Bardan, Bazı Kanun Teklifleri tekrar gözden  geçirilmelidir   

Bardan, Bazı Kanun Teklifleri tekrar gözden  geçirilmelidir   

DSMMMO Değişim gurubu Başkanı Necdet Bardan, son dönemde meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nunda görüşülen kanun teklifleriyle ilgili bir açıklama yaparak, “Yıllık gelir ve kurumlar vergi beyanlarının…

Açıklamasında, “TBMM Plan bütçe komisyonunda görüşülmekte olan "Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına dair kanun" ile başta VUK olmak üzere 7 ayrı kanunda değişiklik yapılması amaçlanmıştır.” Diyen DSMMMO Değişim Gurubu Başkanı Necdet Bardan, açıklamasında daha sonra şunları söyledi; “Kanun teklifi Gelir Vergisi ve Kurumlar vergisi kanunların da yapılacak değişiklikler ile 4.dönem Geçici vergi beyannamesinin verilmesi kaldırılmaktadır. Meslek örgütü olarak Geçici vergi beyannamesinin kaldırılmasını hep talep ettik. Bu Talebimize nihayet olumlu yaklaşılması hem iş hacmimiz hem de büyük bir angaryadan kurtulmuş olmaktan dolayı meslek mensupları olarak çok mutlu olduk. Ancak ; kanun teklifinde Yıllık Beyanname verme sürelerinin bir ay öne çekildiğini üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. 

Bir taraftan son dönem deki geçici verginin kaldırılmasına sevinirken, diğer taraftan yıllık beyanname verme sürelerinin öne çekilmesi hem uygulanabilirliği hem de yeni bir yük olarak bir şeyin değişmediği açıkca görülmelidir. Bununla ilgili olarak üst birliğimiz olan  Türmob’un uyarısına rağmen Gelir ve Kurumlar Vergisi Beyanname verilme sürelerinin bir ay öne çekilmesi, plan ve Bütçe komisyonunda bunun kabul edilmesi ise biz uygulayıcılar Mali Müşavirler Muhasebeciler tarafından sistemin çalışma ve uyum açısından birtakım sıkıntılar, sorunlar doğuracağı açıkça öngörülmüştür. Ülkemizdeki İşletmelerin  yüzde 98’i KOBİ ölçeğinde olduğunun gerçeğinin unutulmaması gerekmektedir. Bu gerçek göz önünde bulundurulduğunda komisyondan gecen teklifin aynı şekilde yasalaşması durumunda, dönem sonu işlemlerinin iki aylık süreler içinde sorunsuz bir şekilde tamamlanması ve mali tabloların doğru bir şekilde hazırlanması imkânsızlığı başta olmak üzere, şirketlerin genel kurullarında kar üzerinden alınacak kararlar vb. işlemler uygulamada işletmeler ve biz mali müşavir muhasebeciler nezdinde pek çok sorunu beraberinde getirecektir.

MALİ MÜŞAVİRLER BİR ÇOK KAMU KURUM ve KURULUŞLARINA  sürekli, zorunlu bilgi transferi ve güncel bilgi girişleri yaptıkları için YOGUN BİR İŞ YÜKÜ vardır. Son yıllarda artan angarya ve iş yüklerinin altında yaşam kaliteleri ve iş yetiştirme güçleri enerjileri  her gecen gün düşmektedir.” DENİZLİ SMMMO DEGİŞİM GRUBU BAŞKANI NECDET BARDAN, yukarıda sayılan birçok nedenlerden dolayı yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyan süreçlerinin bir ay öne çekilmesi uygulaması başlamadan geri çekilerek eski haline getirilmelidir” dedi.