BORÇLU BELEDİYE BUNU NASIL YAPAR?

BORÇLU BELEDİYE BUNU NASIL YAPAR?

İyi Parti Denizli Milletvekili Yasun Öztürk, Denizli Büyükşehir belediyesi tarafından Muhtarlara yönelik nakdi yardım yapılmasını soru önergesi ile İçişleri Bakanlığı’na sordu. Milletvekili…

İyi Parti Denizli Milletvekili Yasun Öztürk, Denizli Büyükşehir belediyesi tarafından Muhtarlara yönelik nakdi yardım yapılmasını  soru önergesi ile İçişleri Bakanlığı’na sordu. Milletvekili Öztürk, soru önergesinde 4 soru sordu.

Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Büyükşehir belediyesinin muhtarlara yönelik nakdi yardımlarını TBMM’ne taşıdı. Borçlu bir belediyenin bu yardımları neden yaptığını soran milletvekili Öztürk,’ün  soru önergesi şöyle;  

“Denizli Büyükşehir Belediyesi 2017 Sayıştay Raporuna göre Belediyenin Muhtarlıkların ihtiyaçlarını karşılamak üzere il sınırı genelindeki tüm Muhtarlara aylık 250 TL nakdi yardımda bulunduğu, 620 adet Mahalle Muhtarlığına 2017 yılı içinde mevzuata aykırı biçimde toplam 1.550.000 tutarında nakdi yardımda bulunulduğu tespit edilmiştir.

2108 sayılı Muhtar Ödenek ve Sosyal güvenlik Kanunu ile belirlenen miktarda Muhtarlara bir ödenek tahsis edildiği, ayrıca Şehir ve Kasabalardaki Mahalle Muhtar ve İhtiyar kurulları tüzüğü uyarınca Muhtarların düzenlemiş olduğu belgelerden harç geliri elde edileceği görülmektedir. Muhtarlık işlerinin yürütülmesi için gerekli giderlerinde bu harç gelirlerinden karşılanması gerektiği hükmü açıktır.

Diğer taraftan 5393 Sayılı Belediye Kanunun “ Mahalle ve Yönetimi” başlıklı 9. Maddesinin son fıkrasında; “Belediye, Muhtarların ihtiyaçlarının karşılanması için bütçe imkânları ölçüsünde ayni yardım ve desteği sağlar.” Hükmüne yer verilmiştir.

Konuya ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 20.09.2010 tarih ve B.05.0.MAH.0.01.01.00/26019-45133 sayılı yazısında da “Muhtarlık hizmetlerinin yürütülmesi için, demirbaş ve sarf malzemeleri alınabileceği, ancak nakdi yardım yapılamayacağı değerlendirilmektedir.“

Denizli Büyükşehir Belediyesi 2017 yılında Sayıştay Raporlarına göre bütçesi açık vermiştir. Yine Belediyeler arasında Türkiye’nin 6. En çok borçlu belediyesidir.

Bu bağlamda;

1- Kanunda açıkça bütçesi imkânları ölçüsünde denmesine rağmen, bütçe açık vermesine rağmen, Belediye zarar ederken Belediye bu yardımları hangi maksatla vermiştir?

2- Denizli Büyükşehir Belediyesi sadece kanunlar çerçevesinde muhtarlıklara ayni yardım yapabilecekken nakdi yardım yapmıştır bu kapsamda Belediyeye soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

3- Denizli mahallerinden 2017 verilerine göre en yüksek nüfusa sahip Mehmetçik Mahallesi (17.191 kişi) ile en az nüfusa sahip olan mahallelerden örneğin Çivril Çakallar mahallesi ( 53 kişi) nasıl bir tutulup aynı ödeme yapılmıştır?

Bu şekli ile mevcut Belediye Başkanı az nüfuslu mahalle muhtarları üzerinden siyasi beklentiler ve çıkar amaçlayarak mı bu paraların verilmesini sağlamıştır?

4- Muhtarlara bu tarz yardımı genellikle iktidar Belediyeleri yapmaktadır. Türkiye genelinde kaç tane Belediye muhtarlara nakdi yardım yapmıştır?”