Bilim Seferberliği Denizli’den Başladı
Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde, YGA’nın (Young Guru Academy) başlattığı bilim seferberliğinde pilot il olarak Denizli belirlendi.
Proje kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda bir ilk gerçekleştirildi. Özel tasarlanmış deneylerden oluşan, öğretici ve eğlenceli bir bilim seti olan “TWIN Bilim Seti” ilimizde seçilen 30 okula verildi. Böylelikle 30 pilot okuldaki fen derslerinde, TWIN Bilim Setleri kullanılmaya başlayacak. Denizli’de başlayan seferberlik ile bilim setleri ülke çapındaki tüm öğretmenlere ulaştırmak hedefliyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın himayesinde öncelikli pilot il olarak seçilen Denizli’de, YGA –Young Guru Academy- Bilim Seferberliği projesinin öğretmen eğitimleri yapıldı.
Merkezefendi Hayırseverler Ortaokulunda gerçekleştirilen öğretmen eğitimlerinin açılışına Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Eğitim Ortamlarının ve Öğrenme Süreçlerinin Geliştirilmesi Daire Başkanı Mücahit Akgün, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, Prof. Doğan Cüceloğlu, Şube Müdürü Mustafa Vural, pilot olarak seçilen okulların müdürleri, bilişim teknolojileri ile fen ve teknoloji öğretmenlerinden oluşan 300 öğretmen katıldı.
İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz yaptığı açılış konuşmasında “İleri ki zamanlarda ülke geneline yayılacak bir projenin bakanlığımız tarafından pilot ili seçildik. Bilişim teknolojileri ile fen ve teknoloji öğretmenlerimize yeniliklerin keşfedildiği materyallerin tanıtımı yapacağız. İlimiz ilçelerinden pilot olarak belirlediğimiz 30 okulumuza dağıtılan TWIN seti ile yüzlerce çocuğumuza bilimi sevdirmek, keşif heyecanı oluşturmak ve hayallerle nelerin başarılacağı öğretmeyi hedeflemekteyiz.
İlimiz tarihi ve kültürüyle; turizm ve ekonomi şehri olmasının yanında eğitim öğretim şehri olma özelliğini de taşımaktadır. Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak eğitim-öğretim alanında nitelik ve nicelik çalışmalarımızı paralel olarak devam ettirmekteyiz. İl olarak başarılarımızı yükselen bir ivme ile yukarılara nasıl taşırızı ilke edindik. Okullarımızın fiziki eksikliklerini hemen hemen tamamladık. En güçlü yanımızı olan öğretmenlerimizle asıl üzerinde durduğumuz konu niteliktir. Türkiye çapında ilk uygulayıcısı olduğumuz Değerler Eğitimini tüm eğitim kademelerinde uygulamaktayız. En büyük hazinemiz olan değerlerimizden ülke, vatan, bayrak, ata ve anne-baba sevgisini ile geleceğimiz inşa için çalışıyoruz. Ayrıca bilgili, donanımlı ve kültürlü nesiller olmaları adına okuyan ve irdeleyen nesiller yetiştirmek istiyoruz. Geleceğimizi öğretmenlerimizle birlikte şekillendirdiğimizin farkındayız.
Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu hocamızdan aldığımız birikimleri sahada en üst düzeyde uygulamaktayız. Ayrıca kendisi ve kitapları bana kişisel olarak da çok şeyler öğretti. Buradan kendisine teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Eğitim Ortamlarının ve Öğrenme Süreçlerinin Geliştirilmesi Daire Başkanı Mücahit Akgün konuşmasında “Eğer bir gün benim sözlerim bilime ters düşerse bilimi tercih edin diyen ve muasır medeniyetler seviyesini işaret eden Ulu Önder Atatürk’ün, Cumhuriyeti emanet ettiği çocuklarımızın ve gençlerimizin dünyadaki akranları ile rekabetçi bir ortamda eğitebilmemiz için onlara daha ileri eğitim ortamlarını sunmamız gerekiyor. Her daim bilimin yanında yer almak durumundayız. Dünyaya baktığımızda genç ve dinamik nüfus olarak zengin bir ülke konumundayız. Kore’li bir meslektaşımızla beraberken aramızda geçen bir diyaloğu paylaşmak istiyorum. Türkiye ile birlikte güzel bir ülkeyiz ama bizim sizden farklılıklarımız var dedi. Devamında yeraltı kaynaklarımız sizinkiler kadar zengin değil diyerek devam etti. Bunun üzerine oturup düşündüğümüzde onlarında bizden diğer bir farklılığının yer üstü kaynağı olan insan kaynakları olduğunu gördük. Bugün itibari ile dünyaya akıl satan bir ülke halindeler. Bizimde bu noktaya erişmemiş gerekiyor. Çocuklarımızı daha güzele ve iyiye hazırlamak adına klasik eğitim ortamlarından çıkıp ileri eğitim ortamları oluşturmak istiyoruz. Bütçede en büyük pay eğitime ayrılmasına rağmen bu sahaya STK ve derneklerimizi çekmemiz lazım. Böyle olduğu zaman zenginleşmeyi ve daha güzeli yakalayabiliriz. YGA yetkilileri TWIN Bilim Setini okullarımıza dağıtmak istediklerini belirttiler. İlk bakışta güzel ve etkileyici bir set. Biz bu çalışmayı ilk etapta öğretmenlerimize tanıtarak onlardan fikir almak istedik. Milli Eğitim Bakanlığı olarak Denizli’yi pilot il olarak belirledik. 30 okulumuzda üç veya dört öğrenciye düşecek şekilde TWIN setleri dağıtıldı. Sizlerden alacağımız dönütler doğrultusunda 81 ilimize yaymayı planlıyoruz.
Denizli’ye ilk gelişimim ve buradaki eğitim ortamlarını görme şansı buldum. Denizli ilinde cevizin dış kabuğu ile beraber içi de önem kazanmış durumda. Hem içerik hem fiziki yapılar bir bütün olmuş. Bu eğitim iklimini oluşturduklarından dolayı milli eğitim müdürümüz ve ekibine teşekkür ediyorum. Ayrıca katılımlarından dolayı değerli hocamız Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu’na da teşekkür ediyorum” dedi.
Protokol konuşmalarının sonrasında YGA ekibinden Asude Altıntaş ve Sadık Ünlü, YGA ve çalışmaları ile TWIN Bilim Seti hakkında katılımcılara bilgilendirmelerde bulundu.
TWIN Bilim Setlerinin tanıtımı ve kullanımları pilot olarak seçilen 30 okulun öğretmenlerine yönelik laboratuvar çalışmaları ile gün boyu devam etti. Çalışmaların devamında öğretmenler üçer öğrenciye setleri tanıtarak sensörlü araba oluşturdular.
Özgür Zihinler, Özgün Deneyler, Özgüvenli Bireyler
YGA’lı mühendisler tarafından geliştirilen ve çocuklara bilimi sevdirmeyi amaçlayan TWIN Bilim Setleri, özel tasarlanmış kendin yap deneylerden oluşmaktadır. TWIN Bilim Seti, kolayca birleştirilebilen elektronik bloklar ile karmaşık görünen teknolojik cihazların çalışma mantığını anlatır. Çocuklar uzak ve ulaşılmaz görünen otonom araba gibi teknolojileri, TWIN modülleri ve sensörleri ile kendileri üretip, nasıl çalıştığını kolayca anlayabilirler. Bu sayede çocuklarda özgüven ve inovasyon odaklı bakış açısı gelişiyor.
0 Yorum