BAYRAMDA ŞEKERE DİKKAT

BAYRAMDA ŞEKERE DİKKAT

PAÜ Hastanesi Endokrinoloji BD. Öğretim Üyesi Şenay Topsakal hastalarımızı bu konuda uyararak açıklamalarda bulundu; bayram süresince aşırı yemekten ziyade az ve sık yememiz daha doğru olacaktır.

Ramazan Bayramına çok az süre kaldı. Halkımız,  30 gün süren ramazan ayı boyunca sahur ve iftar olarak 2 öğün yemek tüketti ve bayram hazırlıkları başladı. Milletimizin misafirperverliği ve bayram coşkusu tartışılmaz bir gerçek ancak bu bayramda uzun süren ramazandan sonra aniden aşırı yemeye geçmek sağlığımızı tehlikeye atabilir.

PAÜ Hastanesi Endokrinoloji BD. Öğretim Üyesi Şenay Topsakal hastalarımızı bu konuda uyararak açıklamalarda bulundu; bayram süresince aşırı yemekten ziyade az ve sık yememiz daha doğru olacaktır. Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenilmemelidir. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir tercih edilmelidir. Haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis vb yağlı besinlerden, börek vb. hamur işi gıdalardan sakınılmalıdır. Besinler iyi çiğnenmeli, yemekler hızlı yenilmemelidir. Böylelikle hazımsızlık önlenmiş olur. Sıvı alımını özellikle su tüketimini artırmamız bu arada yükse kalorili şekerli içeceklerden uzak durmamız gerekecektir. Sahur alışkanlığımızı bırakıp  gece yeme terk edilmelidir.

Tatlılar bu bayramın vazgeçilmez ikramlarıdır. Ancak kalp hastaları şeker hastaları, kilolu hastalarımız ve tansiyon hastaları başta olmak üzere tüm halkımızın aşırı tatlı tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir. Diyetlerin bozulmaması daha rahat bir bayram geçirmemizi sağlar. Mümkünse evde yapılmış az şekerli tatlılar tüketilmeli , büyük porsiyonlardan kaçınılmalı ve şeker hastaları için tatlandırıcılı yada şekersiz ikramlar hazırlanmalıdır. (meyveler, evde yapılmış meyve suları, ayran…) .Aşırı sıcaklar ve ağır yemekler sağlığımız açısından risk oluşturmaktadır.

Çay, kahve fazla tüketilmemesi gerektiğini bildiren Dr. Topsakal  uykuya önem verilmeli aşırı yorgunluk ve uykusuzluktan kaçınılmalıdır ve ilaçların kesinlikle aksatılmaması konusunu vurguladı ve tüm halkımızın Ramazan Bayramını kutladı.