nehri’ni savunmak milli görev

Denizli Tarım Platformu, Büyük Menderes Nehri’nin korunması için çalışma başlattı..

Dinar Dombayova’da kömür çıkarma ve kurulmak istenen termik santral hem nehrin kaynağını -Karakuyu Sazlıkları- hem de ekolojisini geri dönüşümsüz değiştirecek durumda. Başkan İrfan O. Hatipoğlu “Kömürü çıkarmak ve yapılmak istenen termik santral doğayı yok edecek. Yok olmaktan en çok Işıklı Gölü ve Çivril Ovası etkilenecektir. Çivril ovası tehlike altındadır” diye uyardı. 

Başkan Hatipoğlu değerlendirmesinde ‘Çivril ovasında yer alan Işıklı Gölü çevresinde birçok köy yer aldığını, çevre düzlüklerde yoğun olarak tarım ve kavakçılık yapılmakta olduğunu, 70.000 hektar ziraata elverişli arazide tahıl, şeker pancarı, üzüm, elma üretimi, bunun yanında vişne, kiraz, şeftali gibi ekonomik değeri yüksek meyveler yetiştirildiğini vurgulayarak “Termik santrallerin atmosfere saldıkları kirlilik sadece yakın çevreyle kısıtlı kalmamaktadır. Kurulacak Dinar Termik Santrali’nden kaynaklanacak hava kirliliğinin (kronik kömür tozu ve zararlı gazlar etkisinin) Dinar ve Dombayova kırsal yerleşimleri gibi yakın çevre üzerinde, özellikle Çivril’de ciddi boyutlarda etkili olması bekleniyor. Kömür çıkarma ve termik santral atıkları Büyük Menderes Nehrini yok edecektir. Buna izin veremeyiz. Tüm doğa severleri ve çiftçileri duyarlı olmaya çağırıyorum” dedi.

Başkan Hatipoğlu Denizli Tarım Platformu’nun, Büyük Menderes Nehri kirliğinin önlenmesi ve Tavas Avdan Kömür işletmesinin çevreye verdiği zararın saptanması için “çalışma masaları” oluşturduğunu da belirtti.