Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın 5 etkili yolu
Kış mevsimiyle birlikte bulaşıcı hastalıklar kapıya dayandı. Bu mevsimde nezle, grip gibi enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığı artarken, acil servislerde nezle ve grip hastalarında yoğunluklar…
Kış mevsimiyle birlikte bulaşıcı hastalıklar kapıya dayandı. Bu mevsimde nezle, grip gibi enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığı artarken, acil servislerde nezle ve grip hastalarında yoğunluklar yaşanıyor. Okul ve kreş gibi toplu ortamlar da, bulaşıcı hastalıkların yayılmasına zemin oluşturuyor.
Özellikle çocukluk çağındaki doktor ziyaretlerinin büyük çoğunluğunu üst solunum yolu enfeksiyonlarının oluşturduğunu kaydeden Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, şunları söyledi:
“Üst solunum yolu enfeksiyonlarını; nezle, gribal enfeksiyonlar, sinüzit, orta kulak iltihapları, bademcik iltihapları gibi hastalıklar oluşturuyor. Yetişkinler ortalama yılda 2 ile 4 kez, çocuklar yılda 6 ile 8 kez üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle doktora gidebiliyor. Üst solunum yolu enfeksiyonları %60- %70 virüs kaynaklı olduğundan, antibiyotik kullanılmasına gerek bulunmaz. Fakat beraberinde, ateş, şiddetli ağrı gibi şikayetler oluyorsa ve alt solunum yolu enfeksiyonları (zatürre, bronşit gibi) başlamış ise, hekim tarafından gereken tedavi uygulanacaktır” dedi.
Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, bulaşıcı hastalıklardan korunmanın 5 etkili yoluna ilişkin şunları kaydetti:
1-Ellerin gün içerisinde sık sık antiseptik solüsyonlar veya sabunlu su ile yıkanması anahtar derecede önemi olan koruyucu noktadır.
2-Her türlü vitaminleri içeren meyve ve sebzelerin yanında, minerallerin dengeli tüketilmesi bağışıklık sisteminin sağlam olması açısından önemlidir. Bağışıklık sistemi, sadece C vitamini- ekinezya gibi doğal ürünlere bağlı değildir. Tüm vitaminlerin ve güneş ışığının da uygun dozda alınmasıyla yeterince güçlü olabilecektir.
3-Bulaşıcı hastalıklardan korumak için eksik olan aşılar mevcutsa tamamlanmalıdır.
4-Evdeki odaların ve okul dönemi boyunca sınıfların, kısaca kapalı ortamların daima havalandırılması gerekir. Hastalarla, temastan ve ortak eşya kullanımından kaçınmak oldukça koruyucu olacaktır. Hasta olduğu bilinen kişilere de, bir metreden fazla yaklaşılmasın. Eğer, hasta ile ilgilenmek durumunda olunursa, ağız ve burnunu kapatacak bir maske kullanılması önemlidir. Hasta kişiler hapşırırken, ağızlarını kapatacak şekilde kağıt peçete kullanmalıdır ve kullanılan peçetelerin de, uygun şekilde toplanıp, poşetlenerek çöpe atılması lazımdır.
5-Mevsim özelliklerine uygun giyinilmelidir. Halk arasındaki, karda virüslerin yayılmayacağı inancı gerçekleri yansıtmıyor. Grip etkeni olan influenza virüsü, tüm hava koşullarında yaşamaktadır. Virüsün soğukta yayılma hızı azalsa da, vücuda girdiğinde vücut ısısıyla aktive oluyor ve hızlı biçimde çoğalmaktadır.
0 Yorum