Asgari Ücrette iki ayrı hesaplama masada

Asgari Ücrette iki ayrı hesaplama masada

Kulislere sızan bilgi 9 binin üstünde bir rakamı ortaya koyarken Çalışma Bakanlığının anketinde ise 8 bin TL öne çıktı.

Asgari ücret trafiği 7 Aralık'ta Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısıyla başlıyor. Milyonların gözü kulağı bu toplantılarda olacak. Hatırlanacağı gibi, Asgari ücrete Temmuz ayında yüzde 30 zam yapılmış, 5 bin 500 TL'ye çıkarılmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yüksek enflasyon karşısında hızla eriyen asgari ücretin yetersiz kalmasından yakınan kesimlere "Enflasyona ezdirmeyeceğiz" açıklamasıyla 2 formül gündeme geldi. 

İKİ FORMÜL KONUŞULUYOR
Bakan Bilgin, asgari ücrete ne kadar zam geleceğiyle ilgili "İşçilerimiz, Türkiye'nin emekçileri şundan emin olsun: Onların enflasyona ezdirmeyeceğiz" mesajını vermişti. Bu açıklama, iki formülü gündeme taşıdı.

Formüllerden bir tanesi asgari ücrete yıllık enflasyon oranında zam uygulanması. Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 65-70 arasında olduğundan, asgari ücret yıllık enflasyona göre belirlenirse milyonlarca kişinin yeni maaşı 9 bin 350 TL'ye yükselecek.

Masadaki ikinci formül ise; Temmuzdaki artışın yıllık enflasyona tamamlanması. Buna göre, ikinci formülün uygulanması durumunda asgari ücrete uygulanacak zam oranı yüzde 40 olacak. Asgari ücrete en az yüzde 40 oranında zam yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu rakama 10 puanlık refah payı da eklenerek zam oranının yüzde 50'yi bulabileceği konuşuluyor.

TÜRK-İŞ "KIRMIZI ÇİZGİSİNİ" BELİRLEDİ
Öte yandan TÜRK-İş Başkanı Ergün Atalay geçtiğimiz günlerde canlı yayına katılarak, Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmelerine değinirken 7 bin 785 TL rakamının "kırmızı çizgi" olduğunu vurgulayarak "Bu rakamın altında bir konuyla ilgili masada olmayız" demiş ve "Kırmızı çizgi bu onun üzerine çıkmak gerekiyor" diye eklemişti. Çalışma Bakanlığı bir yandan işçi ve işverenin nabzını tutuyor. Yapılan ankette öne çıkan 8 bin TL olduğu kulislerden sızanlar arasında. (Mynet.com)

EMEKLİLER DE BEKLENTİ İÇERİSİNDE

Öte yandan, Asgari ücrete gelecek olan zammın, emekli kesim içinde uygulanması beklenirken, enflasyon karşısında eriyen emekli maaşlarının, bakanlık tarafından açıklanan enflasyon oranlarının üstende olması bekleniyor.