Bitcoin Nedir? Arkasındaki yaklaşımlar nelerdir?
Kripto Para ve Kripto Para Piyasası Uzmanı Hamza Çakmak, geçtiğimiz günlerde ilk iki haberini yaptığımız “Kripto Para” konusundaki haberlerin ardından, bugün Üçüncü bölümü ile Kulvar Gazetesi…
Yazarımız Hamza Çakmak bugünkü yazısında “Bitcoin Nedir? Arkasındaki yaklaşımlar nelerdir?” diyerek, paranın seyrini anlatmayı sürdürüyor;
“Sevgili Kulvar Gazetesi okuyucuları, birazdan okuyacağınız haber, insanlık tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biri olabilir.!, olmaya da bilir. Sonuçta konunun temeli kripto paralar olduğu için, ben yine de anlatmak zorundayım. Ve, en baştan uyarıyorum sevgili okurlar. Anlatacaklarım bir yatırım tavsiyesi olmayacaktır. Konunun sadece kripto paralar denilen teknolojik temelini anlatacağım.
Yatırım yapılır mı ?, yapılmaz mı ?, Nasıl Yapılır? gibi sorular, bu haberin konusu olmayacaktır sevgili dostlar.
Şimdi tarihe bir not düşelim. Bir Bitcoin bu haberin hazırladığı 05.07.2021 tarihinde 299.500 TL. Yani, yaklaşık olarak 34.500 USD. Siz bu haberi okurken, kim bilir kaç dolar olmuştur. Bundan birkaç yıl önce birkaç yüz dolarlık Bitcoin alsaydınız, şimdiye milyonerdiniz belki de.
Daha bunun gibi pek çok örnek var diye, aman iştahınız hemen kabarmasın. Bilmediğiniz bir şeye “yatırım yapmayın” diye bu haberi hazırlıyorum zaten. Her zaman dediğimiz gibi sevgili okurlar. Önce bilin, sonra ona göre hareket edin.
Ne demiştik sevgili dostlar?. Bitcoin bir kripto para ve ödeme sistemi. 2008 yılında bu sistemin dokuz sayfalık bir belge ile dünyaya duyurulduğunu söylemiştik. İnsanlık tarihinin belki de en önemli yazılarından biri olan bu belgenin sahibinin gizemli kişi Satoshi Nakamato olduğunu da belirtmiştik. Bu belgede insanlık tarihinin en önemli icatlarından biri olan parayı adeta yeniden tanımlıyordu. Bu dokuz sayfalık belgenin ilk sayfasında şu şekilde konuya giriyor. “Peer To Peer Electronic Cash System” , Kişiden Kişiye Elektronik Para Sistemi. P2P , Yani merkezi olmayan bir sistem.
P2P deyimi ilk olarak 1990’lı yıllarda napster diye bir müzik uygulaması ile hayatımıza girdi. İnsanlar, o zamanlar kendi aralarında dosya aktarımlarını bu şekilde sağlıyordu. O zaman insanlar müzikleri CD yada Kasetler ile diniliyordu. Daha ilerleyen süreçlerde ise ITunesler, Youtube, NetFlix , Spotify’lar ortaya çıkmaya başladı. Müzik endüstrisi neredeyse tamamen değişti. Artık hayatlarımızda Napster da kalmadı. Fakat insanlık tarihi de geriye doğru da tek bir adım dahi atmadı. Bundan on yıl sonra belki de günümüz de kullanılan kağıt ve madeni paraları hatırlamayacaksınız bile. P2P‘nin işte böylesi bir gücü var sevgili okurlar. P2P demek, merkezi olmayan bir ağ yapısı demek. Merkezsizleşmiş bir sistem. İşte Bitcoin de para gibi bir araçta, aracıları ortadan kaldırıyor.
Peki Kim bu aracılar ?
Finansal organizasyonlar, en başta ülkelerin merkez bankaları…
Bitcoin dünyasında böyle bir merkezi otorite yok. Onun yerine açık kaynak kodlu bir yazılım var. Sizlerde bu yazılımı indirip, kodlarını inceleyebilirsiniz. Kurulduğu günden itibaren nereden nereye ne kadar transfer yapılmış hepsini takip edebilirsiniz. Sistem herkese açık. Hatta daha iyisini de yapabilirsiniz.
Nitekim şu anda Bitcoin benzeri 9000’den fazla kripto para var. Ve sayıları da her geçen gün artmaya devam ediyor. Yani mesele sadece Bitcoin değil, onun arkasındaki yaklaşım. Ki, beni de en çok heyecanlandıran kısım bu.
Blockchain…
Evet sevgili okurlar, Blockchain. Yanlış duymadınız. Bitcoin’in arkasındaki yaklaşımda blockchain teknolojisi yer almakta. Bitcoin işlemlerinin tamamı blockchain üzerinde kayıt ediliyor. Bununla ilgili anlatımlarımı bir sonraki habere bırakmak istiyorum. Sizlere blockchain sisteminin ne olduğunu ve ona benzer sistemlerin neler olduğunu anlatmak istiyorum. Bir sonraki haberde görüşmek üzere. Zamanınızı ayırıp okuduğunuz için hepinize teşekkürlerimi sunuyorum. Sağlıcakla kalın…
Haberin tamamını Youtube’da izlemek için :
https://www.youtube.com/watch?v=TEqZRPwAEGs
İletişim Kanalları:
Mail: [email protected]
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC9Pj2oK99ghwgtqdpWR2DoA (Kripto Keyfi)
İnstagram : https://www.instagram.com/invites/contact/?i=1u7uzlsq1bz8f&utm_content=vt8x4j
Facebook : https://www.facebook.com/hamzacakmakk
0 Yorum