Artık Alkışlar yeter. Sorunlar Çözüm Bekler

Artık Alkışlar yeter. Sorunlar Çözüm Bekler

Türk Sağlık Sen Genel Merkezi önderliğinde 81 il başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin katılımı ile Ankara’da Sağlık Bakanlığı önünde bir eylem yaparak, bir yıllık pandemi sürecindeki çalışmalarını…

Türk Sağlık Sen Genel Merkezi önderliğinde 81 il başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin katılımı ile Ankara’da Sağlık Bakanlığı önünde bir eylem yaparak, bir yıllık pandemi sürecindeki çalışmalarını basın açıklaması ile belirttiler ve raporlarını Bakanlığı verdiler. Basın açıklamasına Denizli Türk Sağlık Sen Başkanı Adil Aksoy ve yönetim kurulu üyeleri de katıldı

Sağlık çalışanları Pandemide 1 yılı nasıl geçirdiler, nelerle karşılaştılar ve talepleri tespit etmek için gerçekleştirdiğimiz araştırmamızın sonuçlarını Sağlık Bakanlığı önünde açıkladı, Bir kitabıda Bakana gönderdi.81 İlden gelen şube başkanlarının da yer aldığı basın açıklamasında “Alkış Yeter Sorunlar Çözüm Bekler, Ek Zam Tek Çare Gerisi Hikaye, Biz Çözüm İstiyoruz,Siz neyi Bekliyorsunuz” gibi dövizleri taşındı.

“Sağlık çalışanlarının 1 yılda büyük bir destan yazdığını kaydeden Genel Başkan Önder Kahveci “Kahramanlık destanını yazanların geride bıraktığımız 1 yılda bekledikleri ise sadece çalışma şartlarının iyileştirilmesi, mali ve özlük haklarındaki kayıpların giderilmesi idi.  Ne yazık ki bu yönde adımlar atılmadı. Sözlerin yerini icraat almadı.  Sağlık çalışanları sorunlar yumağının içinde bırakıldı. Hayatları dahil herşeyden fedakarlık eden, esnek mesai ve izin gibi birçok haktan mahrum bırakılan sağlık çalışanları bunları hak etmediler.” dedi. 

Sağlık Bakanlığı’na sağlık çalışanlarının seslerini bir daha duyurmak adına Bakanlık önünde olduklarını kaydeden Genel başkan Önder Kahveci “ Pandemi süreci boyunca, basın açıklamalarımız, başvurularımız, ve yöneticilerle görüşmelerimizde sağlık çalışanlarının sorunlarını, temel taleplerini ve neler beklediklerini ilettik. Bugün de burada sağlık çalışanları pandemide 1 yılı nasıl geçirdiler, nelerle karşılaştılar Sağlık Bakanlığı’na hem sesimizi bir kez daha duyurmak, hem de yaptığımız araştırmanın sonuçlarını kitap halinde teslim etmek suretiyle gerçekleştireceğiz.” şeklinde konuştu. 

Bakanlık önünde yapılan eylemde bir açıklamada yapan Genel Başkan Önder Kahveci, “Sağlık çalışanlarının yüzde 79’u pandemi dönemi boyunca kendilerine gereken değerin verilmediğini, sadece yüzde 17’si yöneticilerin kendi sorunları ile gerektiği gibi ilgilendiğini düşünmektedir. Yüzde 92’si aldıkları maaş ve döner sermayelerin yeterli olmadığını belirtmektedir. Yüzde 22’si pandemi döneminde gelir kaybı yaşadıklarını söylemiştir. Yine bu dönemde çalışanların yüzde 54’ü emeklerinin karşılığının verilmediğini düşünmektedir. Yüzde 70’i geleceğe dair kendini güvende hissetmemektedir. Yüzde 43’ü çalışma şartlarının fiziksel ve psikolojik olarak hiç sağlıklı bulmamaktadır. Yüzde 75’inin bu dönemde en büyük kaygısı virüsü aile bireylerine bulaştırmak olmuştur.Pandemide Yüzde 49’u olağan çalışma yerlerinin haricinde görevlendirilmiştir.Bu 1 yılda sağlık çalışanlarının yüzde 33’ü belli bir süre de olsa evinin haricinde bir yerde konaklamak durumunda kalmıştır.Sağlık çalışanlarının yüzde 80’i pandemi dönemi hayatlarından dolayı ailelerine yeteri kadar vakit ayıramadıklarını belirtmiştir.Yüzde 56’sı en az bir sefer şiddete uğramıştır. Birden fazla şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının oranı ise Yüzde’ 47 gibi ürkütücü bir rakamdır.

Pandemi döneminde sağlık çalışanlarının Yüzde 49’u emekli olmayı ya da istifa etmeyi düşünmüştür. Yüzde 64’ü pandemi döneminde psikiyatrik ya da psikolojik şikâyetlerinin olduğunu belirtmiş, yüzde 83’ü psikolojik olarak tükenmişlik duygusu yaşamıştır.” diyerek anketin sonuçlarını paylaştı.. 

Sorunlar İçin Ne Zaman Adım Atılacak

Sağlık çalışanlarının sorunlarına çözüm acil adım atılmasını isteyen Genel Başkan Önder Kahveci “Kahramanların sorunlarını çözmek, haklarını teslim etmek için daha ne beklenmektedir ? Tüm sağlık çalışanları istifayı düşündüğü gün mü adım atılacaktır ? Sağlık çalışanları hizmet üretemez hale geldiklerindemi sorunlara bakılacaktır?

Tüm ümitler tükendiğinde ne oluyor denilecekse bilinsin ki çok geç olacaktır.  Bu nedenle talepler için acil adım, adaletli bir çalışma düzeni, sorunlardan arındırılmış bir çalışma hayatı istiyoruz. Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm kuruluşlarda ve Üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık çalışanlarımızın isteği budur.” dedi. 

Basın açıklamasının ardından “Pandemi Döneminde Sağlık Çalışanları Araştırması” kitabımız Sağlık Bakanı Sayın Dr. Fahrettin Koca’ya verilmek üzere Bakanlığa teslim edildi.