ANESTEZİNİN ÖNEMİ
PAÜ Hastaneleri Anestezi AD. Başkanı Prof. Dr. Hakan Erbay anestezinin tedaviler ve operasyonlar esnasındaki önemini anlattı
ANESTEZİNİN AMELİYAT ÖNCESİ, SIRASINDA VE SONRASİNDEKİ ÖNEMİ
PAÜ Hastaneleri Anestezi AD. Başkanı Prof. Dr. Hakan Erbay anestezinin tedaviler ve operasyonlar esnasındaki önemini anlattı. Anestezi, kelime anlamı olarak “hissizlik, duyusuzluk” demektir. Eskiden Narkoz olarak da Anestezi, ameliyatın çok önemli bir parçasıdır.
Anestezi, ameliyat öncesi, sırası ve sonrasını kapsayan, ameliyat süresince ağrı duyulmaması, güvenlik, konfor ve ameliyattan sonra süreci hatırlamamayı sağlayan bir dizi tıbbi uygulamaya verilen isimdir. Anestezi uzmanı, ameliyat sırasında, ağrıyı ve bilinci kontrol etmenin yanı sıra solunum, dolaşım gibi yaşamsal işlevleri izler ve gerektiğinde tedavi eder. Bu nedenle Anestezi Uzmanı her bakımdan hastanın koruyucusudur.
Ameliyat Öncesi: Anestezist; ameliyat öncesi anestezi polikliniğinde hastayı değerlendirir, sağlık durumunu inceler. Muayenelerinin sonucunda hastaya en uygun anestezi yöntemini seçer. Süreci ve yapılacakları hastaya anlatır ve hastanın sorularını yanıtlar.
Ameliyat Süresince: Ameliyat boyunca hastanın yanındadır, ağrı duyulmaması için gerekli ilaçları verir, kalp, akciğer, böbrekler ve diğer organların düzenli çalışmasını izler, gerekli tedavileri yapar.
Ameliyattan Sonra: Anestezist yalnız uyutmakla değil, aynı zamanda uyandırmakla da görevlidir. Ameliyat sırasında verilen ilaçların etkisinden kurtulma, ameliyattan sonra da ağrı duyulmaması ve sağlıklı kalma için gerekli bakım ve tedavilerin hazırlığını yapar ve uygular.
Doğum için Anestezi:Anestezist bebeğin doğum kanalında ilerlemesine engel olmaksızın doğum sırasındaki şiddetli ağrıyı belden iğne yaparak veya diğer yöntemler ile keser. Bu anestezi yöntemlerinin bebeğe bir zararı yoktur. Doğum veya sezaryen ameliyatı sonrasında anne bebeği doğar doğmaz görebilir ve bağ kurabilir.
Yoğun Bakım: (Canlandırma/Reanimasyon): Reanimasyon, “yeniden canlandırma” anlamındadır ve herhangi bir nedenle kalp ve solunumu duran hastalara temel ve ileri yaşam desteği uygulayarak, neden ortadan kalkıncaya kadar hayatta kalmalarını sağlamaya yönelik çaba gösterir.
Ağrı Tedavisi (Algoloji): Akut ve kronik ağrılar için ağrısız ve konforlu bir yaşam sürdürmeye yönelik tedavi uygularlar. Ağrı Tedavi Merkezlerinde kronik ağrılı hastalara multidisipliner bir yaklaşımla uygun tedavileri planlarlar.
Ameliyathane Dışı Anestezi Uygulamaları: Anestezi uzmanları, ameliyathane dışında da ileri derecede yaşlı, çocuk veya akli durumu yeterli olmayan hastalara yapılacak çeşitli endoskopi işlemleri, psikiyatrik hastalara EKT işlemi, girişimsel ya da tetkik amaçlı radyolojik çalışmalar gibi pek çok durum için de anestezi uygulamaları yapmaktadırlar.
KAÇ TÜRLÜ ANESTEZİ VARDIR?
- Genel Anestezi: Hastanın bilincinin (şuur) tamamen ortadan kaldırıldığı anestezi uygulamasıdır. Genel anestezi oluşturmak için kullanılan ilaçlar damardan veya solunum yoluyla verilebilir. Genel anestezi uygulamasında her hastanın özelliğine göre seçilebilecek farklı yöntemler ve çok sayıda ilaç bulunmaktadır.
- Bölgesel Anestezi: Vücudun bir kısmının; (kol, bacak, karın, göğüs vb.) lokal anestezik adı verilen ilaçlar ile ağrılı işlemlere karşı duyarsızlaştırılmasına “Bölgesel Anestezi” denilir. Spinal, epidural, sinir bloğu vb. gibi çeşitleri vardır.
- Lokal Anestezi: Küçük cerrahi girişim için sadece işlem yapılan alanın uyuşturulmasıdır. Bu uygulamayı ameliyatı yapan doktor yapabilir, ancak hastanın sakinleştirilmesi, yaşamsal işlevlerin takibi veya gerektiğinde tedavisi yine anestezi uzmanı tarafından yapılır.
ANESTEZİ NE KADAR SÜREBİLİR?
Anestezi birkaç dakika sürebileceği gibi saatlerce de sürdürülebilir. Bu ameliyatın türüne bağlıdır, ameliyatın ne kadar sürmesi gerekiyorsa, anestezi de o kadar sürdürülür.
Hastalar kendİlerİne ve Anestezİ Uzmanlarına nasıl yardımcı olabİlİrler?
Ameliyatınızdan önceki altı saat içinde hiçbir şey yenmemeli, içilmemeli ve oruç halinde bulunulmalıdır. Ameliyathaneye giderken (varsa) takma diş veya protezleri çıkarmalı ve ağızda sakız, şeker ve başka şeyler bulundurulmamalıdır. Gözlük veya işitme cihazları da çıkarılmalıdır. Özel bazı durumlarda anestezi uzmanına danışarak bu gibi cihazlarla da ameliyathaneye gelinebilir. Ameliyata giderken tüm mücevherler, tokalar ve benzeri aksesuarlarınızı çıkarılmalıdır. Tırnak cilası, oje ve dudak boyası silinmiş olmalıdır.
Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerimizde Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalımızda görevli Öğretim Üyelerimiz, Araştırma Görevlisi Doktorlarımız ve Anestezi Teknisyenlerimizden oluşan kalabalık bir ekip ile yukarıda bahsi geçen tüm hizmetler profesyonel olarak en iyi şekilde yerine getirilmeye çalışılmaktadır.
0 Yorum