Başkan Güngör “Milli Mücadele Günü’nün 103. Yıl Dönümünü” Unutmadı

Başkan Güngör “Milli Mücadele Günü’nün 103. Yıl Dönümünü” Unutmadı

 Başkan Güngör “Denizli Kurtuluş Savaşı Destanının İlk Kıvılcımının Açıldığı Yerdir”

15 Mayıs Milli Mücadele Günü’nün 103. Yıl dönümünde Ak Parti Denizli İl Başkanı Yücel Güngör bir mesaj yayımladı. Başkan Güngör mesajında Denizli’nin her tarihte vatanına sahip çıktığını vurguladı.

103 yıl önce Yunan işgaline karşı Denizli halkının tek vücut direndiğini belirten Başkan Güngör, “Denizli, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde verilen Kurtuluş Savaşı destanında her açıdan önemli bir yere sahipti.  15 Mayıs 1919 günü düşmanın İzmir'i işgalinden 4 saat 10 dakika sonra Müftü Ahmet Hulusi Efendi Denizli’de kısa sürede vatandaşları Bayramyeri Meydanı’na toplayarak düşmana karşı ilk direnişi başlatmıştır. Bu aynı zamanda yeryüzündeki bütün Türklerin kahramanlık destanıdır” dedi.

“Silahımız Olmayabilir. Topsuz, Tüfeksiz Olarak, Sapan Taşları İle De Düşmanın Karşısına Çıkacağız”

Denizli’nin Kurtuluş Savaşı’nda büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizen Başkan Güngör mesajında “ Denizli, Anadolu’nun düşman işgaline girmemesi için, Kurtuluş Savaşı destanının ilk kıvılcımının ilk kapısının açıldığı yerdir. Milli Mücadele’yi 15 Mayıs 1919’da fetva yayınlanan Denizli Müftüsü Ahmet Hulusi Efendi başlatmıştır.  Müftü Ahmet Hulusi Efendi 15 Mayıs 1919’da Milli Mücadeleyi Başlatan Fetvasında şunları söylemişti;  “Muhterem Denizlililer. Bugün sabahın erken saatlerinde İzmir, Yunanlılar tarafından işgal edilmiştir. Bu tecavüze karşı hareketsiz kalmak, din ve devlete ihanettir, vatana karşı irtikab edilecek cürümlerin Allah ve tarih önünde affı imkânsız günahtır. Cihad, tam manasıyla teşekkül etmiş dini farize olarak karşımızdadır. Hemşehrilerim, karşımıza çıkarılan dünkü tebeamız Yunan’a biz mağlup olmadık. Onlar öteki düşmanlarımızın vasıtasıdır. Yunan’ın bir Türk beldesini ellerine geçirmelerinin ne manaya geldiğini, İzmir’in şu birkaç saat içinde  irtikap edilen cinayetler gösteriyor. Silahımız olmaya bilir, topsuz – tüfeksiz sapan taşları ile de düşmanın karşısına çıkacağız. İstiklal aşkı, vatan sevgisi hassasiyet şuurumuz ile kalbimizdeki iman ile mücadelemizin sonunda zaferi kazanacağız. Bu uğurda canını verenler şehit, kalanlar gazilerdir. Bu mutlak olarak cihad-ı mukaddestir. Sizlere vatanımızı düşmana teslim etmenin çaresiz olduğunu söyleyenler, düşman esareti altında olanlardır. Onlar irade ve kararlarına sahip değillerdir. Bu vaziyette onların emri ve fetvası aklen ve şer’an caiz, makbul ve muteber değildir. Meşru olan münhasıran vatan müdafaası ve istiklal uğruna cihattır. Korkmayınız…! Meyus olmayınız…! Bu livay-ı hamd’in altında toplanınız ve mücadeleye hazırlanınız. Müftünüz olarak cihad-ı mukaddes fetvasını ilan tebliğ ediyorum” şeklinde açıkladı.

Başkan Güngör “Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Denizli’mizde verdiği fetva ile Yunan işgaline karşı halkı direnişe çağıran Müftü Ahmet Hulusi Efendi’ye, ülke savunmasında canını feda eden aziz şehitlerimize ve kahraman gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum. Ruhları şad olsun” dedi.