Alerjik Hastalığı olanlar hangi güneş koruyucu kremi kullansınlar?

Alerjik Hastalığı olanlar hangi güneş koruyucu kremi kullansınlar?

Alerjik hastalığı olanların ciltleri genelde hassastır. Sıklıkla egzama da birlikte görülmektedir. Bu nedenle de özellikle alerji yapma potansiyeli olmayan ürünler seçilmelidir. 

Kimyasal güneş kremleri hem alerjik hem de tahriş edici kontakt dermatite neden olabilir. Bir UVA kimyasal filtresi olan oksibenzon, tahriş edici veya alerjik temas veya foto-kontakt dermatite neden olan en yaygın güneş koruyucudur. PABA yaygın bir alerjendir ancak artık güneş kremlerinde bulunmuyor. Foto-alerjik reaksiyonlara neden olabilen diğer güneş koruyucu ajanlar arasında sinamatlar, dibenzoilmetanlar oktokrilen ve benzofenonlar bulunmaktadır. Bu bileşenleri içermeyen güneş koruyucular kullanılmalıdır. 

Alerjiye eğilimli olan çocuk ve yetişkinlerin özellikle titanyum dioksit ve çinko oksit gibi fiziksel UVF içeren güneş koruyucu kremler kullanmak daha doğru olur. hem ciltten emilmemesi hem de alerji yapma potansiyelleri düşük olması nedeniyle tercih edilmesi gerekir. 

Sonuç olarak egzaması olanlar ve alerjik hastalığa eğilimli olan altı aydan büyük çocuk ve yetişkinlerin fiziksel UV filtresi içeren ve sinamatlar, dibenzoilmetanlar ve benzofenon maddeselerini içermeyen güneş koruyucu kremler kullanması faydalı bir yaklaşım olacaktır.

Alerji için test edebilirsiniz

Egzama ve hassas cilde sahip kişiler her türlü şeye tepki verebilir ve uygun bir güneş kremi bulmak bir deneme yanılma meselesidir. Bir güneş kremi seçerken, bir yumuşatıcı seçerken göz önünde bulunduracağınız şeylerin aynısını göz önünde bulundurmanız gerekecektir.

Ürünlerin üzerindeki içerik etiketleri, duyarlılığınız olduğu bilinen maddelerden kaçınmanıza yardımcı olacaktır, ancak her zaman dikkatli olmalısınız ve herhangi bir yeni güneş kremini bolca uygulamadan önce test ettiğinizden emin olmalısınız. 

Kendiniz de test edebilirsiniz. Bileğinize veya dirseğinizin kıvrımına bezelye büyüklüğünde küçük bir miktar uygulayın. O bölgeyi 24-48 saat yıkamayın ve kızarıklık, kızarıklık, ciltte herhangi bir sivilce, kaşıntı, ağrı, pullanma vb. gibi alerjik reaksiyonlara dikkat edin. Duyarlılığın gelişmesi biraz zaman alabileceğinden, bunu beş gün boyunca günde bir kez yapmanız deneyebilirsiniz. Ayrıca geçmişte kullandığınız güneşten koruyucuları, formülasyonu veya cildinizin yapısı değişmiş olabileceğinden, bu testi belirli aralıklarla yapabilirsiniz.

Alerjik hastalığı olanlar güneş kremlerini nasıl uygulamalıdır?

Yüksek SPF'li (50+) bir güneş kremi kullanın ve bol miktarda uygulayın, ancak çok fazla ovalamaktan kaçının. (Cildiniz biraz beyaz kalmalıdır). Etkili olabilmesi için kremin cilt yüzeyinde kalması gerekir. Güneş koruyucuları kullanırken;

  1. Güneşe çıkmadan 15 dakika önce uygulayınız.
  2. Çok fazla saçınız yoksa, başınızın üstüne güneş kremi sürün veya şapka takın.
  3. En az iki saatte bir veya yüzdükten hemen sonra tekrar uygulayın.
  4. Bebeklere ve çocuklara güneşte ekstra özen gösterin. 6 aylıktan küçük çocuklara güneş kremi uygulamadan önce sağlık uzmanınıza danışın.
  5. Hasar görmüş veya kırılmış cilde asla güneş kremi sürmeyin.
  6. Özellikle dudaklarınız, burnunuz, kulaklarınız, boynunuz, elleriniz ve ayaklarınız olmak üzere tüm açık cildinize güneş koruyucu uygulayın.

Yumuşatıcılar ve güneş kremini hangi sırayla kullanmalıyım

Güneşe maruz kalmak cildi kurutur. Güneş kremi sürmeden yaklaşık yarım saat önce yumuşatıcınızı sürmeye çalışın. Bu, güneş kreminin yumuşatıcı tarafından seyreltilmesini önleyecek ve güneş kreminin koruyucu özelliklerini korumasını sağlayacaktır.

Yağlı veya yağlı bir yumuşatıcı kullanıyorsanız, güneşte 'kızartma' etkisine neden olabileceğinden aşırı uygulamamaya dikkat edin.

Bebekler ve küçük çocuklar her zaman dahili SPF50 içeren güneşten koruyucu giysiler kullanmalıdır. Bu giysi, güneş kremine karşı hassasiyeti olan yetişkinler için de mevcuttur. Açıkta kalan cilt bölgelerine 2 saatte bir güneş kremi sürülmelidir.

Sonuç olarak özetleyecek olursak

  • Alerjik bünyelilerin kullanacağı güneş kremleri mineral bazlı güneş koruyucu filtreleri olan Titanyum Dioksit (TiO2) ve Çinko Oksit (ZnO) içermeli
  • Alkolsüz olmalı
  • SPF 30 veya üzeri olmalı ve 50 olması faydalı olacaktır
  • Hem ultraviyole (UVA) A hem de UVA B ışınlarından "geniş spektrumlu" koruma sağlamalı
  • Suya karşı en az 40 dakika dayanıklı olmalıdır. 
  • Alerji yapma potansiyeli yüksek ürünler kullanılmamalı
  • Daha fazla etkinlik için güneş kremini bolca uygulayın. Çoğu insan çok az uygular. 
  • Gün içinde her 2 saatte bir ve yüzdükten, terledikten ve havluyla kuruladıktan sonra güneş kremini yeniden uygulamayı unutmayın.
  • Kaşıntıyı tetikleyebileceğinden güneş kremi ile ovmaktan kaçının. Bir yumuşatıcı uygular gibi pürüzsüz, aşağı doğru hareketlerle uygulayın.
  • Güneşten koruyucular çeşitli formülasyonlarda gelir: kremler, losyonlar, jeller, çubuklar ve spreyler. Yumuşatıcılarda olduğu gibi, size en uygun olanı ve cildinizi tahriş etmeyecek olanı seçin. Spreyler özellikle çocuklar için faydalıdır.
  • Hiçbir şey güneş ışınlarının %100'ünü engellemez, bu nedenle koruyucu giysi ve şapka giymenin yanı sıra her 2 saatte bir güneş kremi sürmelisiniz.
  • Tatile çıkmadan önce güneş kremleri üzerinde beş günlük bir kendi kendine yama testi yapın.
  • Yumuşatıcı ve güneş koruyucu uygulama arasında yaklaşık 30 dakikalık bir boşluk bırakın (önce yumuşatıcı uygulayın).