Birlik ve beraberliği tesis eden Mırtlak yapıldı

Birlik ve beraberliği tesis eden Mırtlak yapıldı

Çal ilçe Zeyve (Akkent) mahallesinde asırlardır Hıdrellez günü sebebiyle bir gelenek olarak yapılan “MIRTLAK” bu yıl da eksikliklere rağmen yapıldı.

Çal ilçesine bağlı Zeyve/Akkent mahallesinde asırlardır devam eden Mırtlak etkinliği bu yıl da düzenlendi. Çal Belediyesi’nin organizasyonunda imece usulüyle 18 kazan keşkeğe 15 kuzu eti katıldı ve vatandaşlara ikram edildi. Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, “Oğuz boylarının Anadolu’ya göçleri ile birlikte getirdikleri kültürel bir değer olan Mırtlak etkinliğini hala düzenlemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu keşkek, bizim milli birlik ve beraberliği tesis ediyor” dedi.

Zeyve/Akkent mahallesindeki (Donsuz) Ahmet Gazi Türbesi yanında sabahın erken saatlerinde keşkek kazanları kaynamaya başladı. Akkentliler, ataları gibi sabah saatlerinde Ahmet Gazi Türbesi yanında toplanmaya başladı. Çal Belediyesi ekipleri, 18 kazan keşkeğin dağıtımını öğle saatlerinde yaptı. Oğuz boylarının geleneği olan Mırtlak etkinliğine bu yıl Çal Kaymakamı Ertuğrul Arslan, Belediye Başkanı Fethi Akcan, Mülkiye Müfettiş Ali Ekici ve çok sayıda davetli katıldı.  

AKCAN; “ÇAL’DA HOŞGÖRÜ RÜZGARI ESİYOR”

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, Mırtlak etkinliği düzenleyen Akkentliler’in tarihlerine sahip çıktığını ve önemli bir geleneği yaşattıklarını söyledi. Akcan, Çalçakırlar’da hafta sonu Hıdrellez şenlikleri düzenleneceğini de hatırlatarak, “İlçemiz Çal’da tam anlamıyla hoşgörü rüzgarı esiyor. Milli birlik ve beraberliğimizi her etkinlikte daha da pekiştiriyoruz. Çal’da bizlerin başardığı milli birlik ve beraberliğin tüm yurt sathına yayılmasını temenni ediyorum. Hoşgörü rüzgarının estiği Çal ilçemiz, birlikte barış içinde, kardeşcesine yaşama kültürünün de ön güzel örneklerinden. Oğuz boylarının 7.yüzyıldan bu yana düzenlediği Mırtlak etkinliğini hala düzenlemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu keşkek, bizim milli birlik ve beraberliği tesis ediyor” diye konuştu.

Keşkek ikramında bulunulan yüzlerce vatandaş, Ahmet Hoca Türbesi’ne girerek ya da çevresinde dualar okudu.

MIRTLAK:

 (Donsuz) Pir Ahmet Gazi’nin savaş yıllarında henüz Türkmenlerin yerleşmeye başladığı Zeyve bölgesinde askerlerini keramet göstererek doyurması hadisesi, zamanla Hıdrellez (Nevruz) kutlamaları ve Yağmur duası ile birleştirilerek, birlik ve beraberliğin simgesi olarak kültürel hayatımızda yerini “Mırtlak” ismiyle almıştır. Mırtlak kelimesinin Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde karşılığı yoktur. Ancak bizim anladığımız kadarı ile, bütün köy halkının Hıdrellez kutlamalarına “imece usulü” katkıları ile yapılan bir çeşit yemekli etkinliktir. Bugün Mayıs ayının ilk haftasında kutlanılmaya başlanılan Türbe etkinliklerine “Mırtlak” ismi verilmektedir. Mırtlak; Nuh tufanında, Hz. Nuh ve beraberindekilerin tufanın son safhasında; Tufan bitmiş, sular çekilmeye başlamış, toprağın kurumaya başladığı zaman azıklarının son kırıntılarını (ne kaldı ise) bir araya toplayarak “aşure” ismiyle bildiğimiz bir yemeğin yapılmasına benzemektedir. Hıdrellez (Nevruz) kutlamaları ile yağmur duasının birleştirildiği bu etkinlikte; bir hafta öncesinde muhtarlık tarafından belirlenen görevliler, ev ev dolaşarak Keşkeklik Buğday vs. toplarlar. Kimileri danasını, koyununu almayı taahhüt eder, kimileri ekmek (Yufka) lerini günlerce yaparak hazır ederler. Toplanan buğdaylar mahalle aralarındaki taş dibeklerde yine halk tarafından dövülür ve hazır edilir. Hıdrellez günü geldiğinde, dövülen buğdaylar, kesilen adaklarla birlikte Türbe alanı dediğimiz yerde büyük kazanlarda pişirilir. Yufka ekmekleri sulanır ve insanlara sunmak üzere hazır hale getirilir. Köyün erkekleri, öğle namazından sonra yağmur duasına çıkarlar. Duanın ardından topluca Türbe alanına gidilerek, burada herkes yanında bulunan mendilleri yerlere sererek, görevlilerin keşkek ve ekmek getirmesini bekler. Ya da, bazıları ekmeklerini, keşkeklerini kendileri getirerek güzel bir gün kutlaması yapılır. Bu yemek sırasında çeşitli oyunların oynandığını, özellikle gençlerin Gıngırdak bindiklerini, ip atlama vs. oyunlarını oynadıklarını hatırlıyorum. Ancak son yıllarda bu etkinliklere atlı Cirit oyunları da eklendi. Keşkek için yapılan imece usulü unutularak, ikram edilen keşkek ve ekmek Çal Belediyesi tarafından karşılanıyor.