BÖBREKLERİNİZİ KORUYUN

BÖBREKLERİNİZİ KORUYUN

Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Evrim Bozkaya, 14 Mart “Dünya Böbrek Günü” dolayısıyla bir açıklama yaparak böbrek sağlığının korunmasında dikkat edilecekler konusunda önerilerde…

Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Evrim Bozkaya, 14 Mart “Dünya Böbrek Günü” dolayısıyla bir açıklama yaparak böbrek sağlığının korunmasında dikkat edilecekler konusunda önerilerde bulundu.

Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Evrim Bozkaya açıklamasında; Dünya Böbrek Günü”nün Uluslararası Nefroloji Derneği (International Society of Nephrology-ISN) ile Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonunun (IFKF) ortak girişimiyle ilk kez 2006 yılında kutlanmaya başlandığını ve bu tarihten sonra her yıl mart ayının ikinci perşembesinde “Dünya Böbrek Günü” etkinlikleri yapıldığını belirtti.

Dünya Böbrek Günü'nün amacının, toplumların dikkatini böbrek hastalıklarına çekmek ve bireyleri bu konuda eğitmek olduğunu ifade eden Uz Dr. Evrim Bozkaya, Dünya Böbrek Günü 2019 yılı temasının "Herkes İçin Böbrek Sağlığı" olarak belirlendiğini söyledi. Bozkaya: “Böbreklerimiz karın arka duvarına yaslanmış, sırt omurlarının yanında yer alan 2 adet organımızdır. Başta üre olmak üzere, vücudumuza zararlı olan metabolik artıkların idrar yolu ile uzaklaştırılması en önemli görevleridir. Böbrek sağlığının saatler ve günler içinde hızla kaybedilmesi ile "akut böbrek yetersizliği" oluşur. Bu duruma yol açan sebepler arasında şiddetli kan kayıpları, uzun süren bulantı kusma, ishal, ateş, geniş vücut yanıkları, bilinçsizce kullanılan ilaçlar yer alır. Bunun için vücut sıvı kayıplarının yeterli ve dengeli yerine konması, gereksiz ilaç kullanılmasından kaçınılması gerekmektedir. Akut böbrek yetersizliğinin önlenmesinde erken müdahale ile böbrek hasarı geri döndürülebilir” diye konuştu.

Böbrek Sağlığını Korumak İçin Bu Uyarılara Dikkat Edin!

Uz Dr. Evrim Bozkaya, yıllar içerisinde sinsice ilerleyip böbreğe zarar veren "kronik böbrek yetersizliğine" yol açan durumlar da olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Hipertansiyon, şeker hastalığı, obezite ve böbrek taşları bu hastalık grubunun %80- 85’ni oluşturur. Fakat günlük tuz tüketiminin 6 gr altında tutulması, şeker hastalığının kontrolü, obezite ile mücadele, böbrek taşlarının doktor tarafından yakın takip edilmesi ile son dönem böbrek yetersizliğine gidiş önlenebilir. Eğer; kilo alımı kontrolüne, düzenli tansiyon ile şeker ölçümüne, doktor tavsiyesi dışında ilaç kullanılmasından kaçınılmasına, günlük yeterli sıvı alımına ve ailede böbrek öyküsü olanların düzenli kontrollerini yaptırmasına dikkat edilirse böbrek sağlığımız korunabilir” dedi.