Bilim Kurulu toplantısı sonrası Bakan Koca'dan önemli açıklamalar Yaptı

Bilim Kurulu toplantısı sonrası Bakan Koca'dan önemli açıklamalar Yaptı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, uzun bir aranın ardından yüz yüze toplandı. Toplantının ardından basın açıklaması düzenleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 18 yaş üzerindeki kişilerin…

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim KuruluSağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı. Toplantının gündeminde, aşı sevkiyatlarındaki son durum, aşılama programındaki gelişmeler, Hindistan'da ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan Delta varyantı vardı.

Bakan Koca açıklamalarında şunları söyledi;
Salgını aşıyla aşacağız demiştik. Zaferden emin ve yakınız ama temkinliyiz. Koronavirüs küresel salgının beraberliğinde birçok zorluğu getirdi. Salgın hastalık ülkemize ulaşmada ilk dönemi yani salgına hazırlık, karantina ve önlemlerin neler olabileceği hazırlık dönemiydi.

Bu aşamada aldırdığımız tedbirler bize 3 ay kazandırdı. İkinci bölüm ise tanımadığımız bu düşmandan nasıl korunacağımızı öğrenmekle uğraşma dönemiydi. Nasıl bulaşıyor, nasıl hasta ediyordu? Kişisel hangi tedbirler alınabilir, sosyal hayatımızı nasıl düzenleyebiliriz sorularıyla geçen üçüncü dönem.

En iyi ve etkili tedaviyi en kısa sürede uygulamaya aldık. Evde izolasyon önlemleri ve filyasyon çalışmalarıyla, tam bir seferberlik ile hastalıkla mücadele ettik. Salgın yönetiminin en zorlu günleri bu günlerdi.

Dördüncü bölüm ise salgının kontrolünü ele alarak aşılamanın başladığı, salgının gerileyip insanlığın ve bilimin kazandığı aşamada. Salgının kısa sürede son bulacağına inancım tam.

SALGINDAN KURTULMADA AŞI VURGUSU

Salgın süresince salgından yaklaşık 50 bin insanımızı kaybettik. Salgın sebebiyle ertelenen sağlık hizmetleri sebebiyle yaşadığımız kayıp ise bundan çok daha büyük. Kalp krizi teşhisleri salgın döneminde yüzde 56 azalmasına rağmen kalp krizine bağlı ölümler yüzde 10'dan fazla artış gösterdi. Bu durumun temel sebebi salgın dışında sağlık hizmetlerine ulaşımın yavaşlaması ya da vatandaşlarımızın hastaneye gitmekten imtina etmeleridir. Bunun gibi dolaylı nedenlerle en 50 bin kadar vatandaşımızı da böyle kaybettik.

Kovid-19 ölümlerini DSÖ'nün kriterlerine göre tespit ettik. Dünya genelinde de durum farklı seyretmedi. Bugün küresel ölçekte en az 3.9 milyon insan hayatını kaybetti, ancak doğrulanmamış vakalar ve sağlık hizmetine erişimin kısıtlanması gibi 10 milyonun üzerinde ölüm de Covid-19 ve onun yıkıcı etkisi değerlendiriliyor. Üzücü olan hastalığı geçirmiş kişileri hastalığın bıraktığı hasarlarla neyin beklediği konusudur. Gelecek 3 yıl boyunca mevcut ölümlerin üç dört katı kadar daha kayıp beklendiği belirtilmektedir. Bu son derece hazin vahim tablo ve beklentidir. Aşılarımızın ise hastalık hasarı nedeniyle gerçekleşen ölümleri önlediğini de gözlemliyoruz. Aşılanarak salgın günlerini aşacağımız görünüyor. Cuma günü itibarıyla 18 yaşından gün almış olan bütün vatandaşlarımızı tanımlamış olacağız. Yani cumadan itibaren 18 yaşından gün almış olan herkes randevu alabilir olacak. 18 yaş altı için bilim kurulu dünyadaki çalışmaları değerlendiriyor. Ülkeler arasında farklılıklar mevcut. 18 yaş altında kronik rahatsızlığı olan gençlerimizi aşılamak istiyoruz. Bunun dışında genel olarak netliğimiz yok. Bilim Kurulu değerlendirdikten sonra aktarırız

DELTA VARYANTI

Delta plus ile ilgili ülkemizde görüldüğünü bilmiyoruz, tespit etmedik. Delta varyantıyla ilgili ülkemizde şu ana kadar 134 vakamız oldu. Toplam 16 ilimizde görüldü. İllerde dağılımı giderek artmaya başladı. Ağırlıklı olarak İstanbul'da görüldü. 134 vakanın 82'si İstanbul'da, Düzce'de 18, Van'da 8, Ankara'da 4, İzmir'de 3, diğer illerimizde de 1-2 şeklinde olmak üzere toplam 16 ilimizde görüldü.

Çok ciddi bir oranın olmadığını biliyoruz ama her geçen gün artabileceğinden endişe ediyoruz. Aşıların bu varyanta da etkili olduğunu biliyoruz.2 dozla Delta varyantına daha güçlü etkinin olduğunu da biliyoruz.

VAKALAR ARTINCA KISITLAMALAR ARTACAK MI?

Kısıtlamaların devre dışı kalmasıyla bu dönemde vakaların temasla birlikte çok arttığını biliyoruz. Normalde bu kısıtlamaların kaldırılmasıyla düşüşün stabil bir döneme girdiğini görüyoruz. Vakaların artması endişemiz var. Bu dönemde yukarı doğru çıkıştan ziyade aşının etkisiyle stabil kaldığı kanaatindeyiz. Aşılamayı yoğunlaştırmak kaydıyla bu stabil durumun aşağı ineceğini düşünüyoruz. Zorunlu olmadıkça kısıtlama yapmak istemiyoruz. Herkes kişisel güvenlik çemberini oluşturabilmeli.

MASKE ZORUNLULUĞU NE ZAMAN KALDIRILACAK?

Toplumsal bağışıklığın oluşmadığı bu dönemde maske kullanmaya devam etmeliyiz. Maskelerin kaldırılması için en az yüzde 70 aşılama oranına ulaşmamız lazım. Bayrama kadar 18 yaş üstüne en az bir kez aşılama kanaatindeyiz. Bu sayede yazı biraz daha rahat atlatacağımızı düşünüyoruz. Üniversitelerde bu sayede daha rahat açılacaktır. Hızlıca pandemiyi gündemimizden çıkarmak istiyoruz. Aşılamayla beraber toplumsal bağışıklığı sağlamak istiyoruz. Erken dönemde 55 milyon kişiye en az bir doz aşı yapmayı hedefliyoruz.