Başka bir iletişim mümkün

Başka bir iletişim mümkün

Engelli, Aile ve Toplum İletişimi Danışmanı Adem Kuyumcu, bireylerle doğru iletişimin birinci adımının çocuğun durumunu olduğu gibi kabul etmekten geçtiğini vurguladı.

 

Denizli’deki otizmli çocuk ailelerine başka bir iletişimin mümkün olduğunu anlatan Engelli, Aile ve Toplum İletişimi Danışmanı Adem Kuyumcu, bireylerle doğru iletişimin birinci adımının çocuğun durumunu olduğu gibi kabul etmekten geçtiğini vurguladı.

Dentaş Otistik Çocuklar Uygulama Merkezi’nde (DOÇEM), Denizli Otizm Derneği’nin davetlisi olarak seminer veren Adem Kuyumcu, sık yaşanan iletişim hataları ve çözüm yolları, savunuculuk ve Otizm Eylem Planı hakkındaki bilgi ve deneyimlerini otizmli çocuk aileleriyle paylaştı.

Uygulamadaki sorunlar acil çözülmeli

Türkiye’deki sivil toplum örgütlerinin uzun yıllar süren çabalarının ardından Otizm Eylem Planı’nın devlet tarafından kabul edilerek resmi gazetede yayımlanmasının çok önemli bir adım olduğunu belirten Kuyumcu, ‘’Kanun var, yönetmelik var ama uygulama yok. Otizm Eylem Planı’nın kabul edilmesinin üzerinden 1.5 yıl geçti hala birşey yok, ailelere yönelik hizmetler yok. Sorun uygulamada ve bu sorunların acilen çözümlenmesi gerekiyor‘’ dedi.

Çözüm önerileri

Engelli ve süreğen hastalığı olan bireylerle iletişimin birinci adımının çocuğun durumunu olduğu gibi kabul etmekten geçtiğini ifade eden Kuyumcu’nun ailelere  önerilerini kısaca şöyle özetlemek mümkün:

  • Neden ben diye sormayın, neden siz olmayasınız?
  • Çocuğunuzun durumunu olduğu gibi kabul edin ve onu diğerleriyle karşılaştırmayın.
  • Anne ve babalar birbirinizi suçlamayın. Baba olmak emek ister, ailenizi terk etmeyin.
  • Çekirdek ailenizin dışındaki geniş ailenizin de kabullenme sürecini yönetin.
  • Çocuğunuza bağımlı olmayın, temel hedefiniz bağımsız bir hayata onu mümkün olduğunca hazırlamak olsun.
  • Otizmli çocuğunuz dışındaki çocuklarınızı da ihmal etmeyin.
  • Her otizmli çocuğun birbirinden farklı olduğunu unutmayın.
  • Çocuğunuzun tükettiği gıdalara dikkat edin, hazır gıdalardan uzak durun.
  • Özel çocuk, melek çocuk gibi ifadeler ötekileştiricidir, kullanmayın.
  • Farklılıklarla bir arada yaşamanın güzelliğini anlatın.

İletişime yeni gözlerle bakmak

Seminere katılan DOÇEM okul yöneticileri ve aileler edindikleri bilgilerin kendileri açısından çok yararlı olduğunu ifade ettiler. Otizmli çocuk aileleri edindikleri bilgilerin hem motivasyonlarını artırdığını hem de çocuklarıyla ve çevreyle kurdukları iletişime yeni gözlerle bakmalarına vesile olduğunu vurguladılar.