BAŞKAN ERDOĞAN: GÖZÜMÜZ KULAĞIMIZ TBMM'DE

BAŞKAN ERDOĞAN: GÖZÜMÜZ KULAĞIMIZ TBMM'DE

DENİZLİ TİCARET ODASI (DTO) YÖNETİM KURULU BAŞKANI UĞUR ERDOĞAN KULVAR GAZETESİNE KONUŞTU

DENİZLİ TİCARET ODASI (DTO) YÖNETİM KURULU BAŞKANI UĞUR ERDOĞAN KULVAR GAZETESİNE KONUŞTU, BAŞKAN ERDOĞAN  KULVAR GAZETESİ İMTİYAZ SAHİBİ NESRİN ALTINSIR İLE YAPTIĞI GÖRÜŞMEDE ÖNEMLİ KONULARA DEĞİNDİ :

İş dünyası, gözünü TBMM’ye çevirdi. DTO Başkanı Uğur Erdoğan, Ankara’ya seslendi:

“YENİ TORBA TASARININ YASALAŞMASINI BEKLİYORUZ”

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, Meclis’e sevk edilen Torba Yasa Tasarısı’na göre imalat sanayi, ihracat, yatırım ve Ar-Ge gibi birçok alanda yeni teşvik ve desteklerin devreye alınacağını anımsattı. Böyle bir gelişmenin, üretim ile ihracatı şaha kaldıracağını vurguladı. Başkan Erdoğan, “Bir süredir sıkça dillendirdiğimiz, yerli ve milli yatırımlar ile yatırımcıların karşısına çıkan engeller bir bir kaldırılıyor. Daha önce Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci’nin yanı sıra gerek TOBB nezdinde gerekse kamuda yetkili isimlere ilettiğimiz bir beklentimizin daha karşılık bulmasını dört gözle bekliyoruz. Yeni yasa tasarısında yer verilen sanayi sicil belgesine sahip işletmelerin yatırım teşvik belgesi aranmadan imalat sanayinde kullandıkları yeni makine ve teçhizat alımlarına 31 Aralık 2019’a kadar KDV istisnası getirileceği yönündeki düzenlemenin, Meclis’ten geçmesini önemsiyoruz” dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin geçtiğimiz günlerde Denizli iş dünyasıyla buluştuğu toplantıda Yeni Torba Yasa Tasarısı’nın içeriği hakkında bazı ipuçları verdiğini hatırlatan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, burada edindikleri izlenime göre yerli ve milli üretimin desteklenmesi yönündeki beklentilerinin yeni tasarının yasalaşmasıyla hayat bulacak olduğunu görmenin sevincini yaşadıklarını kaydetti.

ERDOĞAN: “TALEPLERİMİZ, YENİ TORBA YASA TASARISINDA YER ALDI”

Başkan Erdoğan, Bakan Zeybekci’nin bir sonraki daha ayrıntılı açıklamasının yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün son günlerde basına yansıyan konuşmalarının, milli sanayinin teşvik ve desteklerle korunup kollanması yönündeki umutlarını artırdığını ifade etti. Erdoğan, “Geçen sene yürürlüğe giren Üretim Reform Paketi ile yıl sonuna doğru kabul edilen torba yasa, bu manada önemliydi. Sanayicinin ve ihracatçının işini kolaylaştıran, birçok vergiden istisna ve muafiyet getiren bu tür düzenlemelere, kamuoyunda kısaca Torba Tasarı olarak adlandırılan Vergi Kanunları İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı da katılacak. Yeni torba tasarı yasalaşırsa, makine ve teçhizat almak isteyen yatırımcı, yerli ürünleri tercih ettiğinde KDV istisnasından yararlanabilecek. Böylelikle üretimi, yatırım ortamını ve istihdamı canlandırmak için atılan adımlara bir yenisi daha eklenecek. TBMM’ye sevk edilen tasarı ihracat, istihdam, yatırım, Ar-Ge ve üretim teşviklerinin yanı sıra hurda indirimi ile asgari ücretin yıl boyunca vergi dilimi artışından etkilenmemesi gibi pek çok konuda düzenlemeyi de beraberinde getirecek. Dolayısıyla, neredeyse tüm sektörleri ve işvereninden çalışanına kadar toplumun geniş bir kesimini kapsayacak önemli bir değişikliğe gidilecek. Bunun piyasalara da mutlaka olumlu yönde etkisi olacaktır” dedi.

AR-GE’DE DE KDV İSTİSNASI OLACAK

DTO Başkanı Erdoğan, iş dünyasını buluşturan büyük organizasyonların neredeyse tamamında ısrarla üzerinde durdukları bir konunun torba tasarıda yer aldığını ve sonuçlanmasına da az bir zaman kaldığını görmenin mutluluğunu yaşadıklarını da dile getirdi. Başkan Erdoğan, “Şu ana kadar yapılan açıklamalardan da anladığımıza göre, yeni torba tasarının yasalaşması halinde, sanayi sicil belgesine sahip işletmelerin imalat sanayinde kullanacakları yeni makine ve teçhizat alımlarına, yatırım teşvik belgesi aranmadan 31 Aralık 2019’a kadar KDV istisnası getirilecek. Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlara da, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde kullanacakları yeni makine ve teçhizat alımlarında, 31 Aralık 2019’a kadar KDV istisnası sağlanacak. Yatırım teşvik belgeli olsun veya olmasın imalat sanayinde veya Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanılan ve 31 Aralık 2019’a kadar satın alınan yeni makine ve teçhizat, mevcut amortisman sürelerinin yarısı kadarlık daha kısa bir sürede amortismana tabi tutularak, gider olarak yazılabilecek” diye konuştu.

ERDOĞAN: “DENİZLİ, AR-GE VE TASARIM İLE MODANIN MERKEZİ OLACAK”

Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Ar-Ge ve tasarımla ilgili yatırımların öncelikleri arasında yer aldığını da belirtti. Başkan Erdoğan, Denizli’de daha bir yıl önce tasarım ve Ar-Ge merkezi anlamında herhangi bir girişim yokken, sadece 2017 yılında 21 tasarım merkezi ile 7 Ar-Ge merkezi kurulduğuna dikkat çekti. Ayrıca, tasarım merkezi sayısı açısından Denizli’nin İstanbul’dan sonra Türkiye’de 2’nci, nüfus bazında değerlendirildiğinde ise birinci sırada yer aldığının altını çizdi. Erdoğan, “Ülkemizdeki 145 tasarım merkezinin, 21’i Denizli’de. 50 tasarım merkezi bulunan İstanbul’dan sonra Türkiye’de 2’nci sıradayız. Nüfus bazında değerlendirildiğinde ise birinciyiz. Denizli’miz Ar-Ge merkezi sayısına bakıldığında da Türkiye’de iller arasında 16’ncı sırada. Geçtiğimiz günlerde, Ankara’da 3 milyon Euro’luk hibeyle ilgili AB protokolünü imzaladığımız Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Faruk Özlü, 2018’in ilk 6 ayında Ar-Ge merkezi sayısını 1000’e çıkarmayı hedeflediklerini duyurdu. Ülkemizde şu an faal 795 Ar-Ge merkezi var. Bunların büyük bir kısmı 2017’de açıldı. Öte yandan, bu merkezlerin niteliklerinin yükseltilmesi de önemli. Asıl hedefimiz, ülkemizin ileri teknoloji ürünleri üretmesi olmalı! Ne yazık ki, imalat sanayimizdeki yüksek teknolojinin payı yüzde 4'ler düzeyinde. Hem ihracatımızda hem imalat sanayindeki ileri teknoloji ürünlerinin sayılarını arttırmak için Ar-Ge birimleri büyük önem taşıyor" dedi.

ERDOĞAN: “GEÇEN YIL DENİZLİ’YE TEŞVİK VE DESTEK YAĞDI”

Geçen yıl Nisan ayında Türk Eximbank Denizli Şubesi’nin faaliyete geçtiğini kaydeden Başkan Erdoğan, “Bunun için hükümetimiz nezdinde Ekonomi Bakanımıza iş dünyası adına bir kez daha teşekkürlerimizi arz ediyorum. Bu şube, Temmuz ayından itibaren kredi kullandırmaya başladı. Eximbank’tan 2017’de Denizlili firmalara 475,7 milyon Dolar kredi kullandırıldı. 2017 yılında Denizli’de Kredi Garanti Fonu kanalıyla 6 bin 750 firmaya toplamda 3 milyar 900 milyon TL kredi sağlandı. Bu devletimizin iş alemini yalnız ve sahipsiz bırakmadığının bir göstergesiydi. Yine 2017 yılında 1047 işletmemiz KOSGEB’den toplam 17 milyon 507 bin liralık destek aldı. Hükümetimiz, çağrımızı karşılıksız bırakmadı ve Bakanımız, KGF başta olmak üzere kamu kaynaklarından özel sektöre sağlanan teşvik ve desteklerin kesintisiz sürdürüleceğini açıkladı. Yeni yıla böyle güzel bir haberle başladık. İnanıyorum ki, iş dünyamız geçen yıl ihracatta olduğu gibi bu yılda üretim ve istihdamda bu katkıyı karşılıksız bırakmayacaktır!” diye konuştu.

Denizli’nin başarısının yabancı sermayenin de ilgisini çektiğini ifade eden Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, “DTO'nun kuruluşundan itibaren geçen yıla kadar ki 91 yıllık sürede, bu şehirde 55 tane yabancı ortaklı şirket vardı. Son 1 yılda şehrimize olan güven ve ilginin sayesinde ve Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci’nin de desteğiyle, sadece geçen yıl yani 2017’de, 29 yabancı sermayeli şirket daha Denizli’de yatırım yaptı. Bu Denizli olarak başarımızın yabancılar tarafından da tescillenmesi anlamına gelir” dedi.

ERDOĞAN: “EĞİTİM FAALİYETLERİMİZ BU YIL DA DEVAM EDECEK”

Denizli Ticaret Odası olarak özellikle sektörlerde ihtiyaç duyulan konularda eğitimler düzenlediklerini belirten Başkan Erdoğan, “Örnek verecek olursak, moda ve tasarımla ilgili 25 kişi yetiştirdik ve istihdama kazandırdık. Aynı zamanda, kendi işini kurmak isteyenler de işyerlerini açtı. İlgi duydukları sektörde çalışmak isteyen vatandaşlarımız ise, ısı ve su yalıtımı ile kaynakçılık eğitimleri aldı. Burada amacımız, işverenin ihtiyaç duyduğu, aradığı ve istediği kalifiye ve donanımlı personeli bulmasına yardımcı olmakla beraber, iş arayanlara da farklı bir imkân sağlamak. Biz, sektörlerden gelen talepleri dikkate alıp, hangi alanda ihtiyaç varsa, ona göre bir açılım yapıyoruz. Mesela, bugün gerçekleşen bir gelişmeyi de ilk defa size açıklıyorum… Denizli, siz de biliyorsunuz ki tekstil ve konfeksiyon şehri. Biz, daha önce moda ile ilgili tasarım çalışması yapmıştık. Şimdi de ev tekstili ve konfeksiyonla ilgili bir tasarım çalışması başlatacağız. Projenin ayrıntılarını, önümüzdeki günlerde hazırlıklarımız tamamlanınca sizlerle de paylaşacağız. Eğitimlerimize bu yıl da devam edeceğiz. Bize hangi konuda ihtiyaç bildirilirse, biz o alanda istekli vatandaşlarımızı yetiştirip sektörlerimize kazandıracağız” diye konuştu.