Bakan Ersoy ,Aizanoi kazısını ziyaret etti
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan Pamukkale Üniversitesi Adına Yürütülen Aizanoi Kazısı Ziyareti
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan Pamukkale Üniversitesi Adına Yürütülen Aizanoi Kazısı Ziyareti
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ilk kültürel ziyaretini Dünya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan, “İkinci Efes” olarak nitelendirilen ve Pamukkale Üniversitesi adına kazıların yürütüldüğü Aizanoi Antik Kenti’ne gerçekleştirerek, Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Elif Özer’den kazılar hakkında bilgi aldı.
Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde Vali Ahmet Hamdi Nayir, AK Parti Kütahya Milletvekilleri Ahmet Tan, İshak Gazel ile Ceyda Çetin Erenler, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Çavdarhisar Kaymakamı Kadir Yurdagül, Çavdarhisar Belediye Başkanı Halil Başer, diğer ilçe kaymakam ve belediye başkanları ile daire müdürleri tarafından karşılanan Bakan Mehmet Nuri Ersoy Aizanoi Antik Kenti programına "Dünya’nın ilk borsası” ziyaretiyle başladı.
Dünya’nın ilk borsası ve sütunlu caddeyi inceleyen Bakan Ersoy daha sonra Dünya’nın en iyi korunmuş Zeus Tapınağı’nın yanı sıra 20 bin kişilik amfi tiyatro ile 13 bin 500 kişilik stadyumu ziyaret ederek Aizanoi Kazı Başkanı Prof. Dr. Elif Özer’den bilgiler aldı.
“Kazı Çalışmalarını Yerli Arkeologlar Yapmalı”
Aizanoi Antik Kenti’nin önemine dikkat çeken Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy “yerli arkeolog” vurgusu yaptı. Aizanoi Antik Kenti’ne tanıtım desteği vereceklerini açıklayan Bakan Ersoy, Aizanoi’nin Türkiye için güzel bir örnek olabileceğini kaydetti. Bakan Ersoy, “Aizanoi Antik Kenti'ndeki kazı ve restorasyon çalışmaları Bakanlığımız tarafından verilen izinle yüzde 100 yerli olarak Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından yapılmaktadır. Daha önce buradaki çalışmalar yabancılar tarafından yapılıyordu. Fakat şimdi Türk arkeologlar ve akademisyenler tarafından yürütülüyor. Bu açıdan bu durum bizim için çok önemli. Biz mümkünse Türkiye genelindeki tüm kazı çalışmalarının zaman içerisinde yerli arkeologlar ve akademisyenler tarafından yapılmasını istiyoruz. O yüzden buradaki projeye olan desteğimizi artırmak istiyoruz” dedi.
“Bölge Halkı Kazanacak”
Sürdürülebilirlik için turizmin tabana yayılması ve bölge halkının kazanç elde etmesi gerektiğini belirten Bakan Ersoy, “Kazı hocamız konuya çok hâkim. Öğrenci arkadaşlar da çok gönüllü ve istekliler. Bu atmosferde bir ortam kurulursa, burada çok daha hızlı gelişmeler olur. Yüzde yüz yerli çalıştıkları için maliyetleri daha düşük yapıyorlar. İyi bir örnek teşkil edeceğini düşünüyorum. Bu bölgeye olan desteği devam ettireceğiz. Belli bir aşamada tanıtım desteği de vereceğiz. En azından belli guruplar için destinasyon olmasını istiyoruz. Çünkü bu tarz kazılarla turizm tabana yayıldığı zaman, yöre halkı da para kazandığı zaman sürdürülebilir oluyor. O açıdan belli bir süreden sonra tanıtıma ağırlık vereceğiz bu bölgede. Kazan kazan şeklinde bölge insanı kazanacak. Burada en çok kazı sırasında zahmeti bölge insanı çekiyor. Sonuçta kazanan onlar olacak. Hepsinin sonunda da Türkiye kazanacak diye düşünüyorum’’ diye konuştu.
Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Elif Özer ise, ‘‘Sayın Bakanıma geldiği için teşekkür ediyorum. Sayın Bakanımızın göreve geldiğinden bu tarafa ilk ziyareti Aizanoi oldu. Bu bizim için bir ayrıcalıktır. Bakanlığımızın desteği zaten devam ediyor. Sayın Valimiz ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’’ dedi.
Ziyaret, Aizanoi Kazı Evi’nin ziyaret edilmesiyle birlikte sona erdi. Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'ni ziyaret eden Ersoy, buradaki dünyanın ilk ticaret borsası, Anadolu’daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı ve antik stadyumda incelemelerde bulundu.
Ersoy, Pamukkale Üniversitesi adına kazıları yürüten Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Elif Özer'den antik kentteki bulgular ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Bakan Ersoy, antik kentteki incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Geçici Listesi’ne 2012 yılında dâhil edilen Aizanoi Antik Kenti'nin Türkiye'nin en önemli kültürel miraslarından olduğunu vurguladı.
Ersoy, bakanlık olarak antik kentte yürütülen çalışmalara destek vermeyi sürdüreceklerini belirterek, şöyle devam etti:
‘‘Aizanoi Antik Kenti'ndeki kazı ve restorasyon çalışmaları bakanlığımız tarafından verilen izinle yüzde 100 yerli olarak Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından yapılmaktadır. Daha önce buradaki çalışmalar yabancılar tarafından yapılıyordu. Fakat şimdi Türk arkeologlar ve akademisyenler tarafından yürütülüyor. Bu açıdan bu durum bizim için çok önemli. Biz mümkünse Türkiye genelindeki tüm kazı çalışmalarının zaman içerisinde yerli arkeologlar ve akademisyenler tarafından yapılmasını istiyoruz. O yüzden buradaki projeye olan desteğimizi artırmak istiyoruz.’’
Maliyetlere Dikkat Çekti
Antik kentte kazı çalışması yapan öğrencilerin gönüllü ve istekli olduklarını gördüğünü dile getiren Ersoy, bu atmosferin ve ortamın korunması durumunda daha hızlı gelişmeler olabileceğini aktardı.
Ersoy, kazılarda yüzde 100 yerli imkânlarla çalışılması durumunda maliyetlerin daha düşük olacağına işaret ederek, şunları kaydetti:
‘‘Bu bölgeye olan desteğimizi devam ettireceğiz. Bundan sonra belli bir aşamada bu bölgeye tanıtım desteği de vereceğiz. Belli gruplar için destinasyon olmasını istiyoruz. Çünkü bu tarz kazılar ve turizm tabana yayıldığı zaman yeraltı da para kazandırdığı zaman sürdürülebilir oluyor. Kazan kazan şeklinde burada bölge insanı kazanacak. Çünkü kazı esnasında en çok zahmeti bölge insanı çekiyor. Ama sonuçta da kazanan onlar olacak. Hepsinin sonunda da Türkiye kazanacak diye düşünüyorum.’’
0 Yorum