Buldan dokuması kayıt altına alınıyor
Geçmişi 14. yüzyıla dayanan Buldan Bezi ve el tezgahları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Somut Olmayan Kültürel Miras çalışmaları çerçevesinde kayıt altına alınıyor.
Geçmişi 14. yüzyıla dayanan Buldan Bezi ve el tezgahları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Somut Olmayan Kültürel Miras çalışmaları çerçevesinde kayıt altına alınıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Halk Kültürü ve Bilgi ve Belge Merkezinde Somut Olmayan Kültürel Miras çalışmaları çerçevesinde Buldan’ın geleneksel dokuması ve ustaları kayıt altına alınıyor.
Dokuma’nın başkenti Buldan’ın geleneksel dokuması ve el tezgahları Denizli Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Serdar Çınar ve Rıdvan Kayhan tarafından kayıt altına alındı. Geçmişi 14.yüzyıla dayanan, Osmanlı’nın kuruluşunda sarayını süsleyen, Ertuğrul Gazi'nin içliği, Barbaros'un şalı, Padişah Genç Osman'ın gömleğinin dikildiği Buldan bezi ile el tezgâhları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın arşivlerinde yer alarak gelecek nesillere aktarılarak yaşatılacak.
Buldan’da 60 yıldır dokumacılıkla uğraşan emekli öğretmen Selahattin Kaçanoğlu’ndan ilçenin dokumacılığı ve el tezgâhlarının kurulumu ile ilgili bilgi alan Folklor Araştırmacısı Serdar Çınar ve Rıdvan Kayhan, Belediye Başkanı Mustafa Şevik’i ziyaret etti. Buldan Doğal Hayatı ve Kültürü Koruma Derneği Başkanı Sait Yalçın ile Bekir Yalçın’ın da katıldığı ziyarette Buldan’ın dokuma kültürü ile ilgili bilgi veren Başkan Şevik, “Kültür Bakanlığı’nın çalışmasıyla ilçemizin geçmişten bu güne kadar yaşatılan dokuma sanatı gelecek kuşaklara da aktarılacak olması bizleri mutlu etti. Buldan yaşayan bir müze gibidir. Kültürünü, gelenek ve göreneklerini unutmamış bir ilçe. Bu çalışmalarından dolayı Kültür ve Turizm İl Müdürü Turhan Veli Akyol ve sizlere teşekkür ederiz” dedi.
0 Yorum