Astım mevsimi sonbahara dikkat!
Sonbahar aylarında polenler ve tozlar alerji ve astım gibi rahatsızlıkları da beraberinde getiriyor. Alerjenler, toprak ve toz gibi çevresel faktörler ve egzersiz astım atağını tetikleyebilir.
Astım hastalığı solunum yolları ve akciğerlerde meydana gelen kronik bir rahatsızlık olup, kişinin göğüste sıkışma ve tıkanıklık hissi, nefes darlığı ile beraber solunum sıkıntısı yaşamasına sebep olur. Kronik bir rahatsızlık olan astımın, farklı tetikleyici faktörleri olduğunu belirten Dr. Ferit Şeyhzade, “Bunlardan biri olan polenlerin bitkinin türüne göre farklı zamanlarda ortaya çıkabilir. Örneğin; iğne yapraklı ve yaprak döken ağaçlar ilkbahar ve sonbaharda, otların ve çiçeklerin çoğu Haziran ve Temmuz aylarında polen yayarlar. Astımı tetikleyen faktörler, astımlı kişinin nöbet yaşamasına sebep olan unsurlardır. Astım hastaları kendi rahatsızlığını tetikleyen unsuru testlerle belirledikten sonra, bunlara karşı dikkatli davranarak hastalığını kontrol altında tutmaya çalışmalıdır. Bu sayede hasta çok daha az astım nöbeti geçirerek daha sağlıklı bir hayat sürebilir’’ dedi.
Astım hastalığının belirtileri nelerdir?
Astım atağının bulguları etkenin ve hastalığın şiddetine göre değişebilir. Bazen sadece kuru öksürük ile ortaya çıksada ciddi ataklarda hırıltılı solunum, soluk alıp verirken ıslık sesi, nefes darlığı ve sıkışma hissi gibi belirtileri ortaya çıkabilir.
Hangi unsurlar astım atağına sebep olur?
·Kapalı ortamda sigara dumanına maruz kalmak,
·Hastanın bulunduğu ortamın tozlu olması,
·Evcil hayvanlar,
·Klima mazgallarında biriken tozlar,
· Temizlik maddeleri, saç spreyleri, parfüm ve böcek öldürme ilaçlarının kuvvetli kokuları, polenler dışında astımın tetiklenmesine sebep olan başka faktörler arasındadır.
Astım hastaları nelere dikkat etmelidir?
Alerjik astım hastalığı yaşayan bireylerin, özellikle bahar aylarında astım tedavisi süreçlerinde nasıl bir yol izlemeleri gerektiği ile ilgili öncelikle bir hekime başvurmaları gerekir. Astım hastalarının polenlerin fazla olduğu saatlerde açık havada daha az zaman geçirmeleri gerektiğini belirten Dr. Şeyhzade: ‘‘Kişi bu mevsimde öncelikle ev ve arabasının camlarını kapalı tutmaya özen göstermelidir. Öğleden sonra polenlerin azaldığı saat dilimleri içerisinde de camlarını açarak evini havalandırmalıdır. Yıkanan çamaşırlarını ev içinde kurutmaya özen göstermelidir ve sigara dumanının olduğu alanlardan uzaklaşması gerekir’’ dedi.
0 Yorum