Başkan Erdoğan : Zorluklara Rağmen, Sanayicimiz Rekor Kırdı

Başkan Erdoğan : Zorluklara Rağmen, Sanayicimiz Rekor Kırdı

Denizli Ticaret Odası(DTO)’nın kasım ayı Meclis Toplantısı, pandemi tedbirleri kapsamında internet ortamında gerçekleştirildi

DTO Meclisi Kasım Ayı Toplantısını Yaptı

BAŞKAN ERDOĞAN: “ZORLUKLARA RAĞMEN, SANAYİCİMİZ REKOR KIRDI” 

Denizli Ticaret Odası(DTO)’nın kasım ayı Meclis Toplantısı, pandemi tedbirleri kapsamında internet ortamında gerçekleştirildi . Meclis üyelerine dünya, ülke ve il bazında ekonomi ve ticari hayattaki önemli gelişmeleri hatırlatıp iş dünyasına etkisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, “Bu yıl birçok zorlukla karşı karşıya kalan sanayimiz, dünya çapında belirsizliklerin sürmesine karşın, ekimdeki 17,3 milyar dolarla, aylık bazda en yüksek ihracatı yaptı. Bu, sadece 2020'deki değil, aynı zamanda bugüne kadar kaydedilen en yüksek aylık ihracat oldu. Ekonomimizin kahramanlarını eşsiz çabalarından ve başarılarından dolayı kutluyor, ülke ekonomisine katkılarının artarak devam etmesini diliyorum” dedi.

Denizli Ticaret Odası’nın Kasım ayı Meclis Toplantısını, Meclis Başkanı Salih Sarıkaya açtı. Gündem görüşmelerinin sonunda DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, ekonomik gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Bir önceki toplantıdan bu yana geçen bir aylık sürede, yurt içinde Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un yürürlüğe girmesi, sanayi endeksi ile konut ve araç satışlarındaki yükseliş, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası Başkanlığı’ndaki değişimlerin ve bunların piyasalara yansımalarının ön plana çıktığını dile getiren Başkan Erdoğan, yurt dışında ise, ABD’deki genel seçim ile uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının ekonomiye dair açıklamalarının ön plana çıktığını söyledi. 

BAŞKAN ERDOĞAN: “TEKSTİLDEKİ İSTİHDAMIMIZI VE İHRACATIMIZI, 2 KATINA ÇIKARABİLİRİZ”

Konuşmasında “Çin’deki üretimlerini yakın coğrafyaya kaydırmak isteyen Avrupalı markalar için, Türkiye’miz en iyi seçenek olarak görülüyor. ABD'li markaların da ülkemizdeki üreticilere ilgisi her geçen gün artıyor.” diyen Erdoğan, tekstil, hazır giyim, ev giyimi ve konfeksiyon sektörü, perakende ile değerlendirildiğinde, yurt genelinde 2 milyondan fazla insanın istihdam edildiğine dikkat çekti; “Bu sektördeki üretimimizi, istihdamımızı ve ihracatımızı, birkaç yılda 2 katına çıkarabiliriz… Bunun için değişime ayak uydurmalı ve yenilikçi olmalıyız. 5 milyon Euro hibe bütçeli Teknik Tekstile Dönüşüm Projemiz, Denizli'de bu hedefimize ulaşmada yolumuzu açacak ve süreci hızlandıracaktır. Onun için çok önemlidir. Projemizle ilgili geniş bir röportajımız, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın tüm ülkedeki kurum ve kuruluşlara gönderdiği Anahtar Dergisi'nde yer aldı; örnek gösterildi. Bu, ekibimizin motivasyonunu artırdığı gibi bizi de ziyadesiyle mutlu etti.” dedi.

İHRACATÇILARI KUTLADI

Dünya çapında belirsizliklerin sürmesine karşın, Türkiye’nin ekimde 17,3 milyar dolarla aylık bazda en yüksek ihracata ulaştığını vurgulayan Başkan Erdoğan, “Her türlü destek ve övgüyü fazlasıyla hak eden sanayicimiz, geçen yılın tamamında gerçekleştirdiği 138,2 milyar dolar ihracatla da Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırmıştı. Geçen ay gerçekleştirdiğimiz aylık ihracatımız, sadece 2020'deki değil, aynı zamanda bugüne kadar kaydedilen en yüksek aylık ihracatımız oldu. Ülke olarak, ihracatta, 35 milyar dolarlardan 200 milyar dolarları hedeflediğimiz bugünlere geldik. Ekonomimizin kahramanları olan sanayicimiz ve ihracatçılarımız, her türlü övgüye, teşvike ve desteğe layık. Hepsini eşsiz çabalarından ve başarılarından dolayı kutluyor, ülke ekonomisine katkılarının artarak devam etmesini diliyorum” diye konuştu.

BAŞKAN ERDOĞAN: “GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE İHRACATIMIZI %20,3 ARTIRDIK”

Denizli’nin 10 ayda, 170 ülkeye, 2 milyar 528 milyon 642 bin dolarlık ihracat yaptığını söyleyen Başkan Erdoğan, “Aylık ihracatımız ise, 330 milyon 279 bin dolar oldu. Geçen yıl aynı ayda, 274 milyon 567 bin dolar idi. Geçen yılın aynı ayına kıyasla %20,3; geçen aya kıyasla ise %2,2’lik bir artış yakaladık. Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründeki ihracatımız, geçen yılın aynı ayına kıyasla %24,76 arttı. Tekstil ve hammaddeleri sektörümüzün ihracatı da %18,24 yükseldi. Tutar bazında, tekstil ve konfeksiyon ihracatımız %23,33, elektrik ve elektronik ihracatımız %18,02, demir ve demir dışı metallerdeki ihracatımız %58,24, madencilik ürünlerindeki ihracatımız %16,77, diğer sektörlerin ürünlerindeki ihracatımızda da %1,96’lık bir artış yakaladık. Ayrıca, mal gruplarından bornoz ve sabahlık %33,35, örme-dokuma, pamuklu bukle havlu %24,39, çarşaf-nevresim ihracatımız da %8,66 arttı. 10 aylık ihracatımızın %63,3’ü, Avrupa Birliği’ne yapıldı. Avrupa Birliği üyesi ülkelere ihracatımız, bir önceki yılın aynı ayına göre %22 arttı. Ekonomimizin temel direği konumundaki ihracatçılarımızı, başarılarından dolayı tebrik ediyorum.” dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN: “KARŞILIKSIZ ÇEK VE PROTESTOLU SENETLERDEKİ İYİLEŞME, GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR”

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, Denizli’de yılın ilk 10 aylık döneminde, karşılıksız çek adedindeki iyileşme oranının, ülke ortalamasının üzerine çıktığını ifade eden Başkan Erdoğan, “Şehrimizdeki karşılıksız çek adedi, geçen yılın aynı dönemine göre %71,26 azaldı. Yurt genelindeki iyileşme ise, %65,32’de kaldı. Şehrimizdeki karşılıksız çek adedi, 1.440 olarak kayıt altına alındı. 2019’un aynı döneminde ise, 5.010 adetti. Yılın ilk 10 ayındaki protestolu senet adedi, geçen yılın aynı dönemine göre %43,83 azaldı. Ülke genelindeki azalış da %34,86. Denizli’mizdeki protestolu senetler, 6 bin 130 adet olarak kayıtlara geçti. 2019’un aynı döneminde ise, 10.914 adetti.” diye konuştu.

TÜRKİYE’DEKİ İHRACATÇI FİRMA SAYISI, 10.394 OLDU

İhracatçı firma sayısının son bir yılda 2.368 arttığını da dile getiren Erdoğan, “Sayıları, 2019’un aynı ayına göre %5,8, bir önceki aya göre ise %3,1 yükseldi. Ekimde, 1.317 ihracatçı firmamız daha oldu. Ülkemizdeki aktif firma sayısına da sadece ekimde 10.394 firma daha eklendi. İş dünyamıza dair veriler, güzel haberler veriyor” dedi.

DENİZLİ, 2 MİLYON 155 BİN TL'LİK YATIRIM TEŞVİKİ ALDI

Erdoğan, Eylül sonu itibarıyla, yılın ilk 9 ayında, Denizli’ye verilen yatırım teşvik belgesi sayısının 123 olduğunu ve 2.131 kişinin istihdam edilmesine olanak sağladığını da aktardı. Başkan Erdoğan, “1313 kişiyle, en çok imalatta istihdam sağlandı. Onu, 483 kişiyle hizmet sektörü izledi. Sektörel yatırım teşvik belgeli yatırımların tutarı, 9 ayda 2 milyon 155 bin TL’ye ulaştı.” dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN: “REKOR KIRAN SATIŞLARIN YENİDEN YAKALANMASI İÇİN, KONUT KREDİSİ FAİZİ ORANI %1'İN ALTINA DÜŞÜRÜLMELİ”

Konuşmasında pandeminin konut alımlarında Türkiye’nin güneyindeki şehirler ile Ege illerine olan ilgiyi artırdığını da belirten Başkan Erdoğan, “Konut satışında bugüne kadar görülen en yüksek satış, 1 milyon 409 bin adet. Bu yılın 10 ayındaki konut satışları, 2019'un aynı dönemine göre, %27 artarak 1 milyon 280 bin 852'ye ulaştı. Düşük faizli kampanya, inşaat sektörünü hareketlendirdi; konut stokları büyük oranda eridi. Ocak-ekim döneminde konut satışları 1,3 milyon adede yaklaşırken, sektördeki temsilcilerimiz, faizlerin artmasına rağmen yıl sonunda 1,5 milyon adedin yakalanabileceği görüşünde. Bu sayı, tüm zamanların rekoru olacak. Sektörde, alıcı profili yükseldi. Pandemi, ülkemizin güneyindeki şehirler ile Ege illerine olan ilgiyi de artırdı. Rekor kıran satışları yeniden yakalayabilmemiz için, konut kredilerindeki faiz oranları %1'in altına düşürülmeli.” dedi.