Başkan Tefenlili: Krediye Ulaşım Daha Kolay Olmalı

Başkan Tefenlili: Krediye Ulaşım Daha Kolay Olmalı

DTB. Başkanı İbrahim Tefenlili "Denizli İş Dünyası ve Bankacılık Sektörü İstişare Toplantısı"nda yaptığı açılış konuşmasında reel sektörün bankacılık sektöründen beklentilerini dile getirdi.

Türkiye Bankalar Birliği çatısı altındaki bankaların yoğun katılımıyla gerçekleşen toplantıda söz alan Başkan Tefenlili konuşmasında "Denizli ülkemizin ekonomik anlamda lokomotifi olan şehirlerinden biri. Her zaman çalışkan, üreten, ürettiğini milli gelire yansıtan bir şehir olmuştur. Ne yazık ki pandeminin ardından başlayan Ukrayna - Rusya Savaşı, tüm dünyada ticareti olumsuz etkiledi. Arz-talep dengesi bozuldu. Emtia, hammadde fiyatları öngörülmeyecek şekilde yükseldi. Tedarik zinciri bozuldu. Enflasyondaki artış, dövizdeki dengesizlik Türk Lirası'nın alım gücünü oldukça düşürdü. Sanayide çarkların dönmesi, ülke ekonomisinin rahatlaması için bazı noktalarda bankaların desteğine ihtiyacımız oluyor. Hepimiz aynı gemideyiz ve birbirimizi desteklemek zorundayız" dedi.

Sanayicilerin ve İşletmelerin Önünü Açalım

Konuşmasının devamında sanayicilerin ve işletmelerin önünün açılması için gerekli adımların atılmasını talep eden Başkan Tefenlili şu ifadelere yer verdi: "Kredi limitleri yükselen enflasyon ve döviz kurları nedeniyle yetersiz kaldı, kredi limitlerinin arttırılması gerekiyor. Aynı şekilde sürdürülebilir kredi için vadelerin de uzatılması lazım. Bu çalışmalar işletmelerimizin önünü açacaktır. Krediye ulaşım daha kolay olmalı. Önceden yatırım için krediye ihtiyaç duyulurken şimdi ayakta kalmak için krediye ihtiyaç duyuluyor. İşletmelerimiz krediye daha kolay ulaşabilmeli kredi maliyetleri de düşürülmelidir"

Zorunlu Döviz Bozdurmada Oranlar Düşürülsün

İhracatçının eline geçen dövizin belli bir miktarını Merkez Bankası'na satmak zorunda olduğunu hatırlatan Başkan Tefenlili "bu uygulama ithalata dayalı üretim yapan, ihracatçı firmaları zor durumda bırakıyor. Oranların düşürülmesi konusunda sizden destek bekliyoruz. Ayrıca pandemi süreci bizlere tarımın ne denli önemli olduğunu gösterdi. Tarım arazilerinin işletme ölçeklerinin büyütülerek üretime kazandırılması zorunlu hale gelmiştir. Bu amaçla arazi alımları için kredi oran ve maliyetlerinin daha uygun hale getirilmesi, krediye ulaşımın kolaylaştırılması, tarım ve hayvancılık kredi faizlerinin mümkün olan en az oranlara düşürülmesi yerinde olacaktır" dedi.

Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen toplantıya Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Türkiye Bankalar Birliği ve T.C. Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Türkiye Bankalar Birliği çatısı altındaki bankaların genel müdürleri, genel müdür yardımcıları, temsilcileri, Denizli Ticaret Borsası, Ticaret Odası ve Sanayi Odası üyeleri katılım gösterdi. Toplantı soru cevap kısmıyla tamamlandı.