Binlerce yıllık halı-kilim motifleri, Çal’a özgü tasarım ve dokuma deseni olacak

Binlerce yıllık halı-kilim motifleri, Çal’a özgü tasarım ve dokuma deseni olacak

Binlerce yıllık halı-kilim motifleri, Çal’a özgü tasarım ve dokuma deseni olacak

KADINLARIN İLHAM KAYNAĞI ATA MOTİFLERİ OLDU


DENİZLİ’nin Çal ilçesinde açılan “Deri Aksesuar” ve “Takı Tasarım-Çeyiz Ürünleri” kursu çalışmalarının yer aldığı atölyenin açılışı yapıldı. Çal Belediyesi’nin desteğiyle Halk Eğitim Merkezi tarafından Kocaköy ve Yukarıseyit mahallelerinde açılan kursları 27 kadın başarıyla tamamladı.

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, kadınların binlerce yıllık halı ve kilim desenlerinden yola çıkarak hazırladıkları Çal yöresine özgü tasarım, deri aksesuarları ve çeyiz ürünlerinin Çal Kadın Kooperatifi, Çal Halk eğitim Merkezi Müdürlüğü aracılığıyla satılacağını ve kadınlara ekonomik katkı sağlanacağını söyledi. Yukarıseyit’te ayrıca Çal Belediyesi tarafından yaptırılan kreşin de açılışı yapıldı.

Binlerce yıllık halı ve kilim dokuma geleneğine sahip Çal, binlerce yıllık motifleri, özgün tasarımları ve dokuma desenleriyle dikkat çekiyor. Bölgenin kültürel zenginliği Halk Eğitim Merkezi tarafından fırsata çevrilmesine neden oldu. Çal Belediyesi’nin destekleriyle Yukarıseyit Mahallesi’nde “Takı Tasarımı ve Çeyiz Ürünleri”, Kocaköy Mahallesi’nde ise, “Deri Aksesuarları” kursu açıldı. Kurslara 27 kadın katıldı. Çalışmalar sonucu elde edilen ürünler atölyenin açılışında sergilendi. Atölye açılışına Kaymakam Mert Çanga, Belediye Başkanı Fethi Akcan, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Denizli ve davetliler katıldı.

Çal’ın geleneksel halı ve kilim motiflerinin Orta Asya Türkleri’nden bu yana binlerce yıldır kullanıldığını söyleyen Halk eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Denizli, “Çal’a özgü Türk el sanatları motifleri kursiyer kadınların ilham kaynağı oldu. Kursa katılan 27 kadın artık kalifiye eleman oldular. Kendileri tasarım yapabiliyor, çeyiz ürünleri hazırlayabiliyorlar” dedi.

Kaymakam Mert Çanga ise, Yukarıseyit Mahallesi’nde kurs atölyesinin bitişiğinde Çal Belediyesi tarafından kreş yapılmasının çok yerinde bir karar olduğunu söyleyerek, “Kursiyer kadınlarımız çocuklarını kreşe bırakıp, rahatça kurs alabiliyorlar. Halk Eğitim Merkezimizi ve belediyemizi kutluyorum” diye konuştu.

 

“EKONOMİK KATKISI OLACAK..”

Belediye Başkanı Fethi Akcan ise, kadınların binlerce yıllık halı ve kilim desenlerinden yola çıkarak hazırladıkları Çal yöresine özgü tasarım, deri aksesuarları ve çeyiz ürünlerinin Çal Kadın Kooperatifi, Çal Halk eğitim Merkezi Müdürlüğü aracılığıyla satılacağını ve kadınlara ekonomik katkı sağlanacağını belirterek, şunları söyledi;

“Çallı kadınlar Çal yöresine özgü tasarım yapmaya başladı. Üretilen ürünler, Çal Kadın Kooperatifi ve Halk Eğitim Merkezi aracılığıyla satılacak. Kadınlarımız bireysel satışta yapabilecek. Bu kurslar devam edecek. Kısacası, bu kurslara katılan kadınlarımız ev ekonomilerine de katkıda bulunacak ve her biri meslek sahibi olmuş olacak.” 

KREŞİN RESMİ AÇILIŞI YAPILDI

Yukarıseyit Mahallesi’ndeki atölye açılışının ardından Çal Belediyesi tarafından kısa süre önce yaptırılan kreşin de açılışı yapıldı. Mahalle muhtarı Mehmet Kayış, Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan’a teşekkür etti, “Çalışan ve kursiyer kadınlarımız çocuklarını kreşi bırakıp işlerine bakabiliyor. Yukarıseyit’in en önemli eksikliği giderilmiş oldu”  dedi.