A.TR DOLAŞIM BELGELERİNDE, E-İŞLEM DÖNEMİ
DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, elektronik ortamda verilen hizmetlere A.TR dolaşım belgelerinin de eklendiğini müjdeledi.
Türkiye veya Avrupa Birliği’nde serbest dolaşımda bulunan eşyanın Gümrük Birliği çerçevesinde tercihli rejimden yararlanabilmesini sağlamak üzere verilen A.TR dolaşım belgeleri, elektronik ortamda hazırlanmaya başlandı. Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, belgelerin DTO tarafından da düzenlendiğini ve böylelikle A.TR dolaşım belgelerinin daha kısa sürede alınabileceğini açıkladı.
DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, elektronik ortamda verilen hizmetlere A.TR dolaşım belgelerinin de eklendiğini müjdeledi.
BAŞKAN ERDOĞAN: “İHRACATÇIMIZ İÇİN BÜYÜK KOLAYLIK”
Belgelerin düzenlenmesine yönelik başvurunun yapılması, düzenlenmesi, kontrol edilmesi ve onaylanmasını sağlamak üzere Denizli Ticaret Odası’nın yetkili kurum olduğunu söyleyen Başkan Erdoğan, “TOBB’a bağlı odamız, A.TR belgelerini yeni kurulan elektronik sistem üzerinden onaylamaya başladı. Bu sayede, ihracatçılarımız daha az zaman harcayıp, işlemlerini daha hızlı yürütebilecek” dedi.
ONAY ALMAK, “TEK TIK”LA “BİR İŞLEM”E İNDİ
Belgelerin verilmesinde daha önce bürokratik işlemlerin bulunduğunu ancak artık bunların sona erdiğini de dile getiren DTO Başkanı Erdoğan, “Daha önceki sistemde, ihracatçılarımız dolaşım belgelerinin düzenlenmesi için kâğıt üzerinde işlemlerini tamamlayarak bize başvuruyor ve kontrollerini yapıyorduk. Uygun bulunması halinde de belgelerini onaylanarak ihracatçımıza veriyorduk. İhracatçımız, aynı zamanda bu belgenin diğer ülkede de geçerli olabilmesi için ihracat işlemini gerçekleştireceği gümrük idaresine gidiyor ve belgesine vize alıyordu. Elektronik sistemin hayata geçmesiyle, firmalarımız artık belgelerini elektronik imzalı olarak https://medos.tobb.org.tr/ adresinde hazırlayıp, onay için daha kısa bir sürede bize gönderebiliyor. Kısa zamanda odamızca onaylanan belgeler, yine elektronik ortamda firmalarımıza iletiliyor. Böylece bir ‘tık’ ile işlemleri tamamlanmış oluyor. Belgede yer alan karekod ile de, ürünün gittiği gümrük idaresinde belgenin gerçekliğine ilişkin araştırma elektronik ortamda yapılıyor” diye konuştu.
UYGULAMA, 2 TEMMUZDA BİR ADIM DAHA GELİŞTİRİLECEK
Başkan Erdoğan, öte yandan, Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM A), Menşe İspat ve onaylanmış ihracatçılar tarafından kullanılan basitleştirilmiş usuldeki A.TR dolaşım belgelerinin ise, 2 Temmuz 2018’den itibaren elektronik ortamda verileceğini belirtti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), A.TR dolaşım belgelerinin basım ve dağıtımının gerçekleştirilmesinde, yetkilendirilen kuruluşlar.
0 Yorum