BAKLAN PROJESİ TÜRKİYEYE ÖRNEK OLACAK

BAKLAN PROJESİ TÜRKİYEYE ÖRNEK OLACAK

Baklan Belediyesi tarafından Baklanlı çiftçilere yönelik yapılan yağlık Ayçiçek projesi Türkiye genelinde örnek oluşturabilecek kapasitede olduğu belirtildi.

Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever ve ekibi tarafından gerçekleştirilen ve yaklaşık 4 bin hektar alanda gerçekleştirilecek olan Yağlık Ayçiçek yetiştirme projesi bakanlık tarafından Türkiye’ye örnek olabilecek bir proje olarak değerlendirdi. 

Yılların Tarım Müdürü olarak kamuda görev alan Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever, memleketi Baklan’a belediye başkanı olduktan sonra tarım konusundaki bilgi ve becerilerini yöreye aktarmaya başladı. Son günlerde büyük sıkıntılar ortaya çıkarak Ayçiçek Yağı konusunda bölgeyi harekete geçiren Başkan Gülsever, Baklanlı çiftçilerin yağlık Ayçiçek ekimi konusunda yaptığı proje ile Türkiye’nin de gündemine girmeyi başardı.

Tarım bakanlığı tarafından büyük ilgi gören ve Türkiye genelinde uygulanmasına sıcak baktığı proje konusunda bilgi veren Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever , “İlçe ve mahallelerimizde yeni ürün deseni oluşturmak, çiftçilerimizin birim alandan daha fazla kar elde etmelerini sağlamak amacıyla; Projeye destek sağlayacak İlçe Belediyemiz, İl İlçe Tarım Teşkilatı ve Büyükşehir Belediyesi Kırsal Daire Başkanlığı iş birliğinde; Belediyemiz tarafından hazırlanan “Yağlık Ayçiçeği Ekilişinin Teşviki ve Yaygınlaştırılması Projesi” tanıtım ve anlatımı İlçe çiftçilerimizin ilgili kurum ve kuruluşların sektör temsilcilerinin katılımlarıyla Belediye Kültür Merkezi toplantı salonunda sunulmuştur.

Hedef;

Baklan İlçe ve Mahallelerinde 250 çiftçi ailesi tarafından 4000 dekar alanda; “Ürün Alım Garantili Sözleşmeli Tarım Modeli” esas alınarak üretim yapılacaktır. Uygulamada diğer bir öncelik Çiftçilerimizin olası pazarlama sorunu yaşamamasıdır. Toplantıya davet edilen yağlık ayçiçeği hibrit tohum üretim, tedarik hizmeti veren firma temsilcileri, mahsul alım taahhüdünde bulunan İlimizde Ayçiçeği yağı üretimi sanayi sektöründe yer alan kuruluş yetkilileri de hazır bulunmuşlardır.

 Proje çiftçi öz kaynak katkısı makine iş gücü esas alınarak yürütülecektir. Projede yer alan çiftçilere Tarım Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyesi tarafından tohum temini ve diğer girdi kullanımında destek sağlanacaktır.

İlçe tarımında yağlık ayçiçeği ekilişine yer verilmesi Dünya konjektörüne bağlı olarak olası ayçiçeği yağının arz açığına katkı sağlayacaktır.

Proje Analizi

Çiftçilerimiz tarafından 4000 dekar alanda uygulanacak olan projenin mali rantabilite oranı %70,57 kâr ile 14.820.000₺ dir. Projenin İlçe Tarımına yenilik çiftçilerimize bereket getirmesini dileriz.” Şeklinde konuştu.