Bir Okul daha Avrupada En İyi Proje Ödülü Aldı

Bir Okul daha Avrupada En İyi Proje Ödülü Aldı

İlimizin başarılı okullarından Durmuş Ali Çoban Anadolu Lisesi, kurucu ortağı olduğu eTwinning projesi "Climate Volunteers” ile e-Twinning'te en büyük ödül olan 16-19 yaş kategorisinde en iyi…

"Climate Volunteers” projesi Avrupada yarışmaya katılan 870 proje içerisinden Brüksel Merkezi Destek Servisi tarafından 16-19 yaş kategorisinde en iyi proje olarak seçildi.

Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici avrupadaki büyük başarının mimarları olan Durmuş Ali Çoban Anadolu Lisesi Müdürü Süleyman Arslan, İngilizce Öğretmeni Pelin Bölükbaşı, öğrenciler Irmak Sivri, Erol Kaan Karasu, Beril Öztürk, Ece Maden, Zeynep Cezayirli, Şevval Altundağ, Buket Büber, Enes Kağan Maraş, Almina Demirhan ve Ayça Bacanlı’yı makamında kabul etti.

Üstün gayret ve başarı göstererek ülkemizi Avrupa'da 1. sıraya taşıyan öğrencilerimizi ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum diyerek sözlerine başlayan İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici “Değişimin ve gelişimin sürekli olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Eğitimde de aynı süreçler yaşanıyor. Ekonomik ve sosyal hayatta aynı. Sizin proje konunuz olan iklimde de aynı şekilde değişim yaşanıyor. Yeni paradigmalar ve yeni yaklaşımlar ne ise eğitimi buna göre dizayn etmemiz, buna göre bir bakış açısı geliştirmemiz gerek ki emsallerimizle aynı seviyede olabilelim. Emsal derken kastım sadece ilimizin ölçütleri değil. Ülkemizin ölçütleri ve dünyanın ölçütleri. Yani güzel bir işi kim nasıl güzel yapıyor ise biz onun ötesinde bu işi geliştirip daha da ileriye götürmemiz gerekiyor.

eTwinning sanal ortamda AB projelerinin uygulanışıdır. Projelerimizde dijital platform üzerinde  paydaşlarımızla birlikte çalışmalar yapıyoruz. Bu sene eTwining projelerine katılan okul sayımız 30 oldu ve katlanarak yükseliyor. Bunlar sizin sayenizde oluyor gençler. Denizli’nin projelerine ve eğitimine verdiğiniz destek için öncelikle Durmuş Ali Çoban Anadolu Lisesi okul müdürümüze, öğretmenlerimize ve sizlere çok teşekkür ediyorum.

Bu kadar hızlı değişimin yaşandığı dünyada gelişimin göstergesi bazı parametreler var. Bunlar sanayii parametreleri, ekonomik parametreler ve eğitim ile ilgili parametrelerdir. Sanayi ile ilgili olan kısmın sonuçlarından birisi de sanayi atıklarıdır. Buna paralel olarak da iklim ile ilgili değişimler oluyor. Bir taraftan geliştiriyoruz ama iklim ile değişimin insan yaşantısının daha güzel olabilmesi için iklimin istenilen düzeyde tutabilme adına birtakım çalışmalar yapmalıyız. Sizin iklim değişikliği adına yaptığınız çalışmalar olan eTwinning projesi Avrupa’da güzel bir ödül aldı. Ben sizlere çok teşekkür ediyorum. Denizli olarak eğitimde belirli bir seviyemiz var. Okullarımız ve öğrencilerimiz hem akademik başarı anlamında hem sosyallik anlamında hem de eğitim noktasında büyük yerdeler. Siz değerli gençlerimiz başarılarımızı daha da yükselteceksiniz. Tekrar sizlere teşekkür ederim” dedi.

Ödüllü projeleri hakkında bilgiler veren öğrenciler; Projemizde ki amacımız iklim değişimi ile ilgili farkındalık yaratmaktı. Bunu başardığımızı düşünüyoruz. Bu projeyi geliştirirken bazı araçlar kullandık. Hem öğrendik hem eğlendik. Projeye çok emek verdik. Beş aylık bir çalışmanın meyvelerini aldık.  Avrupalı arkadaşlarımızla tanışma fırsatı yakaladık dedi.

Eğitim açısından baktığımızda ülkemizin, okullarımızın geldiği noktanın gerçekten gurur verici olduğunu söyleyen Müdür Ekici, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi muasır medeniyetlerin üzerine çıkarmak için çok ciddi adımlar atıyoruz ve daha da ileriye götürmek sizlerin elinde dedi.

Programında sonunda İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici  proje ekibinde yer alan öğretmen ve öğrencilere başarılarından dolayı plaket ve hediye verdi.

"Climate Volunteers” Projesinde okul öğrencileri; küresel problemlerde tartışma, araştırma, sorgulama ve sorumluluk alma becerilerini geliştirme, iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum sağlama konusunda farkındalık yaratma, küresel iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek ve bunlara uyum sağlamak için çözümler geliştirme, dijital araçların ve internetin bilinçli ve etkin kullanımını sağlama, işbirlikçi, paylaşımcı, girişimci, üretken, sosyal, iletişimsel, kültürel anlayış ve yabancı dil yeterliliği gibi 21. yüzyıl becerilerinin geliştirilmesini sağlamayı hedeflediler.

Proje dört bölümden oluşmakta; 1.Bölümde: Başlangıç olarak ortak okulların, öğretmenlerin ve öğrencilerin tanıtımı. İletişim kanalları, uluslararası çalışma ekipleri oluşturma. 2. Bölümde proje logosunun ve sloganının demokratik bir ortamda belirlenmesi. İklim değişikliği ve dünyamızdaki etkileri hakkında kısa farkındalık videoları hazırlanarak ortak bir albüm oluşturulması. 3. Bölümde, iklim değişikliğiyle mücadeleyle ilgili zihin haritaları, posterler ve sloganlar oluşturarak bu konuda farkındalık oluşturulması. "Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (Hedef 13.)” ve "Okullarımızda iklim değişikliği için adımlar” konularında e-Twinning forum  iklim sayfasında tartışmalar düzenlenerek öğrencilerin küresel değişikliğinin etkilerini fark etmelerini sağlanması. 4. ve son bölümde iklim değişikliğiyle mücadele hakkında, küresel ısınma, karbon ayak izi, su ayak izi, yenilenebilir enerji vb. konularının işlediği karışık ülke takımları oluşturarak ortak bir kısa öykü hazırlanması yer aldı.