AVDAN’DA MÜCADELE YILINI DOLDURDU

AVDAN’DA MÜCADELE YILINI DOLDURDU

Avdan Paltformu Adına Sözcü Av. Hasan Ozan Orpak, bugün düzenlenen basın toplantısında, Avdan mücadelesinin bir yılını doldurduğunu belirterek, “mücadelemiz sürecek” dedi.

Tavas İlçesi Avdan mahallesinde 13 Ocak 2022 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan “Acele Kamulaştırma Kararı” ile 3.764.623,79 m2 alanda 564 adet parsel acele olarak kamulaştırma kararı çıkartılmış ve süreç bitmeden kömür çıkartma faaliyetlerine başlanmıştı. Bu karara karşı hukuki süreci başlatan ve bilgi veren Avdan Paltformu, detaylı olarak daha önce yayınlamıştı. Fakat onların mücadelesi çok önceden başlamıştı. Ve mücadele süreci bir yılı doldurmuştu.

Konu hakkında bugün DGC’de bir basın toplantısı düzenleyen Avdan Paltformu Adına Sözcü Av. Hasan Ozan Orpak, hem süreci anlattı, hem de gelinen nokta itibariyle mücadelelerini dile getirdi.

Avdan Paltformu Adına Sözcü Av. Hasan Ozan Orpak, konu hakkında şunları söyledi; “Bölgemize ilk önce yapılması planlanan Avdan termik santralinin ÇED raporunun, ilgili bakanlıkta onay sürecine alınmasının ardından bir platform oluşturmaya karar verdik.
TMMOB’un ilimizdeki tüm bileşenleri, Denizli Barosu, Türk Tabibler Birliği Denizli Tabip Odası, Denizli Yeni Medya Yayıncılar Derneği, Büyük Menderes İnsiyatifi, Türkiye Ormancılar Derneği Denizli Temsilciliği, Kaledavaz Kalkınma ve Dayanışma Vakfı, Kızılcabölük’lüler Koruma Dayanışma Kültür Çevre ve Eğitim Vakfı, Doğa ve Çevre Vakfı, Tavas Ziraat Odası, Kale Ziraat Odası bir araya gelerek AVDAN PLATFORMU’nu oluşturduk.

Avdan Platformu ilk önce planlana santrale karşı oluşan sağduyulu kamuoyu tepkisini yakından takip edip, hayata dair her alanda bilimsel verilere dayanarak rapor hazırlandı.
Çıkan raporlar sonucunda açıkça AVDAN Termik Santrali, yer altından gökyüzüne yüzlerce kilometrekarelik bir alanda tüm canlılar için çok büyük bir tehdit unsuru olduğu ortaya çıktı.

Denizli ve kamuoyunun bir vücut bulması sonucunda Avdan Termik Santrali durduruldu ancak İPTAL EDİLMEDİ. Bizim de en büyük korkumuz bu sürecin devam edeceği ve Avdan’da bulunan;

-Rezervi düşük

-Kalorisi düşük

- Kalitesiz kömürün piyasaya sürülme isteğiydi.

13 Ocak 2022 tarihinde verilen Acele Kamulaştırma Kararı ile birlikte Avdan da Açık Kömür Madenciliği yapılmaya başlandı. Böylece Avdan artık eski Avdan değil. Verimli araziler sadece bir kömür yatağı haline geldi. Yüzlerce ağaç söküldü. Su kaynakları zarar gördü ve görmeye devam ediyor. 

Bununla yetinmeyen şirketin başvurusu üzerine 11 Ocak 2023 tarihinde Çevre,Şehircilik Ve İklim Bakanlığı Avdan da 686,1 Hektar yani 6.861.000 m2’lik alan içinde ÇED OLUMLU kararı vermiştir.Buradan yıllık 2.000.000 ton kömür üretim planlayan şirket,üretilecek kömürün, proje alanına 130 km mesafede yer alan kurulu güç olan Yatağan Termik Santrali’ne hammadde olarak sevki planlanmaktadır. Bu karar ile toplam 30 milyon ton kömür  çıkarmak isteyen şirket 2032 yılına kadar Tavas ve Denizli’ye kömür tozu solutmaya devam etmek istemektedirler. Bu ÇED OLUMLU süreci içinde dava hazırlığına başlayıp bu kıyıma dur demek için mücadele edeceğiz. 

Kamulaştırma kararı ile ilgili Avdan platformu dava sürecini başlatmıştır. Avdan platformu dava sürecinin bir özetini de kamuoyu ile paylaşarak tüm duyarlı kesimleri Avdan bölgesinde yapılacak olan açık kömür işletmeciliğine karşı bir arada olmaya davet etmektedir.

AVDAN da yapılacak AÇIK KÖMÜR İŞLETMECİLİ ğine karşı AVDAN halkının yanındayız! Unutulmasın ki Toprak Bizim…”