Aşırı Soğuklar Kalp Krizini Tetikliyor
Havaların hızla soğumasıyla, grip, soğuk algınlığı dışında başka önemli riskler de kapımızda. Soğuk hava ve aşırı rüzgar kalp sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerin başında geliyor.
Havaların hızla soğumasıyla, grip, soğuk algınlığı dışında başka önemli riskler de kapımızda. Soğuk hava ve aşırı rüzgar kalp sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerin başında geliyor. Üstelik bu ikisine aynı anda maruz kalmak, vücut ısısında ani değişimlere neden olarak kalp krizi riskini de artırıyor. Uzmanlar uyarıyor; özellikle havaların aşırı soğuduğu dönemlerde vücut ısısını korumak için kalın çorap giymeli, eldiven, atkı ve beresiz sokağa çıkılmamalı!
Medline Acil Sağlık Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay, soğuk havaların kalp krizini tetiklediği bilgisinin detaylarını şöyle aktarıyor:
Kış aylarında akciğer enfeksiyonları çoğalıyor
Kışın özellikle yaşlılarda ve kalp hastalarında akciğer enfeksiyonlarında artış görülmektedir. Soğuğa maruz kalan kalp hastalarında önemsiz görünen bir gribal enfeksiyon, akciğerleri etkileyecek önemli bir soruna dönüşebilir. Bu sebeple kronik kalp hastaları soğuk ortamlardan uzak durmalı ve kışın dışarıda çok az vakit geçirmelidir. Hava akımına uzun süre maruz kalmak kalp sağlığını önemli ölçüde etkiler, buradan hareketle kalp kapak hastaları, kalp yetmezliği hastaları, koroner arter hastaları ve bypass olan hastalarımıza soğuk havalarda evde vakit geçirmelerini tavsiye ediyoruz.
Sporunuzu spor merkezleri ya da evinizde yapın
Kışın soğuk havalarda damarların büzüşmesi sonucu, kalp hastaları göğüs ağrısı hissedebilir. Özellikle kalbiyle ilgili böyle bir sorunu olan ancak bunun farkına varmayan kişiler, bu aktivitelere kışın devam ettiklerinde kalbin iş yükü de artar. Soğuk havada, açık alanlarda yapılan sporlar sırasında ani ölümler meydana gelebilir. Kış aylarında kronik kalp rahatsızlığı bulunan kişiler kış sporlarından, sahillerden, orman alanlarından uzak durup spor salonlarını tercih etmelidir.
Dengeli beslenme, her türlü tehlikenin düşmanı
Kalp hastaları, beslenme alışkanlıklarını soğuk havalara göre düzenlemelidir. Kış sebzeleri ve meyveleri bolca tüketilmeli, bolca C vitamini alınmalı ve doğru kalori karması oluşturulmalıdır. Bol karbonhidrat yerine protein, yağ ve karbonhidrat sıralamasına dikkat edilmelidir. Kışın habercisi kuru fasulye, mercimek ya da benzeri bakliyatlar da sıkça tercih edilmelidir.
Bitkisel ilaçlar faydadan çok zarar verebilir
Her ne kadar doğadan alındığı söylense de hangi bitkisel ilacın kalbe iyi gelip gelmediği iyice araştırılmalıdır. Bazı bitkisel ilaçlar damarların daralmasına yol açabilir ve bu da kalp rahatsızlığı bulunan hastalar için büyük risk taşır. Doktora başvurmadan bitkisel ya da değil ilaç kullanılmamalıdır.
0 Yorum