Ata Tohumundan Sofralara

Ata Tohumundan Sofralara

MEB.ca kapalı durumda bulunan köy okullarının yeniden açılarak Köy Yaşam Merkezlerine dönüştürülmesi çalışmaları yurdumuzun dört bir yanında olduğu gibi ilimizde de hayata geçirildi.

Bu kapsamda Çal İlçesi Denizler Mahallesinde kapalı durumda olan okul binasının Denizler Köy Yaşam Merkezine dönüştürülmesi köy kadınları için kabiliyetlerini geliştirme fırsatının yanı sıra  gelir kapısı haline geldi.

Çal Halk Eğitimi Merkezi tarafından Denizler Köy Yaşam Merkezinde çeşitli alanlarda açılan 12 kurs ile bölgede yaşayan 186 vatandaşımız kurslara katılarak becerilerine beceriler kattı.

Denizler Köy Yaşam Merkezinde kurulan Tohum Bankası ile ata tohumları kullanılarak bölgeye has ürünler merkezde bulunan kursiyerler ve öğretmenler tarafından sofralarımıza kadar geliyor. 

Günümüzde atalarımızın kullandığı ve yöresel lezzetleri içinde barındıran hazineler olarak görülen Ata Tohumları ile bölgede yaşayan kadınların yetiştirdiği ürünler doğal katkısız bir şekilde kuru ve yöresel gıdalar olarak satışa sunuluyor.

Çal Halk Eğitim Merkezi Öğretmenleri tarafından aynı zamanda AR-GE merkezine dönüştürülen Denizli Köy Yaşam Merkezinde Coğrafi İşaretli Tescilli yöresel ürünler çok farklı lezzetlere dönüştürülüyor.

Yöre kadınlarının istihdamını artıran ve kadın eli değerek zenginleşen sağlıklı ve besleyici birbirinden çeşitli onlarca ürünün hazırlandığı Denizler Köy Yaşam Merkezini Çal Kaymakamı Mert Çanga ile birlikte ziyaret eden Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici yaptığı konuşmasında “ Bakanlığımızın önemli projelerinden biri olan köy yaşam merkezlerinden birisi olan Denizler Köy Yaşam Merkezindeyiz. Köylerimizdeki halkımızın okullarla bağı haline gelen Köy Yaşam Merkezlerimiz köy hayatında vatandaşlarımıza yeni beceriler kazandırıyor. Köy yaşam merkezimizde ata tohumları ilçemizin köylerindeki nadide ürünlerden toplanarak merkezimizde doğal ürünlere dönüşüyor. Bu ürünlerin sofralarımıza sağlıklı doğal bir şekilde gelmesine kadar bir serüven var. Üretimde kadın istihdamı bizim için çok çok önemli. Merkezimizde kadınlarımız, annelerimiz ve köylülerimiz çalışıyor. Üretimde kendilerini geliştirirlerken aile ekonomilerine de önemli katkılar sağlıyorlar. İlerleyen günlerde tohum bankasındaki tohumlarımız sadece Çal bölgesinde değil, ilimizin bütün yörelerine de tohum desteği verecek hale gelecek. Çarpan etkisi ile tarımımıza da büyük katkı sağlayacak. Ata tohumlarının değeri sadece ülkemizde değil tüm dünyada her geçen gün artmaktadır. Köy yaşam merkezimizde üretilen ürünlerimizi ziyarete gelen misafirlerimize tadımları ve tedarikleri yapılmaktadır. Köy Yaşam Merkezimize emek veren herkese teşekkür ediyorum. Bizlere her zaman destek veren Bakanımız ve genel müdürlerimize de saygılarımı sunuyorum” dedi.

Köylerimizin köy yaşam merkezleri ile cazibe merkezi olduğunu belirten Müdür Ekici “Çal Denizler Köy Yaşam Merkezinde Ata Tohumundan üretilen ürünlerin Döner Sermaye İşletmesi kapsamında satışı yapılmaktadır. Bu ürünlere ülkemizdeki e-ticaret platformlarından ve https://www.kayibazari.com adresinden ulaşabilirsiniz. Ürünlerimizi hanımefendiler kendi el emeği ve göz nuru ile ürettiler. Kadın istihdamına da büyük katkı sağlayan bu doğal ürünlerin tüm Türkiye’de lezzetleriyle sofraları süsleyeceğine inanıyoruz. Çal’dan tüm Türkiye’ye gidecek olan bu ürünlerin afiyetle tüketilmesini dileriz” dedi.

Çal Denizler Köy Yaşam Merkezi Usta Öğreticisi Haticenur Tokatlı “Köy Yaşam merkezimiz kadın istihdamına yönelik önemli bir çalışmanın eseridir.  Ata tohumlarımızdan kadın kursiyerlerimiz ile yetiştirdiğimiz coğrafi işaretle tescillenmiş yöresel ürünlerimizi yaptığımız Ar-Ge çalışmalarının neticesinde farklı lezzetlere dönüştürdük. Yöresel lezzetlerimizi farklı satış kanalarını ile satışa sunuyoruz” dedi.

Çal Denizler Köy Yaşam Merkezi kursiyerlerinden Güllü Öz “Köy yaşam merkezimizdeki kurslara katıldım ve burada üretimin bir parçası olduk. Aynı zamanda da aile bütçemize büyük katkıda bulunuyorum. Bakanlığımıza ve devletimize bize bu imkânı sundukları için teşekkür ederim” dedi.